A Központi Statisztikai Hivatal tavaly decemberben kiadott jelentése szerint a 2020-as fogyasztói árak 2019-hez viszonyítva mintegy 3,3 %-kal emelkedtek, legnagyobb mértékben pedig az élelmiszerek drágultak, 7,2 %-kal.

Itt a húsvét, mennyibe kerül a tojás?

A tavalyi rekord-gabonatermés miatt sokan arra számítottak, hogy olcsóbb lesz a takarmány, ami az állati eredetű termékek fogyasztói árában is megmutatkozik majd, de úgy tűnik, nem ez a forgatókönyv valósult meg. A tojás ára akár a nettó 50 forintot is elérheti. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján ugyanis a gabonafélék ára 25–30 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben, míg a kukorica ára január végén már 60 ezer forintot is meghaladta.

tojás

A tojás valószínűleg húsvét után fog jelentősen drágulni – Fotó: Shutterstock

"Úgy néz ki, marad a tendencia, és továbbra is folyamatosan emelkednek a takarmányárak, ám nem tudni, meddig. A magyar piac viszont nehezen fogadja be azokat az árakat, amelyeket a takarmányárak generálnak, emiatt pedig minden magyar állattartó, baromfihús-előállító, sertéstenyésztő, tojástermelő komoly bajban van"
– mondta Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke az index.hu kérdésére.

Az árakat nagy mértékben kellene növelni ahhoz, hogy a termelés költségeit fedezni lehessen, de jelen pillanatban, a koronavírus-járvány miatti helyzetben erre nincs reális lehetőség. A Tojásszövetség számításai szerint országos átlagban három forinttal növekedett az önköltség egy darab tojásra vetítve.

Húsvét előtt talán még nem lesz érezhető az áremelkedés, sőt több áruház nagy kedvezményekkel értékesít, de a következő hónapban akár 5-6 forinttal is emelkedhet a tojás ára, azaz elérheti a nettó 50 forintot is darabja.

A KSH 2019-es adatai szerint a tojás nettó átlagára 40 forint volt.

A madárinfluenza miatti állományleölések szintén nem a gazdaságosabb tojástermelést segítették elő, hiszen 800 ezer tojótyúkot kellett megsemmisíteni az 5,5 milliós hazai tojóállományból.

A tojás árának emelkedéséről korábban decemberben írtunk, amit akkor a madárinfluenza miatt bevezetett intézkedésekkel és az export-import arányainak megváltozásával magyaráztak a szakértők.

A húsvéti sonka is drágul

A füstölt húsok árában jelentős mértékű emelkedés tapasztalható: 10-15 %-kal kell többet fizetni a füstölt termékekért a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A gabonaárak folyamatos emelkedése a sertéshús-előállításban is éreztette hatását: az előállítási költség nagy részét ugyanis a takarmányra fordított összeg határozza meg.

sonka ára

A füstölt húsokért 10-15 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly – Fotó: Agroinform.hu

Hatással vannak az árakra az egyre gyengébb forint-euró árfolyam, a növekvő energiaárak, a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések, és védekezést szolgáló beruházások.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a húsvéti gyorsérlelt, főtt sonkáért körülbelül 1500 forintot kell fizetni kilónként, de a hagyományos érleléssel készült termékek 2500-3000 forintba is kerülhetnek.

A költségek folyamatosan növekedése nem csak a takarmányárak tekintetében érzékelhető, az üzemanyagárak változásában is tetten érhető, hiszen sorra dőlnek meg a rekordok a termelők költségeit illetően.