Cenius TX univerzális szántóföldi kultivátorcsalád
A TX sorozattal az AMAZONE kibővíti szántóföldi kultivátor-kínálatát 6 és 7 m munkaszélességű eszközökkel, melyek számtalan újítást tartalmaznak a 3-4 m munkaszélességű gépekhez képest. Ezek a kultivátorok négygerendelyes kapamezővel rendelkeznek és akár 600 kg-os kioldóerővel rendelkező rugós kapabiztosítás (C-Mix rendszer) garantálja a folyamatos munkát. A kapatestekre 50-350 mm széles kapaváltozatok szerelhetők, így akár sekély tarlóhántás, akár 30 cm mély alapművelés is végezhető. A gép integrált futóművén nagy térfogatú gumiabroncsokkal szerelt kerekek találhatóak, ezáltal  a gép stabilan fut közúton illetve a táblavégi fordulókban. A kapamező után a kettesével felfüggesztett egyengető tárcsák sima talajfelszínt hoznak létre, a lezáró hengersor pedig gondoskodik az visszatömörítésről. Az AMAZONE széles hengerkínálata mindenféle talajhoz lehetővé teszi a legmegfelelőbb henger kiválasztását. Az opciós tételek között újdonság a hidroakkumulátoros traktor tengelyterhelés növelő berendezés (Traction Control), amely nemcsak a Cenius TX-hez, hanem az UX 11200 nagyteljesítményű vontatott tandemtengelyes permetezőhöz is választható tétel. A gép univerzalitását tükrözi, hogy használható csak két kapasorral mélyebb művelésre, vagy mind a négy kapasorral a teljes keresztmetszetű talajműveléshez ugyanakkora traktorteljesítménnyel üzemeltetve. Lehetőség van hengerrel és henger nélkül is dolgozni, a munkamélység 8-30 cm között akár hidraulikusan is állítható.



Cayron 200 váltvaforgató eke

Az AMAZONE 2011-óta fejleszti talán legérdekesebb újdonságát, ami az idei Agritechnikára már kézzel foghatóvá vált. A Cayron 200 típusú eke robosztus, 120x200x8 mm-es vázzal, 5-6 fejes kivitelben készül, sok praktikus, a piacon egyedülálló megoldással. Ezek közé tartozik a csapágyazott függesztőtengely, ami kíméli a traktor hárompontját és a vázban futó fogásszélesség-állító mechanizmus, amely nem csökkenti a vázmagasságot, ezáltal az eketestek között jobban biztosított az anyagáram. A hidraulikacsövek a vázban futnak. Egyedi, a traktorfülkéből jól látható skálának köszönhetően az ekefejek fogásszélessége könnyen leolvasható. Az eke paraméterei: 83 cm-es vázmagasság, 100 cm-es ekefejosztás, 130 mm-es fordítótengely, 30-55 cm fejenkénti fogásszélesség hidraulikus állítással, hidraulikusan állítható első ekefej fogásszélesség, memória-munkahengeres átfordítás, kombikerék.



