Sokféle károsítóval kell számolni a kertekben
A szárazabb, melegebb körülmények között a lisztharmattal és az atkákkal, míg a párásabb kertekben, kertrészekben a peronoszpórával, néhol a sérült szőlőbogyókon, szedren a szürkepenész induló támadásával is számolni kellett.

Többrétű védelem a gabonában
A kalászosgabona-termesztésben az utóbbi években végbemenő fajta- és technológiaváltás hatására a minőséget nagy terméssel párosítani képes korszerű intenzív fajtákat és hibrideket egyre kisebb vetőmagnormával és egyre korábban vetik.

Az új peszticid éppúgy árthat a méheknek, mint azok, amelyek helyettesítésére szánták
Egy új peszticidcsoport, amelyet a neonikotinoidok helyettesítésére jelöltek ki, éppen olyan ártalmas lehet a beporzó méhekre, mint a betiltott hatóanyag – figyelmeztettek kutatók. A Journal of Nature-ben közölt tanulmány szerint a kísérletekben a poszméhek szaporodási képességét és kolóniáik növekedésének mértékét egyaránt veszélyeztették a szulfoximinalapú, új rovarölő szerek.

Ezekkel a fejlődési rendellenességekkel találkozhatunk a karfiolon
A klímaváltozás kifejezetten károsan hat a karfiolok termesztésére, jó minőségű, piacképes árut megnevelni egyre nehezebb lesz. A karfiol egyébként is más káposztafélékhez képest víz- és tápanyagellátás tekintetében „igényesebb”, több vizet, pontosabb tápanyagellátást és mikroelem-kiegészítést igényel.

karfiol

A növény egy határig képes párologtatással védekezni a nagy meleg ellen, ugyanakkor a túlzott párologtatás a kiszáradását eredményezheti – fotó: Shutterstock

Érdemes már figyelni a selyemfényű-puszpángmoly megjelenését
Szélsőségesen alakult a nyár időjárása. Ezt hozzánk hasonlóan a növényeink is megsínylették. Általában az aszállyal küzdöttek, a száraz talajból nem tudták felvenni a számukra szükséges tápanyagokat. Ennek következménye a levélszélek száradása, a levelek sárgulása.

Így nyerhetsz Caterpillar okostelefont apróhirdetéssel
Adj fel ingyen hirdetést az Agroinform.hu Piacterén: tedd fel eladó gépedet, terményedet, alkatrészedet, állatodat... és nyerj okostelefont vagy más okosnyereményeket!

Gyakorlati tanácsok őszi és tavaszi takarmányborsó-termesztéshez
A SAATEN-UNION Tudástár sorozat első, ingyenesen letölthető szakmai kiadványa az őszi és tavaszi takarmányborsóról. Hiánypótló összefoglaló neves kutatók, fejlesztők, nemesítők és termelők cikkeivel, érdekes adatokkal és gyakorlati tanácsokkal.

Növényvédelmi előrejelzés: Indul a nyár végi betakarítás
Normális helyzetben őszi betakarítási szezonról szoktunk beszélni, de most sokkal inkább helytálló a betakarítás kezdetét „nyár végi” jelzővel illetni. Az Agroinform.hu 2018. 34. heti növényvédelmi előrejelzése.

Nincs megegyezés – csak két forinttal emelte volna a léalma árát a feldolgozó
Elfogadhatatlannak nevezte a Magosz elnöke, hogy mindössze 2 forintot emelne az alma felvásárlási árán az a feldolgozó, akivel az alacsony árak miatt napok óta harcban állnak az almatermelők. Jakab István szerint az étkezési alma ára is "beszakadhat".

alma

Az almatermelők tiltakozó akciója Vásárosnaményban – fotó: Czeglédi Zsolt

Szakmai javaslatok a hibridbúza vetéséről és az alapozó műveletekről – VIDEÓK
Szántóföldi növényeink hozamának – kiemelten a hibridkalászosok termőképességének – maximális kihasználása érdekében nagy jelentőségük van az őszi, a terméskilátásokat megalapozó munkáknak. Tapasztalatok szerint a hibridbúza-állományok fejlődése szempontjából pedig különösen felértékelődnek ebben az időszakban a vetéssel kapcsolatos munkálatok, továbbá „a precízen és pontosan” elvégzett előkészítő, ún. alapozó műveletek.

Romániában már tíz megyét érint az afrikai sertéspestis
Romániában tíz megyét érint a 41-ből az afrikaisertéspestis-járvány a korábbi nyolc után, 156 településen összesen 725 gócpont szerepel a hatóságok nyilvántartásában – közölte a román állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság. A kórokozó Európa második legnagyobb sertésfarmját is megtámadta, Braila megyében.

Fendt traktorújdonságok Németországból – VIDEÓ
Ezen a szerdán is érdekes témákkal jelentkezett az Agroinform Híradója a Facebookon. Ha lemaradtatok az élő adásról, itt megtaláljátok az egész Híradót. Érdemes belenézni.

Messze elmaradnak a mezőgazdasági bérek az átlagtól
Nőtt az átlagkereset az agráriumban a tavalyi évhez képest, de a nemzetgazdasági átlaghoz viszonyítva így is 73 ezerrel kevesebbet kapnak a dolgozók az ágazatban. Tavaly 64,1 ezer volt a különbség.

traktor

Erős lemaradásban vannak a mezőgazdasági bérek – fotó: Agroinform.hu

Indiai vendégmunkások oldják meg az egyre égetőbb munkaerőhiányt
Az országban több tehenészetben foglalkoztatnak indiai vendégmunkásokat, azok a tejtermelők, akik évekig sikertelenül kerestek munkavállalókat itthonról vagy a környező országokból, végül Indiából kaptak segítséget.

Kukorica: Jó árakra és erős versenytársakra számíthatunk
Az USA agrárminisztériumának (USDA) legfrissebb, augusztusi előrejelzése szerint az egy évvel korábbi rekordnál 4 százalékkal kevesebb, 730 millió tonna globális búzatermés várható a 2018/2019. gazdasági évben. Ez a korábban vártnál 6 millió tonnával kisebb kibocsátás lehet, amit az magyaráz, hogy az Európai Unió északi tagországaiban a szélsőségesen száraz, forró nyári időjárás miatt jelentősen romlottak a terméskilátások.

Mi a teendő tartósan vízhiányos időszak esetén?
Augusztus 15-től hivatalosan is tartósan vízhiányos időszak van. Bővebb összefoglaló az ezen időszak alatt fennálló nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettségekről.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: Shutterstock