Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete közölte a hírt, hogy Oroszország 2022. október 10-től december 31-ig kitiltja területéről az uniós, brit, norvég és ukrán közúti fuvarozókat. Ugyanakkor a végrehajtási rendelet számos kivételes esetet is tartalmaz, melyekre a tilalom nem vonatkozik.

Az orosz kormány 1728/2022-as rendelete alapján – amely tulajdonképpen a 681/2022-es elnöki rendelet végrehajtása – Oroszország 2022. október 10-től december 31-ig nem engedi területére belépni vagy áthaladni azokat a közúti fuvareszközöket, melyek forgalomba helyezése az Európai Unióban, Nagy-Britanniában, Norvégiában vagy Ukrajnában történt.

Az áruk bejuttatását átrakással, illetve a pót- vagy félpótkocsi átakasztásával lehet lebonyolítani.

A közölt és elfogadott átrakóterminálok listája itt található.

Ugyanakkor a tilalom nem vonatkozik a kalinyingrádi régióba vagy az onnan történő árufuvarozásra, a postai küldemények szállítására, és olyan áruféleségekre, amelyek különleges szállítási és tárolási feltételeket kívánnak.

Vámtarifaszám alapján 56 féle árucsoportot tartozik a kivételek közé, amelyeket nem érintenek a fuvarozási korlátozások. Ezek részletes listája a rendeletben található.

Az egyesület arra hívja fel a fuvarozók figyelmét, hogy mielőtt elvállalják a fuvarfeladatot, ellenőrizzék, hogy az áru szerepel-e a kivételek kategóriában. A vámtarifaszám-kereső itt érhető el.

Szintén fontos rendelet azon része, amelyben korlátozzák, hogy az Oroszországot elhagyó külföldi honosságú tehergépjárművek a motor energetikai összeköttetésében álló tartályban 200 liternél több üzemanyagot nem vihetnek magukkal.

Indexkép: Pxfuel