– Mindezt Dr. Nagy István agrárminiszter emelte ki a Phylazonit Kft. székházában tartott szakmai fórumon. A miniszteri tanácskozáson az Agroinform.hu portál interjút készített.

Rendelkezünk ugyan 5 millió hektár termőterülettel, de a talajok termőképességével bajok vannak. Mindaz a termékeny erő, aminek a talajokban lennie kellene, hiányzik. Ez részben a rossz agrotechnikának, részben a szervesanyag-visszapótlás hiányának köszönhető. Ennek következménye a nem megfelelő talajélet. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a talajbaktériumok használatára, ennek a technológiába építésére, akkor olyan végzetes változásokat idézünk elő a talajéletben, amit nehezen tudunk visszafordítani – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Dr. Nagy István agrárminiszter (balra) és Vajda Péter a Phylazonit Kft. ügyvezetője (jobbra) a társaság nyíregyházi székházában tartott szakmai tanácskozáson – fotó: Phylazonit Kft. / Lengyel Tamás

Kiemelte, hogy a kutatók folyamatosan keresik a megoldást, innovatív javaslatokat tesznek a talajélet megóvására és javítására. Attól még, hogy a gazdálkodók ezeket az új technológiákat a múltban nem használták, meg kell barátkozniuk ezekkel és el kell kezdeni alkalmazni – például a talajbaktériumokat is, amelyeknek helyes agrotechnika-, illetve kijuttatás mellett garantáltan meg lesz az eredményük!

Az új fitotron beruházást és a közelmúltban megvalósított innovatív fejlesztéseket is bemutatta az Agrova Kft. az agrárminiszternek az április 29-ei szakmai tanácskozáson. – fotó: Phylazonit Kft. / Lengyel Tamás

Az Agrova Kft. számos beruházást hajtott végre a kutatás-fejlesztés biztosítására – ennek legújabb eleme egy növénynevelő kamra (fitotron), amely egyedülálló a gyártócégek között. Itt a legkülönbözőbb időjárási körülményeket modellezve, az év 365 napján át vizsgálni lehet a talajbaktériumok hatásait.