Honnan tudhatom meg, hogy a kutamat kell-e engedélyeztetni?
A jegyzőtől, illetve a katasztrófavédelmi igazgatóságtól lehet megtudni, hogy egy már létező fúrt kútnak van-e engedélye, ha nincs, akkor el kell végezni a kút utólagos állapotfelmérését és legalizálását.

Nyugodt a hazai sertéspiac, a szereplők készenlétben
Világméretűvé vált az afrikai sertéspestis, hiszen a kínai esetek mellett Európában Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában, de újabban már Belgiumban és Bulgáriában is fedeztek fel fertőzött eseteket. Itthon mindenki mindent megtesz az ASP sertésállományra való átterjedése ellen.

Tápanyagok megosztása és a tápanyagpótlás időzítése a szabadföldi zöldségtermesztésben
Októberben-novemberben a növénytermesztők legfontosabb munkája az őszi mélyszántás és az ahhoz kapcsolódó alaptrágyázás. Míg a szántóföldön a gabonafélék esetében jelentős különbség nincs a tápanyag-utánpótlás terén, addig a zöldségtermesztésben sokkal változatosabb a kép, növénytől, az alkalmazott technológiától, a talajtól és a termesztési céloktól függően a trágyamegosztás és a kijuttatás időzítése nagyon változó.

trágyázás

Az egyszerre kijuttatható műtrágya mennyiségét alapvetően két tényező szabja meg – fotó: Farkas Imre/Agroinform.hu

Nagy a jelentősége az őszi lemosó permetezésnek
A növényvédős számára lassan véget ér az év. Jó lenne, ha még egyszer be tudnánk indítani a permetezőgépeket! A lombhullás környékén elvégzett lemosó permetezés jelentősége legalább olyan nagy, mint a tél végi kezelésnek.

Mindenét eladta a juhászlány, most világ körüli útra indul – FOTÓK!
Akiről a mai blogbejegyzésem szól, nos, ő egy igazi fanatikus – a szó legszorosabb, ugyanakkor legjobb értelmében. Bemutatom Eileen Milena Linke-t, aki Dél-Németországban él, közel a svájci határvidékhez. Első beszélgetésünk alkalmával azonnal kiderült számomra, hogy Eileen szaktudása a juhászat területén óriási – ő mégis többet és többet akar megtapasztalni a juhtartás különböző technológiáiról, és most a tudásvágy hajtja világ körüli tanulmányútra.

kép

Ezen a vidéken a merinónak van nagy hagyománya, de a gazdák sok másfajta birkát is tartanak – fotó: Eileen Milena Linke

Magyar élelmiszerek a legnagyobbak között
Megnyitotta kapuit a világ egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi élelmiszeripari kiállítása, a SIAL Párizs 2018. Az október 21-25. között zajló rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC) két közösségi standján, közel 290 négyzetméteren, 25 kiállítóval mutatja be a magyar termékek legjavát a szakmai látogatók számára.

Növényvédelmi előrejelzés: Óriási károkat okoz a szárazság
Frontok jönnek, frontok mennek, hoznak lehűlést, hoznak felmelegedést, hoznak szeles napot, de csapadékot még igazából nem kaptunk. Lehet, valaki felkapja a fejét, s mondja, hogy a hosszú hétvégén volt egy kis eső. Valóban előfordult, de oly kevés, hogy ebben a helyzetben a totálisan kiszáradt talajokon szinte észre sem lehet venni. Az Agroinform.hu 2018. 43. heti növényvédelmi előrejelzése.

50 millió eurót különítenének el az afrikai sertéspestis okozta károkra
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a 2019-es uniós költségvetésről szóló álláspontját, amely szerint a képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest mintegy 600 millió euróval magasabb összegre, 149,3 milliárd euróra emelnék a 2019-es kifizetéseket.

Hogyan boldogulnak a fiatalok egy virtuális gazdaságban?
Az Agroinform.hu Facebook-oldalán folyamatosan beszámolunk az Agrovirtus agrárvetélkedő fejleményeiről. Ezúttal Huszti Balázs (Szent István Egyetem) és Gorotyák Igor (AgroVIR) ismertette az újabb feladatokat és a verseny állását.

Mit tanulhatnak a franciáktól a magyar juhtejtermelők?
Franciaországi tanulmányúton vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében 12 magyar kecsketej- és juhtejtermelő és -feldolgozó. A szakemberek a gyártástechnológia mellett a termelői összefogásról is hasznosítható tapasztalatokat szereztek.

juh

A tejet és tejtermékeket a magyar gazdálkodók főleg közvetlenül értékesítik – fotó: Shutterstock

Megjelent az 50 milliárd forintos élelmiszeripari pályázat
A „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című (VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámú) felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan élelmiszer-feldolgozáshoz, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések végrehajtására, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához.

Csodát művelt a kukorica még rossz minőségű talajon is
Négy cső egyetlen silókukorica-szárról jó minőségű talajon is szép teljesítmény, de 3 aranykoronás föld esetében egyenesen csodának számít. A MARTON GENETICS vetőmagjaiból kikelt növények mégis képesek erre. Nem csupán mennyiségben, minőségben, vagyis a beltartalmi értékeket tekintve tapasztalnak kiemelt változásokat azok a gazdák, akik a cég termékei mellett tették le voksukat.

A magyar gazdák nyernek vagy veszítenek az EU agrárpolitikájával?
Folyamatosan folynak az egyeztetések, tanácskozások Brüsszelben az Európai Unió tagállamai között a 2020-tól bevezetésre kerülő közös agrárpolitikai (KAP) reform kapcsán. Az álláspontok lassan közelednek egymáshoz, és a legújabb hírek szerint az Európai Bizottság is támogatja a KAP szinten tartását, ehhez viszont a tagállamok befizetési arányának növelése szükséges az uniós költségvetés fenntartásához.

Globálisan nem áll rendelkezésre elég zöldség és gyümölcs
Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon – tárták fel tanulmányukban a Guelphi Egyetem szakemberei.

Fűts okosan!
A kampány célja, hogy az emberek lehetőleg kerüljék el a nem megfelelő tüzelőanyagok használatát, mert az az egészségre és a környezetre is ártalmas – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.