Cirrus 03 pneumatikus mulcsvetőgép
Teljesen megújult a Cirrus mulcsvetőgép-család. Az új 03-as típusvégződésű gépeket a vonórúdtól egészen a magnyomó kerekekig teljesen átdolgozták a mérnökök a még hatékonyabb munkavégzés és könnyebb kezelés érdekében, mindezt új dizájnba burkolva. A vonórúd immár teleszkópos kivitelben készül, ami lehetővé teszi a kiváló fordulékonyságot még ikerkerekes traktorral történő üzemeltetés esetén is. A nyomás alatti magtartály az EDX szemenkénti vetőgép tartályformáját követi és 60:40 arányban két részre osztott a C-típusjelölésű gépeken. Ezekkel a típusokkal vetéssel egy munkamenetben műtrágya is kijuttatható a vetőbarázdába. Az adagolást elektromotor végzi, a kijuttatott mennyiséget az Amatron3 monitoron állíthatjuk be. A kijuttatás pneumatikus rendszerű, a vetőmaggal egy csövön történik, a légáramot hidrosztatikus hajtású ventilátor biztosítja. Ez a 02-es típusjelű vetőgépeken alkalmazott ventillátorhoz képest már egy sokkal csendesebb működésű és jobb hatásfokú ventilátor. A talajfelszín egyengetését Crushboard símítólemezek, a magágykészítést kettesével felfüggesztett, gumituskós túlterhelésvédelemmel ellátott tárcsák végzik. A tárcsamező munkamélysége menet közben, a kezelőterminálról állítható és jól látható skáláról ellenőrizhető. A tárcsalapok csapágyazása karbantartásmentes, többszörösen tömített olajfürdős kivitelű. Az előkészített talaj visszatömörítéséről a 880 mm-es új „Matrix” mintázatú fúvott abroncsos tömörítőkerekek gondoskodnak. Az új abroncsok úgy lettek kialakítva, hogy a sortávolságtól (12,5 vagy 16,6 cm) függetlenül sávosan tömörítsenek elő a vetőcsoroszlyáknak, melyeknek így sokkal pontosabb a mélységtartásuk. Az agresszív mintázatnak köszönhetően a kerekek minden talajon könnyebben gördülnek, így csökken az üzemeltető traktor üzemanyag fogyasztása. Az előtömörített sávokba az áttervezett RoTeC Pro csoroszlyák helyezik a vetőmagot. Ezek úgy lettek tervezve, hogy ne legyenek nagy törések a vetőmag útjában, így az nem sérül és pontosabb a maglehelyezés. A csoroszlyanyomás hidraulikusan állítható és maximum 55 kg. A vetőbarázda takarásáról ferde magtakaró pálcák vagy egyenes takarópálca és magnyomókerék kombinációja gondoskodik, melyek intenzitása a csoroszlyanyomástól függetlenül, külön állítási lehetőséggel változtatható.  



Pantera 4502 önjáró permetezőgép
Immár hidraulikus hasmagasság állítással (max. 170 cm) is elérhető lesz az AMAZONE kiváló minőségű, gazdaságos és nagy területteljesítményű önjáró permetezőgépe. A gép erőforrása egy 218 LE teljesítményű Deutz motor, ami adalékanyag felhasználása nélkül is teljesíti a legszigorúbb károsanyag-kibocsájtási előírásokat. A járószerkezet hidrosztatikus hajtású, a maximális sebesség 50 km/h. A gép hasmagassága (1,25-1,7 m) és nyomtávolsága (1,8-2,4 m állítható hasmagassággal, vagy 2,4-3 m csak nyomtávállítással) opcióban akár menet közben is állítható az érintőképernyős AMADRIVE terminál segítségével. Továbbá ez a terminál tájékoztat a gép többi beállításáról és üzemi jellemzőiről is. Segítségével két motorkarakterisztika közül választhatunk: „Eco” és „Power” mód. „Eco” üzemmódban a legkedvezőbb fogyasztás érdekében az elektronika automatikusan állítja a motor fordulatszámát a gép terhelésétől függően. „Power” módba kapcsolva pedig kihasználhatjuk a rendelkezésre álló teljes motorteljesítményt. A Pantera az UX vontatott permetezők komponensiből építkezik, amelyek kiváló minőségükről, precizitásukról, formabontó dizájnjukról és hatalmas teljesítményükről már ismertek és elismertek Magyarországon is. A permetlétartály térfogata 4800 liter, a megfelelő keverési és permetezési teljesítményről két darab egyenként 260 l/min teljesítményű szivattyú gondoskodik. Az opcionális, teljesen automata töltésvezérlőnek (Comfort Paket 2 külső kijelzővel és vezérlővel) még kényelmesebb feltöltést tesz lehetővé. A Super-L többszörösen hajlított acéllemezből készült szórókeretek 24-40 m szélességben választhatók. A gép összes permetezési funkciója Amatron3 vagy pedig érintőképernyős Amapad terminálról vezérelhető. Az opciós tételek között a teljesség igénye nélkül szerepel az ultrahangos szórókeretvezetés (Distance Control), LED-es fúvókavilágítás, Opti Paket műanyagburkolat a gép tetejére, GPS-alapú szakaszolás, sorvezetés, kormányzás és táblatérkép alapú vegyszerkijuttatás.



Tóth Ferenc
Termékfelelős
Amazonen-Werke Kft.