A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében gazdatüntetést tartottak a hazai termelők a záhonyi határátkelőhelyen. A gazdák – az európai társaikkal szolidaritást vállalva – amiatt tiltakoztak, hogy Brüsszel újabb egy évre meghosszabbította az Ukrajnának nyújtott kedvezményeket. A demonstráción elhangzottak szerint azonnali importtilalom bevezetésére van szükség; már nemcsak a magyar, hanem az egész európai uniós mezőgazdaság sorsa forog kockán – írja közös közleményében a két szervezet.

A magyar gazdatüntetésről a cikkünket itt olvashatod.

Tüntető magyar gazdák Záhonyban

Tüntető magyar gazdák Záhonyban – Fotó: NAK / Lévai Zsolt

A NAK-MAGOSZ sajtóközlemény kitér arra, hogy a múlt év szeptemberében tartott gazdatüntetés után újra a záhonyi határátkelőhely előtt gyűltek össze a magyar gazdálkodók. A MAGOSZ és a NAK szervezésében tartott demonstráción több mint ezer termelő vett részt. Az ország valamennyi vármegyéjéből érkeztek a növénytermesztők, állattenyésztők, méhészek, kertészek egyaránt, hogy erő- és munkagépekkel lezárják az utat az Ukrajnából Magyarországra vezető forgalom elől.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Parlament alelnöke

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Parlament alelnöke – Fotó: NAK / Lévai Zsolt

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Parlament alelnöke hangsúlyozta: "Európa-szerte gazdák vonultak a fővárosaikba a saját kormányaik és az EU esztelen döntései ellen tiltakozni. A magyar gazdákat segíti a magyar kormány, ma Brüsszel eddigi és tervezett intézkedései miatt vonultunk az uniós határra" – áll a közleményben.

"Brüsszelben azon dolgoznak, hogy ellehetetlenítsék Európa agráriumát, és helyette az Ukrajnában befektető globális nagyvállalatoknak akarnak utat nyitni, de összefogva megvédjük a magyar gazdák érdekeit. Az uniós piacot ellenőrizetlen ukrán árukkal akarják elárasztani, miközben az uniós gazdákra szigorú előírások vonatkoznak. Az uniós gazdák ellehetetlenítésével is nekik nyitnának szabad utat. A tüntetésen résztvevők nem csak a magyar gazdák, hanem a magyar emberek érdekeit képviselik. Mi élni akarunk, nekünk ne koporsót küldjenek Brüsszelből" – idézi a közlemény Jakab Istvánt.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke

Győrffy Balázs, a NAK elnöke – Fotó: NAK / Lévai Zsolt

Győrffy Balázs, a NAK elnöke, országgyűlési képviselő a demonstráció kiemelt szónokaként azt hangsúlyozta: "az olcsó ukrán termények és feldolgozott élelmiszerek tönkre tesznek bennünket, ellehetetlenítik a munkánkat, veszélybe sodorják a megélhetésünket, elveszik a jövőnket. A búza és kukorica mellett szép számmal érkeznek a különféle húsáruk, a tojás és a méz is."

"Szégyen, hogy a híresen jó minőségű magyar méz tartályokban várja, hogy piacra kerüljön, mert a kétes minőségű, olcsón beáramló ukrán méz miatt nem tudják eladni a méhészek – emelte ki. Majd hozzátette: "ne legyenek illúzióink, az EU által biztosított vámmentességgel nem a háború sújtotta ország gazdáit segítik. Brüsszel politikája csak a külföldi tőkéseket és kereskedőket gazdagítja" – idézi a sajtóközlemény Győrffy Balázst.

A közleményben arra is emlékeztetnek, hogy "a NAK és a MAGOSZ – más frontországok gazdaszervezetivel együtt – többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán termékeknek vámmentességet biztosító uniós döntés romba dönti az EU mezőgazdaságát".

Hozzáteszik, hogy "a gazdák segélykiáltása azonban mindeddig süket fülekre talált Brüsszelben".

Tüntető magyar gazdák Záhonyban

Tüntető magyar gazdák Záhonyban – Fotó: NAK / Lévai Zsolt

Ugyanakkor míg kezdetben hazánk véleményét csak kevesen osztották a tagországok között, úgy tűnik, Európa kezd felébredni. Gazdatüntetésektől hangos Németország, elégedetlenek a francia, a spanyol, az olasz, a lengyel, a belga, a holland, a román, a bolgár és a görög gazdák, de még a svájci termelők is utcára vonultak – emelték ki a közleményben.

A NAK-MAGOSZ közös állásfoglalása szerint "az átgondolatlan, vagy sokkal inkább a nyugati érdekeket és a sötétzöld klímavédelmi aktivistákat kiszolgáló brüsszeli intézkedések miatt nemcsak a magyar, hanem az egész európai uniós agrár-élelmiszeripar jövője került veszélybe. Az EU-ba korlátozások nélkül beáramló, az EU normatíváinak nem megfelelő ukrán mezőgazdasági termékek kiszorítják a szigorú élelmiszerbiztonsági, növény- és állategészségügyi feltételek mellett megtermelt uniós árut".


Hangsúlyozták, hogy "a magyar gazdák szolidaritást vállalnak a kormányaik ellen tüntető nyugati társaikkal, a hazai termelők azonban szerencsére jobb helyzetben vannak. A magyar kormány az első pillanatban felismerte a problémát, és a gazdák mellé állt: biztosította és továbbra is biztosítja az életben maradáshoz szükséges kedvezményeket, és Brüsszel akaratával szembe menve, nemzeti hatáskörben zárta le az ukrán termények előtt a határokat."

"A problémát azonban nem a határainkon belül, hanem európai uniós szinten kell megoldani. Éppen ezért a felszólalók összefogásra buzdították az európai gazdákat, hogy együttes erővel kényszerítsék ki az Európai Bizottságtól a határok azonnali lezárását az ukrán mezőgazdasági áru előtt! A gazdatüntetés résztvevői emellett felszólították az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, az ukrán terményekkel szemben pedig tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi, növényegészségügyi előírásokat" – írja a NAK-MAGOSZ sajtóközleménye.

Hozzátették, hogy "a búza nem a brüsszeli irodákban terem, hanem a magyar, a lengyel, a német, a francia, a spanyol termőföldeken! Gazdák nélkül nincs jövő Európában!"