2020 februárjában a növényi olajok export árának éles visszaesésének köszönhetően a világpiaci élelmiszerárak is csökkentek. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árainak havi változását követő élelmiszerár-indexe idén februárban 180,5 pont volt, ami 1 százalékkal alacsonyabb januárhoz képest.

A FAO élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árai szerint 2020. februárjában az élelmiszerár-indexe 180,5 pont volt, ami 1 százalékkal alacsonyabb januárhoz képest - fotó: Pixabay

A FAO növényiolaj-indexe 10,3%-kal csökkent 2020 januárjától, miközben a nemzetközi pálmaolaj-árak még jelentősebb zuhanást produkáltak a vártnál magasabb malajziai termelés, az indiai importkereslet ideiglenes visszaesése és a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt.

A gabonaár-index 0,9 százalékos csökkenést mutatott. A búzaárak alacsonyabbak voltak részben a jól ellátott piacnak köszönhetően, a kukoricaár is visszaesett, mivel csökkent az állattenyésztési ágazat kukorica iránti kereslete. Ugyanakkor a nemzetközi rízsárak emelkedtek.

A húsár-index januárhoz képest 2%-al csökkent. Az aszály okozta vágás Új-Zélandon további nyomást gyakorolt a juhhús árára, míg a baromfi árát az alacsonyabb ázsiai behozatal befolyásolta.

A tejtermékár-index 4,6%-ot emelkedett, amelyet főként a sajt emelkedő ára befolyásolt. A tejpor kereslete ugyanakkor csökkent. A cukorár-index 4,5%-al emelkedett, annak ellenére, hogy a globális importkereslet mellett Indiában és Thaiföldön csökkent a termelés.