A sütőipar szerint az teremthetne elfogadható ágazati jövedelmi szintet, ha a fehér kenyérnél 250 forint körüli kilogrammonkénti fogyasztói árak alakulnának ki, szemben a meglehetősen szóródó, 130–200 forint közötti mai árakkal. Ugyanakkor a cégek – minimális „programként” – február-márciusban 10-15 százalékos árváltozással is elégedettek lennének. Mint ismert, az iparág – a termelési költségek növekedésére hivatkozva – legutóbb az ősszel próbálkozott országos termékdrágítással, de csak egyes pékek értek el némi eredményt: nekik a péksüteményeknél sikerült elfogadtatniuk 5-7 százalékos áremelést.
Az idei árnövelési próbálkozások sikertelensége miatt valószínűsíthető, hogy az ágazat nem tudja megismételni a 80 milliárd forint körüli tavalyi árbevételt – mondta Ilonka Boldizsár. Ehhez hozzájárul, hogy az átadási árak az év elején még csökkentek a multinacionális élelmiszerláncok árleszorító magatartása nyomán. A pékek összességében „nulla körüli eredménnyel” zárják az évet, és az is valószínűsíthető, hogy a veszteséges vállalkozások száma növekszik – mondta a szövetség elnöke.
Az MP információi szerint az év végéig 40-50 sütőipari üzem zárhat be a januárban regisztrált 1346-ból, több tulajdonos pedig vállalkozásának eladását fontolgatja. Az országban megjelentek a nemzetközi befektetők is, amelyek azt keresik, hol tudnának felvásárolni még eredményesen működtethető pékségeket. Így több sütőipari cég is külföldi tulajdonba kerülhet a közeljövőben, amelynek eredményeként – véli Ilonka Boldizsár – erősödhet a koncentráció az iparágban.

Forrás: Világgazdaság