Magas búzahozam, de a vártnál alacsonyabb minőség Tolnában
Az országos átlagot meghaladó termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól. A nyári csapadék miatt a sikér- és a fehérjetartalom, illetve a hektolitertömeg is elmarad az elvárttól.

A jövőben a városok fogják megtermelni saját zöldségszükségletüket?
A jövőben a nagyvárosok és az azokhoz közeli körzetek egyre nagyobb szerepet fognak játszani az élelmiszer-termelésben. Ennek egyik része az, hogy a (zöldség)termesztés tekintélyes része a szántóföldekről a városokba, többnyire zárt termelési egységekbe vonul be.

Korszerű és törvényes adatvédelem – elkerülhető a többmilliós beruházás?
Az infotörvény módosítása a küszöbön áll, a GDPR – egyelőre komolyabb büntetések nélkül – már hatályba lépett. Minden céget érint, amennyiben akár csak egy európai polgár személyes adatait kezeli, akkor is, ha az csupán a saját alkalmazottja. Emellett mindenhol egyre sürgetőbb igény a védett, nagy kapacitású, könnyen vezérelhető hálózat, de nehéz eldönteni, a sok milliós beruházás közül melyik az, ami valóban megfelel céljainknak.

A gombabetegségek most a kertész legnagyobb ellenségei
A lisztharmatfajok károsítanak a szőlőn, az almán, a tökféléken és a dísznövényeken, és a varasodás is megjelent az érzékeny fajtákon. Úgy tűnik, hogy hozzá kell szoknunk a szélsőséges időjáráshoz és a következményeihez.

Megfelelő csávázással fokozható a repce kelésbiztonsága
Még szárazság esetén is bizonyítja hatékonyságát a Root Power. Ehhez három hibridet használtak fel egy üvegházi kísérletben, amelyben a vetés után 3 héttel körülbelül 22 °C-os szárazságstressznek tették ki a csíranövényeket. A standard változathoz (TMTD+DMM) képest a tápanyag-kombinációs csávázással kevésbé látszódtak például sárgulással, beszakadással, levélsodródással járó sérülések a leveleken.

Növényvédelmi előrejelzés: Együtt támadják a gombabetegségek a szőlőt
A jelen időszak legfontosabb feladata a kalászosok betakarítása. Korán indult a nagy munka, de a gyakori megállás – eső, sár – miatt mégsem haladt olyan mértékben, mint amilyet a gazdák szerettek volna. Az Agroinform.hu 2018. 28. heti növényvédelmi előrejelzése.

szőlő

Ezt az állapotot előzzük meg (sérves bogyó) – A szerző felvétele

Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást
A magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okokat azonban egyelőre nem sikerült feltárni – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Nagy István agrárminiszter ezzel kapcsolatban bejelentette: a minisztérium minden eszközzel azon dolgozik, hogy kiderítse, miért pusztultak tömegesen a méhek az elmúlt hetekben. A háttérben összetett jelenség állhat, mivel külföldön is ugyanez történt, eredetére azonban egyelőre nincs magyarázat.

Érkeznek a baromfi- és sertésállatjóléti támogatások
A Kincstár 2018. július 10-én megkezdte a baromfi-állatjóléti támogatásban érintett 1595 gazdálkodó részére a támogatási rendeletben meghatározott 2,67 milliárd forint, valamint a sertésállatjóléti támogatásban érintett 776 gazdálkodó részére 2,59 milliárd forint támogatás kifizetését.

Dráguló növényi, olcsóbb állati termékek
A mezőgazdasági termelői árak májusban 0,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Ez a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze.

kép

A növényi termékek ára összesen 4,6 százalékot emelkedett – fotó: Varga György/MTI

12 év múlva a tejágazat egymilliárd embernek adhat munkát világszerte
12 év múlva 1,2 milliárddal több tejfogyasztó lesz, hiszen addigra 16 százalékkal 8,7 milliárdra nő bolygónk lakossága. Viszont a kutatók szerint nemcsak a nagyobb lélekszám miatt lesz szükség több tejre: szerintük 16 százalékkal nő az egy főre jutó fogyasztás, de nem lesz baj, mert a termelés 23 százalékkal bővül addigra, és az ágazat körülbelül egymilliárd embernek ad munkát.

A németek komoly pénzt fizetnek a repceszalmáért
Az Emsland bioenergia-erőmű 75-95 euró közötti összeget hajlandó fizetni egy tonna repceszalmáért. A kereslet megnövekedése a német gabonatermés ez évi visszaesésével hozható összefüggésbe.

Nagy István: többletforrásokhoz jut az agrárium
Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón beszélt a jövő évi költségvetésről, kiemelte, hogy jövőre az idei évhez képest 12 milliárd forinttal bővül az Agrárminisztérium költségvetése, és a többletforrásoknak köszönhetően megteremthetők azok a lehetőségek, amelyek az ágazat versenyképességét és termelőképességét fokozzák.

Nem tettek jót a viharok a gabonának – terméseredmények Zalából
Megkezdődött a csaknem 30 ezer hektáron termelt búza aratása Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna. A jobb termőhelyi adottságokkal rendelkező, intenzív technológiát alkalmazó, általában nagyobb területen gazdálkodók az őszi kalászosokból 6-8 tonna hektáronkénti átlagtermésre számítottak.

gabona

A búza hektáronkénti átlaghozama 4,8 tonna a megyében – Sóki Tamás/MTI

Halad az aratás, de hogyan alakul a terménypiac?
Az étkezési búza ára átlagosan 47-50 ezer forint/tonna, a takarmánybúzáé 44-46 ezer forint/tonna között mozog.

Már a vetés előtt megelőzhetjük az utóvetemény gyomosodását!
Elévágás! Nem, az utalás nem a Forma-1 futamoknál ismert megelőző kerékcserére vonatkozik. Annak a lehetőségére gondolok, hogy még a vetést megelőzően jelentősen mentesíteni tudjuk a majdani utóveteményt a kórtani, gyomosodási veszélytől.

Zöldítés haszonnal!
Az ökológiai másodvetés nemcsak a zöldítési támogatás miatt éri meg, a nem megfelelő tervezés azonban anyagi veszteséget, agrotechnikai és növényvédelmi problémákat is okozhat.

Sokszor az agráriumban dolgozó nők is alábecsülik magukat
A nemek közötti egyenlőség nem csupán az emberi jogok kérdése, a mezőgazdaságban kulcsfontosságú a szegénység és az éhezés megszüntetéséhez. A fenntartható mezőgazdaság és a vidék fejlődése csak a nemek közötti aránytalanságok felszámolásával lehetséges.

29 ezer tonna zöldséget kellett visszahívni a fertőzésveszély miatt
Több mint 29 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívott vissza a forgalomból a Greenyard, mert fennáll a veszélye annak, hogy azok a lisztéria baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: Agroinform.hu/Farkas Imre