A kormány döntött a hatósági áras tűzifákról, azaz a kijelölt erdészetekben és átvevőhelyeken bárki igényelhet téli tüzelőt, személyenként 10 köbmétert - írja az index.hu

fa

A hatósági ár bejelentése után szinte elárasztották az erdészeteket az igényekkel – fotó: pixabay.com

A szükség vámszedői villámgyorsan megjelentek

A gázárak elszabadulása miatt sokan döntöttek úgy, hogy az idén inkább fával fűtenek, a hatósági ár bejelentése után szinte elárasztották az erdészeteket az igényeikkel. Vannak olyan helyek, ahol a most jelentkezőknek már csak két-három hónapos várakozás után tudnak tűzifát adni. A fűtési szezon azonban vészesen közeledik, így az, aki eddig nem tudta beszerezni a fát, most nyitottabbá vált minden megoldásra. Azokra is, amelyekkel nem biztos, hogy jól jár.

A hiénák eddig is jelen voltak a piacon, most viszont - a vélhetően lopott fával házalók - vérszemet kaphatnak és kisajtolhatnak mindent azokból, akiknek az utolsó reményt ők jelentik.

fűtési szezon

A fűtési szezon vészesen közeledik – fotó: pixabay.com

A vásárló pillanatok alatt orgazdává válik

Érdemes tudni, ha valaki illegális forrásból származő fát vásárol, maga is bűncselekményt követ el és felelősségre vonható orgazdaságért.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a próbavásárlások, valamint a vásárlóktól kapott információk alapján a tűzifavásárlások kapcsán észlelt jogszerűtlenségeket folyamatosan gyűjti és elemzi, illetve hatékony lépéseket tesz azok megelőzése érdekében.

Az eddigi tapasztalatok szerint a vásárlók többsége elsősorban a helyi újságok hirdetési rovataiból, az ingyenes hirdetőújságokból és az internetről tájékozódva választ ki olyan ajánlatokat, amelyek  kimondottan előnyösnek látszanak. Valamennyi ajánlatban nagyon olcsó, kiemelkedő minőségű, száraz, akciós tűzifát kínálnak eladásra.

Az akció mindent visz

A leendő vásárlók nagy része egyáltalán nem vizsgálja meg, mennyire megbízható az eladó. A telefonos megrendelések során gyakori, hogy egy kedves női hang fogadja a hívást, aki az ajánlat egyediségéről, annak akciós jellegéről győzi meg az érdeklődőt.

Aztán megérkezik a megrendelt akciós tűzifa és kiderül, hogy a fa nem is annyira száraz, a tíz mázsa jó, ha csak hat és fél, és a beígért bükk helyett ki tudja, milyen fafajta került leborításra. Ha a megrendelő reklamál, a fuvaros azzal védekezik, hogy ő csak azt hozta, amit az eladó adott - valójában az sem tisztázódik, hogy a fa honnan származik. Ez csak egy a lehetséges átverési technikák közül, az előreutalásos eseteket - ahol tűzifát még csak "nyomokban" sem kapunk - nem is említettük.

A Nébih összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni favásárlásnál

Korábban már mi is írtunk a tűzifa vásárlás "rejtelmeiről":

Hol, mennyiért, milyen tűzifát? Kérdések és válaszok mindenkinek

Tűzifa jogi tisztázó: ha nem akarsz nagy bajba kerülni

Hogyan szállíthatsz fát és faterméket saját célra? Mutatjuk a tudnivalókat

A kormány megváltoztatta a fakitermelés szabályait – itt vannak a részletek!

Néhány fontos dolog emlékeztetőül:

  • a tisztességes erdőgazdálkodó és kereskedő, a feladott hirdetésben feltünteti azt a hatósági azonosítószámot (ez lehet az erdőgazdálkodói kód vagy az ún. EUTR technikai azonosítószám) amivel könnyen beazonosítható
  • a tűzifa kiszállítása során minden esetben egy FA-AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott szállítójegyet kell kézhez kapnunk, amin a tűzifavásárlás és -kiszállítás lényeges adatai szerepelnek. Ilyen adat az eladó, a szállító és a vevő neve, címe, a teherautó rendszáma, a tűzifa fafaja, mennyisége, a szállítás pontos időpontja, és annak megnevezése, hogy a fa honnan származik
  • fontos tudni, hogy a a szállítójegyet nem helyettesíti sem a szállítólevél, sem a nyugta, a számla, az átvételi elismervény vagy más megnevezésű dokumentum

fa

Ne hagyjuk magunkat becsapni! – fotó: pixabay.com

Megrendeléskor kérdezzünk, kérdezzünk és kérdezzünk!

Vásárlóként már a megrendeléskor tehetünk az ellen, hogy csalás áldozatai legyünk. Nincs más dolgunk, mint részletekbe menően kérdezni. Ezzel ugyanis tudatosítjuk a hírdetőben, hogy nem vagyunk a témában eltévedve - nem lesz könnyű becsapni bennünket. A kérdések és a tájékozottság jó esetben már ekkor megfutamodásra készteti a zavarosban halászgatókat.

Kérdezzük meg, hogy bejelentkezett-e a Nébih hatósági nyilvántartásába erdőgazdálkodóként vagy kereskedőként? Mi az azonosítószáma, EUTR technikai azonosítószáma? (Írjuk fel és ellenőrízzük). Ha reklamációnk lenne a tűzifával kapcsolatban, kit kell keressünk, milyen címen, telefonszámon? Érdeklődjünk a szállítójeggyel kapcsolatban is, már eleve gyanús, ha azt sem tudja megmondani, hogy mi fog szerepelni rajta, ahogy az is, ha a hírdető nem akar a kérdéseinkre válaszolni.