A glifozát kiiktatása nagyon megnöveli a gyomirtás költségeit
A glifozát kiesése miatt a termelők a kevésbé hatékony gyomirtó szerekből nagyobb adagokat, illetve kombinációkat és többszöri kezelést voltak kénytelenek alkalmazni.

Idén is kérhetitek a falugazdászok segítségét az egységes kérelem beadásában
A kérelmek benyújtásában idén is ingyenes segítséget nyújtanak a falugazdászok. Idén már 46 jogcímre lehet támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani.

Fontos határidő közeleg: ezzel sokat spórólhatnak a gazdák!
A klímaváltozás hatásai már hazánkban is kézzelfoghatóak, melynek egyik következménye az egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárás. Az extrém körülményekkel szemben azonban védelmet jelenthet a megfelelő növényvédelmi biztosítás.

Negyven éve nem volt arra példa, hogy ilyenkor öntözni kelljen az Alföldön
Nem halogathatjuk tovább, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott időjárási viszonyokhoz és újfajta gazdálkodást folytassunk. A legfontosabb feladat a termőföld nedvességének megőrzése.

aszály

"Át kell alakítani a mezőgazdaság szemléletmódját, és technológiai újításokra van szükség." – fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Még keményebbek lehetnek a zöldítés szabályai 2020 után
A magyar gazdálkodók sikeresen teljesítik az olyan „zöld” követelményeket, mint a terménydiverzifikáció, az állandó gyepterületek, vagy az ökológiai célterületek fenntartása. A magyar gazdák által elért környezeti eredményeket az Európai Bizottság is elismeri. Ezeket a gyakorlatokat Phil Hogan agrárbiztos bizottsági ülésen tett kijelentése szerint Magyarország – várhatóan akár változtatás nélkül  – továbbviheti a 2020 utáni időszakban.

Ilyenkor szokott jelentkezni a fejes saláta rettegett betegsége, a levélszélbarnulás
Néhány élettani betegségre ellenálló fajtát még nem sikerült kiszelektálni, a levélszél-barnulásos betegségek továbbra is gondot okoznak.

Segíthetünk a növényeknek elviselni a szélsőséges időjárást
Ellenállóbbá tehetjük a kultúrnövényt, mennyiségi és minőségi növekedés mellett, biológiai alapokon, és mindez méhveszélyesség nélkül. Mutatjuk a megoldást.

Idén korábban üzemelték be az országos jégkármérséklő rendszert
A korábbi évektől eltérően már április 15-én üzembe helyezték a továbbfejlesztett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszert, így a – tapasztalatok szerint – május előtt érkező jégesők idején is segít a kármérséklésben.

jég

A tapasztalat azt mutatja, hogy május előtt is előfordulhatnak nagy károkat okozó jégesők – fotó: Shutterstock

Megtudhatja, hogyan lehet csökkenteni az aszálykárokat
Szakmai országjárásba kezd a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), hogy átadják a gazdáknak azokat az új ismereteket, amelyekkel hatékonyan lehet csökkenteni az aszálykárokat.

Számíthatunk a talajlakó kártevőkre – így védekezzünk ellenük
Tanácsaink azoknak is szólnak, akik ágyást tudnak váltani; azoknak is, akik a régi ágyásban kezdik a tavaszi munkákat; és azoknak is, akik a növényvédő szerekben bíznak.

Az öntözésre most nagyobb szükség van, mint valaha – mire figyeljünk?
Az őszi vetésű növények úgy szenvednek a nedvességhiánytól, hogy jelentős terméscsökkenéssel kell már számolni. A tavasziak is veszélyben vannak, a szárazság miatt nem alakul ki egységes állomány, ez pedig szintén a termést veszélyezteti.

öntözés

A kelesztő öntözéssel biztosítani tudjuk a homogén állomány kialakulását – fotó: KITE Zrt.

Növényvédelmi előrejelzés: Az ország kettészakadt
Arra vártunk, hogy az elmúlt 2 hét időjárása többször bőséges csapadékkal ajándékoz meg bennünket, s jelentősen javul a növénytermesztés kilátása, míg a növényvédelem kicsit több feladattal kerül szembe. Az Agroinform.hu 2019. évi 16. heti növényvédelmi előrejelzése.

Magyarországon is múlik a glifozát jövője
Az EU-tagállamok megegyeztek, hogy Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen felelnek a glifozát – növényvédőszer-hatóanyag – következő értékeléséért. Az EU-ban a glifozát soron következő felülvizsgálata 2019. december 15-én kezdődik.

Vízhiány van, de az aszály még elkerülhető
Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Az európai termőföld naponta 275 futballpályányi területtel zsugorodik
Az EU Bizottság becslése szerint a talajerózió révén Európa évi 9 millió tonna termőtalajt veszít el. Még nagyobb probléma, hogy elsősorban a talajoknak a növénytermesztés szempontjából legfontosabb, szerves része mosódik ki.

talaj

Elsősorban a talajok szerves része mosódik ki – fotó: Shutterstock

Az ökológiai gazdálkodás ma a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat
A legfrissebb ágazati mutatók, nemzetközi trendek alapján és az Európai Unió közös agrárpolitikájának küszöbön álló reformjával összefüggésben a szakmai szervezetek fontos mérföldkőnek nevezték az agrártárca döntését az ökológiai gazdálkodás pályázat keretösszegének 36 milliárd forintra bővítéséről, egyúttal további lépéseket szorgalmaztak a bioágazat fejlesztése érdekében.

Végre lehetőség lesz a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépésre
Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellett. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke, Jean-Claude Juncker is.