Nyakunkon a betakarítás, sőt az ország egyes részein már el is indultak a kombájnok. Adunk néhány hasznos tippet, hogy zökkenőmentes legyen az aratási szezon.

Már a legtöbb gazdaságban előkerültek vagy a napokban kerülnek elő a kombájnok, hogy a szezon előtti átvizsgálást és felkészítést elvégezzék a gazdák betakarítógépeiken. Ehhez a feladathoz gyűjtöttünk össze néhány gondolatot, hogy ne maradjon ki egyik részegység vizsgálata és felkészítése se.

gép

fotó: Agroinform.hu

Precíziós technológiák alkalmazásával rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg gazdaságunkban. Hazánkban is egyre többen indulnak el a precíziós úton és ruháznak be sorvezetőkbe, automata kormányzásba.

Már a legegyszerűbb eszközök is jelentősen megkönnyítik a munkát, hiszen nem mindegy, hogy a gépkezelő hogyan száll ki a gépből a hosszú munkanap végén. És aki megteszi az első lépéseket a hatékonyságnövelés útján, az biztos, hogy tovább is halad ebben az irányban.

gép

A precíziós eszközök ára a gyakorlatban bőven megtérül – fotó: AgroPilot Kft.

A kertészetek őrszemeként is emlegetett Auditker Kft. a Weremczuk Maja Automatic betakarítógép "személyében" most is egy olyan eszközt mutat be az ültetvényes gazdáknak, amely nagy segítséget jelenthet így, szüret előtt – és a munkaerőhiány kellős közepén.

Az Auditker Kft. és a Weremczuk vállalat közös projekt keretében fejlesztették a Maja rázógépeket kifejezetten a magyarországi körülményekre. Így született meg a MAJA gyümölcsrázógép magyar változata, amelyet a vastag, akár 30 cm-es törzsű gyümölcsösökben is bátran ajánlanak.

gép

Maja Automatic a gyümölcsösben – fotó: Auditker Kft.

"Nincs több ráhagyás, nincs fel nem használt maradék – nekem ezek a precíziós permetezés legfontosabb előnyei! No de azért a 10% megtakarítás sem mellékes tényező!" – válaszolta Rab Attila gazdálkodó, amikor a 2017 tavaszán vásárolt LEMKEN Primus permetezőgépéről kérdeztük.

gép

Rab Attila a Lemken gépével – fotó: Agroinform.hu

A gazdák elégedettsége ugyanolyan fontos, mint a nyereség képzése, hiszen egyetlen felvásárló sem szeretné, ha régi beszállítói máshová vinnék a terményüket és új kapcsolatok után kellene kutatnia. Ezért a megbízhatóság érdekében nagyon fontos az elégedett üzleti kapcsolat a termelők és a felvásárló között.

A megtermelt gabona értékét egy többlépcsős minősítés határozza meg. A minősítéshez alkalmazható eszközöket mutattunk be cikkünkben.

gép

fotó: Agrogazda.hu

Kecskemét környékén már több mint 40 éve ismerik a KITE nevét. Alközponttal 2001 óta rendelkezik a cég a városban, azonban számos tényező indokolttá tette egy új, modernebb térségi bázis létrejöttét.

A KITE Zrt. vezetősége 2015-ben úgy döntött, hogy egy, a mai kor elvárásainak sokkal inkább megfelelő központot hoznak létre. Az új épület a Georg Knorr utcában kapott helyet, az építkezés 2016-ban kezdődött. A beruházás több mint 1,2 milliárd forintból valósult meg.

kép

A Kecskeméti Alközpont átadása – fotó: KITE Zrt.

A MezőgépÉSZek játék nyertesei hatalmas lehetőséget kaptak, hiszen a karcagi Deere Service csapat tagjai kijuthattak Németországba a Fendt és a John Deere gyárba. A MEGFOSZ és az Agro Napló közösen szervezett és a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott MezőgépÉSZek játék nyertesei 2018. május 22-e és 25-e között vettek részt a nyereményutazáson.

gép

A Fendt gyárban a legkorszerűbb technikákat és új gépeket is megtekinthettek a diákok – fotó: MEGFOSZ

Jubileumi CLAAS kombájnt adott át az AXIÁL Kft. a Belvárdgyulai Zrt-nek. Az átadott példány a 2500. CLAAS kombájn, amelyet az AXIÁL Kft. értékesített. A Baranya megyei településen működő agrárvállalkozás ezzel a 25. CLAAS kombájnját vehette birtokba.

gép

Trunk Mihály AXIÁL CLAAS Gépüzletágának igazgatója (bal oldal) ünnepélyesen átadja a 2500. Magyarországon értékesített kombájn kulcsát Reich Attila belvárdgyulai gépkezelőnek (balról a második), illetve a Szűcs Imre Belvárdgyulai Zrt. igazgatóság elnökének (jobbról a második) és Wilhelm Józsefnek, a Belvárdgyulai Zrt. vezérigazgatójának (kép jobb oldalán) – fotó: Axiál Kft.