Magágykészítés célja, feladata
A homogén növényállomány létrehozására a magágykészítés közvetlen hatással van. A magágykészítés célja a vetőmag befogadására alkalmas, megfelelő nedvességű és hőmérsékletű talajállapot létrehozása a talaj védelme mellett. Az ideális magágy egyenletes, a vetési mélységet nem befolyásolja, a mag feletti réteg kellően laza, a vetés mélység alatt nem túlzottan tömör (záróréteg mentes), a gyökérfejlődést nem akadályozza és vetési mélységben kellően nedves, nyirkos.

A teljes felületen kertszerűen elmunkált magágyat a korábbi gyomirtási technológiák kívánták meg (pre-sowing, pre-emergens), azonban a ma alkalmazott post-emergens gyomirtási technológiák ezt nem igénylik. Ez lehetővé teszi, hogy elegendő a vetőmag közvetlen közelébe történő lokális magágy létrehozása.

Magágykésztés és vetés sorközjáró kerekezéssel és műholdas navigációval


Sor-sorköz megkülönböztetés
A sor-sorköz megkülönböztetése elsősorban vetésnél és növényápolási munkáknál érvényesül. Azonban ezt az elvet a John Deere Green Star navigációjával, RTK jelpontossággal az alapművelésnél, a tápanyag-utánpótlásnál és magágykészítéssel egymenetben történő vetés során is érvényesíthetjük. A 2 cm-es pontosság és az időben történő megismételhetőség lehetővé teszi az egyes munkaműveletek azonos nyomvonalon történő használatát. Ezen elv segítségével biztosítható, hogy a művelési zóna oda összpontosul ahol az adott növény fejlődni fog, az adott inputanyagok pedig oda koncentrálódnak, ahol a legjobb a hasznosulásuk.

A sor-sorköz megkülönböztetése érvényes az erőgépek üzemeltetésére is.  Ez esetben a sorközjáró ikerkerekezés alkalmazása a legjobb lehetőség a talajtaposás csökkentésére, így elkerülve a vetendő sorok tömörödését, amely eltérő kelést és heterogén növényállományt okozna. Mivel viszonylag kis vonóerejű nagysebességű munkákról beszélünk, nincs szükség nagy traktortömegre sem. Távolítsuk el a felesleges pótsúlyozást az optimális súly elérése érdekében. Ajánlott a 45kg/LE vagy az alatti tömeg-lóerő arány elérése.

Vetéssel egymenetben történő lokális magágykészítés

Alapművelés és elmunkálás
Az alapművelés helyes megválasztása és jó minőségben történő elvégzése már alapjaiban meghatározza a további beavatkozások számát, illetve a vetés minőségét.
Ugyanilyen fontos művelet az alapművelés megfelelő elmunkálása. Ezt rendszerint tavasszal szoktuk elvégezni, azonban nagy a kockázata, hogy nem leszünk képesek azonos mélységű nedves talajszerkezet kialakítására. A hantos, egyenetlen felszín tavasszal elmunkálva foltokban száraz rossz minőségű magágyat eredményezhet.

Éppen ezért az alapművelést még az ősz folyamán, vagy akár téli fagymentes napokon munkáljuk el, létrehozva az egyenletes talajfelszínt, amely megalapozza a további beavatkozások és a vetés jó minőségben történő elvégzését.Magágykészítés és vetés
Ha jó minőségben a talajállapotnak megfelelően megtörtént az őszi alapművelés és annak elmunkálása, nincs szükség külön menetes teljes felületű magágykészítésre. Egy John Deere szemenkénti vetőgépet a megfelelő kiegészítők felszerelésével magágykészítő funkciókkal is el tudunk látni, legyen szó teljes felületű forgatásos, forgatás nélküli vagy sávos alapművelésről. Így vetéssel egymenetben megtörténik a teljes értékű lokális magágykészítés.

Eszközei, az egyes vetőkocsikra szerelhető, és attól független állítható bordás kerékkel ellátott cápafogú sortisztítók, és a szintén függetlenül beállítható hullámos elővágó tárcsák.
A cápafogú sortisztító 2-4 cm mélységben, 15-20 cm szélességben eltolja, elvágja a vetendő sorok elől a rögöket, szármaradványokat, sekélyen feltöri a visszatömörödött talajt. A mélység precíz beállítása csap-furat segítségével történik a talajállapotnak és talajnedvességnek megfelelően. Lazább talajokon a bordás mélységtartó kerék segítségével úszó helyzetbe is használható, így elérve a tökéletes mélységtartás kevésbé egyenletes felszín esetén is.

Cépafogú sortisztító és hullámos elővágó tárcsa

A hullámos elővágó tárcsa feladata a mélyebb, 4-5 cm széles intenzív keverés, porhanyítás. Elvágja az ottmaradt szármaradványokat, áttöri a visszatömörödött talajt, megnyitja a vetőcsoroszlya előtti talajréteget. A mélység precíz beállítása rögzítő csavar és kapcsoló körmök segítségével történik 0,5 cm-es fokozatonként. Az elővágó tárcsa ajánlott munkamélysége mindig a vetés mélység fölött 2 cm-el legyen, elkerülve a magárok rombolását, túlzott mértékű levegőssé tételét, amely nem tenné lehetővé a tökéletes talaj-mag kapcsolatot.

Mivel a magágykészítő egység kifele kényszeríti vetőkocsikat a talajból, nagyobb csoroszlyanyomásra van szükség, hogy az egyes művelő elemek megfelelő munkaminőséggel tudjanak dolgozni és a vetésmélység is egyenletes legyen. Ezt a plusz nyomást a vetőgépre felszerelhető fokozatmentesen állítható pneumatikus vagy 4 fokozatban állítható mechanikus rugókkal lehet elérni, melyek a vetőgép járókerekéről terhelést adnak át a vetőkocsikra, így akár elérhető a 380 kg-os csoroszlyanyomás is, amely biztosítja a tökéletes mélységtartást.

A felsorolt vetőgép kiegészítők használatával a magágykészítés követelményei műveletszám csökkenéssel és nedvességmegőrzéssel lokálisan, a mag közvetlen környezetében precízen teljesíthetők, ezáltal elősegítve az egyöntetű kelést és a homogén növényállomány létrehozását.


Bellai Tamás Fejlesztőmérnök KITE zRt.