Minderről az idei PREGA Konferencia és Kiállításon Nagy Edina mezőgazdasági szaktanácsadó, a DAS-GEOD Kft. ügyvezetője tartott előadást A gazdák éves adatszolgáltatása egyszerűen, AgroMAP-pel! címmel.

Mint azt elöljáróban elmondta: döntéstámogató szoftverük két alapvető részből áll, ezek pedig az elektronikus gazdálkodási napló és a gazdatérkép. Mindkettő az egységes kérelem alapján készül el, a gazdatérképben ezen kívül más információforrások is szintetizálódnak, így például a kataszteri térkép. Hangsúlyozta, úgy gondolják, a gazdálkodás szerves velejárója a geodéziai térkép, minden termelés ezzel kezdődik.

"Az elektronikus gazdálkodási napló használata termelőként nem könnyű. Mi felhasználóbarát környezet, illetve felület kialakításával próbálunk meg segíteni a gazdáknak, például a növénykultúra szerinti felvitel lehetőségével, de lehetséges egyszerre több gazdasági napló vezetése is" – jelezte Nagy Edina.

A gazdálkodók (különösen a családi gazdálkodók) terheit csökkentő fejlesztés részleteiről továbbiak a videóból tudhatók meg.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásairól készült videók pedig visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.

Indexkép: iStock