Lakatos Lajos, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója a napokban jelentette be a felvásárlási árak csökkentését. A legális magyar termelés mintegy 40 százalékát adó cég a 2005-ben átadott terményt sem tudta minden szállítójának kifizetni. Megállapodtak a beszállítókkal, hogy a kalocsai feldolgozócég nem vesz fel bankhitelt, hanem - a bankinál alacsonyabb kamatra - a termelők hiteleznek neki. Hasonló nagyságrendű, bár konkrétan még meg nem határozott árcsökkentést jelentett be a termelők tanácskozásán Németh József, a Házi Piros Paprika Kft. igazgatója is.

Magyarországon a legutóbbi időkig mintegy négy-ötezer család él a fűszerpaprika termesztéséből, de számuk most alighanem megcsappan. Becslések szerint az évi ötezer tonnás hazai piacon körülbelül 1500 tonna a feketén forgalmazott paprikaőrlemény. Szeged környékén, az egyik hagyományos termőtájon eddig nem is kötöttek szerződést a termelőkkel.

Megvette szegedi konkurensét a Házi Piros

Lapunk értesülése szerint a sükösdi székhelyű Házi Piros Paprika Kft. megvette a szegedi Paprika és Konzervgyártó Zrt.-t a Leisztinger Tamás érdekkörébe tartozó Forrás Rt.-től. A koncentrálódási folyamat valószínűleg nem áll meg, mivel azt beszélik, hogy a kalocsai paprikafeldolgozóra is érkezett befektetői ajánlat a közelmúltban. A kalocsai vezérigazgató az ezzel kapcsolatos kérdésre nem válaszolt, de az értesülést nem cáfolta.

Forrás: NOL