Az uniós parlament tájékoztatása szerint a költségvetésre vonatkozó állásfoglalásukban a képviselők hangsúlyozták, az unió összpontosítson jobban a fenntartható növekedésre, az innovációra, a versenyképességre, a biztonságra, a menekültek és a migrációs áramlatok kiváltó okainak kezelésére, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a fiatalokra.

Elutasították az Európa Tanács "indokolatlan" mintegy 800 millió eurós, a növekedés fellendítését célzó és munkahelyteremtésre vonatkozó kiadások csökkentésére tett javaslatát, amely véleményük szerint ellentétes az uniós politikai prioritásokkal.

A képviselők mintegy 360 millió euróval növelték az Erasmus + program célkitűzéseinek támogatását, az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés keretéhez közel 350 millió euró többlettámogatást szavaztak meg, és 580 millió euróval emelték a fiatalok munkába állását segítő uniós programok költségvetését.

euro

Az EP támogatta további források elkülönítésést az afrikai sertéspestis által okozott károk kezelésére – fotó: Shutterstock

Úgy döntöttek, hogy teljes mértékben visszaállítják az infrastrukturális projektek finanszírozását, valamint a kutatási projekteket támogató Horizont 2020 program közel 260 millió eurós költségvetését. Az uniós program klímaváltozással kapcsolatos költségvetését további, mintegy 100 millió euróval növelték.

A menekült- és migrációs válsággal kapcsolatban, annak kiváltó okainak kezelésére az uniós bizottság eredeti javaslatához képest közel 150 millió euróval, az európai szomszédságpolitika célkitűzéseire szintén közel 150 millió euróval többet szavaztak meg. A Nyugat-Balkán országainak uniós csatlakozási törekvéseinek támogatására mintegy 56 millió többletköltségvetésről döntöttek. Az Európai Unión belüli migrációs kihívások hatékonyabb kezelése érdekében az EP-képviselők 33 millió euróval támogatnák a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapot (AMIF).

Deutsch Tamás EP-képviselő tájékoztatása szerint a plenáris ülés támogatta az általa, valamint Sógor Csaba és Erdős Norbert EP-képviselő közös kezdeményezését, hogy 2019-ben az Európai Unió 50 millió eurót különítsen el az afrikai sertéspestis által okozott károk kezelésére. A közlemény szerint Erdős Norbert kiemelte, a Magyarországon bevezetett szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült biztosítani, hogy a pusztító járvány ne fertőzze meg a házisertéseket.

"Ezért kiemelt érdekünk, hogy továbbra is elérhetőek legyenek a védekezés nemzeti és uniós forrásai" – fogalmazott a képviselő.