Országos előrejelzés: vasárnap estig

Egyre több felhő lesz felettünk, a közepesen vagy erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Elszórtan – nagyobb számban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában – valószínű zápor, jégdara zápor, zivatar. Záporoktól, zivataroktól függetlenül a Dunántúlon és az északkeleti tájakon is megerősödik az északias szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

traktor

Fotó: freepik.com

Országos előrejelzés: vasárnap estétől hétfő reggelig

A Dunántúlon nagyobb területen csökken a felhőzet és kiderül az ég, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre többfelé számíthatunk esőre, záporra, este még egy-egy zivatar is lehet. A hegyekben hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos nyugati tájakon gyenge fagy sem kizárt.


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.04.22. hétfő éjfélig

A mai napon a déli, délutáni órákban a Dunától keletre elszórtan zivatar kialakulhat (legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld középső részén). Intenzívebb zivatar környezetében jégdara is előfordulhat. Az esti órákra a zivatarok megszűnnek, ezt követően az időszak végéig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Időjárási helyzet Európában

A Fekete-tenger térségében ciklon örvénylik, amelynek melegfrontja a Kelet-európai-síkság felé, hidegfrontja a Kaukázus irányába húzódik. A frontok mentén és a ciklon középpontjának környezetében sokfelé felhős, csapadékos az idő, helyenként 20-40 mm mennyiséget mérnek. Ezzel ellentétben a Brit-szigetek felett anticiklon terebélyesedik, amely Nyugat-Európa időjárását is meghatározza. Száraz, napos időt okoz, az óceánhoz közelebb viszont gyakrabban zavarják felhők a napsütést.

A feljebb említett légörvény hátoldalán hideg légtömeg érkezett a kontinens fölé, így az Alpok-Kárpátok vonulatától északra 10 fok alatt, délebbre 15 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A mediterrán térségben viszont továbbra is 20 fok felett, az Ibériai-félszigeten néhol 25-30 fok között alakul délután a hőmérséklet. Ebben a térségben is több órára kisüt a nap, de a nappal képződő gomolyfelhőkből több helyen alakulnak ki záporok, elszórtan zivatarok. Hétfő estig a Kárpát-medencébe is hűvösebb légtömegek érkeznek, változóan felhős időre van kilátás elszórtan csapadékkal – írja az MTI.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.