A szárzúzó gépek konstrukciós kialakításai igen széles körű felhasználást tesznek lehetővé, hiszen alkalmazhatóak szántóföldi, kertészeti, kommunális, gyepgazdálkodási, vagy akár erdészeti területeken is. A gépek alapvető feladata a különböző növényi maradványok felaprítása, összezúzása és a területen való szétterítése. Konstrukciós kialakításukat tekintve valamennyi gép rotációs vágószerkezettel készül, amely vágószerkezet vízszintes vagy függőleges tengelyű lehet.

Az Agroázis-MON Kft. meglátásai alapján szárzúzó vásárlásakor a kialakítást jelentősen befolyásolja az alkalmazási terület. A függőleges tengelyű gépek elsősorban gyomirtáshoz használhatóak szántóföldi területre, jó állapotú rét, legelő karbantartására. A vízszintes tengelyű szárzúzók jól alkalmazhatóak ültetvényekben, kommunális célokra, de szántóföldi kultúrákba is megfelelő választás lehet. Az ilyen típusú berendezések kisebb darabokra aprítják a szármaradványokat, ami szintén fontos szempont lehet a gép vásárlásakor.

Sebészi pontossággal a bonyolult helyeken is – fotó: Agroázis-MON Kft.

Mindig fontos kérdés, hogy kalapácsos vagy késes kivitelt válasszon a gazdálkodó. Egyenetlenebb talajviszonyokhoz, illetve erősebb szárú vagy akár fás szárú növényzethez mindenképpen a kalapácsos kivitel ajánlott, ahogy az ültetvényekbe is, ahol előfordulhat metszés után ott maradó gally, vessző. Ahol fűfélék, lágyszárú növények és gyomok fordulnak csak elő ott megfelelő a késes kivitel.

Szántóföldi kultúráknál nagyon elterjedt a 3 méter körüli munkaszélesség, ami a 4 kukorica- vagy napraforgósort biztosan lefedi. A nagyobb gazdaságok már a 4,5 méteres kivitelt részesítik előnyben, a kifejezetten nagy területekhez pedig már ajánlott a 6 méteres vagy az annál szélesebb berendezés. Fontos, hogy minden esetben a munkaszélességhez gyárilag minimálisan előírt teljesítményigényű erőgépet kell kapcsolni, és figyelembe kell venni, hogy jelentősen növeli a teljesítményigényt a szármaradvány mennyisége, és a terepviszony, melyek miatt a gyári ajánlás felső értéke felé érdemes eltolni az erőgépválasztást.

Elképesztő tempó és munkabírás – fotó: Agroázis-MON Kft.

Kínálatunkban a vízszintes tengelyű szárzúzók között a Breviglieri gépeket ajánljuk. A Turbo családot ültetvényekbe, a Hurricane gépcsaládot szántóföldi munkára, a Master gépcsaládot pedig kommunális munkákhoz. Emellett egyedi igények kielégítéséhez kínálatunkban megtalálhatók a könnyebb szárzúzók kisgépekhez, és a robosztus erdészeti zúzók is. Többféle késtípus és munkaszélesség közül választhatunk, illetve hátsó henger vagy támkerék is elérhető a berendezésekhez. A függőleges tengelyű gépek között az Eurotechnics Agri gépeit ajánljuk. A kínálatban megtalálhatóak az egy rotoros egyszerűbb gépek, és a 3 vagy 5 rotoros nagy teljesítményű, vontatott, összecsukható szárzúzók 1,5-7,9 méteres munkaszélesség között – nyilatkozta Osgyán László az Agroázis-MON Kft. ügyvezetője.

Zúzás előtti csendélet – fotó: Royal-Kert Kft.

Royal-Kert Kft. tapasztalatai szerint a zöldterület adottságaitól függően (elhelyezkedése, mérete, tagoltsága, felülete, valamint a vágni kívánt növényzet jellege), és a tervezett vágási időintervallumtól függően érdemes eldönteni, hogy milyen kivitelű szárzúzót válasszunk. Továbbá figyelembe kell venni, hogy a vízszintes tengelyű szárzúzó, mint mulcsozó a levágott anyagot össze is zúzza, még a függőleges szárzúzók csak levágják a növényzetet, amit ha szükséges, össze is lehet gyűjteni.

Magyarországon a felhasználási igény, és a területi adottságok alapján, valamint a szélesebb választék (sokféle műszaki megoldás) miatt a vízszintes tengelyű kivitelt választják többen. Ezek a szárzúzók szériafelszereltségben kalapácsokkal vannak szerelve, és kérhetők hozzá "Y" kések is, melyekkel a füves, illetve vékony, lágy növényzetű területek karbantartása javasolt.

Vásárláskor fontos, hogy figyelembe vegyük a terepviszonyokat is – fotó: Royal-Kert Kft.

Cégünk egyrészt ajánlja a GardenGo és a Muratori fix helyzetű, valamint hidraulikusan oldalra kitolható vízszintes tengelyű szárzúzókat, amelyek széles felhasználási körben, precízen és megbízhatóan dolgoznak. Másrészt tökéletes választás a GardenGo TM, TMC és SL típusú függőleges tengelyű szárzúzók is, amely típusok egyszerű felépítésű, masszív, rendkívül hatékony gépek – mondta Barta István a Royal-Kert Kft. gép üzletágvezetője.

Fontos, hogy az erőgépünkhöz megfelelő szárzúzót válasszunk – fotó: Agro-Contakt 2000 Kft.

Egy függőleges tengelyű szárzúzó még akár extrém területi viszonyok között is jól alkalmazható, azonban a vízszintes kialakítású főként egyenletes felszínű területeke javasolt – tudtuk meg a Agro-Contakt 2000 Kft.-től

Magyarországon a berendezések kialakítási módját figyelembe véve mindkét típus megtalálható a piacon, hiszen a gazdálkodók különböző területi adottságokkal rendelkeznek, és természetesen a felhasználási terület, illetve a beruházás értéke is meghatározza a választott eszköz típusát. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a függőleges tengelyű szárzúzók fenntartási költségei kedvezőbbek, viszont a vízszintes elrendezésű berendezésekkel szebb munka érhető el, mivel apróbb darabokra zúzzák az anyagot, illetve jobban el is terítik azt.

A legtöbb berendezés már nagyon sokféle munkaterületen alkalmazható – fotó: Agro-Contakt 2000 Kft.

Cégünk az RZ/AC függőleges tengelyű szárzúzó gépeket ajánlja, melyek robosztus zúzókéseinek köszönhetően alkalmasak kukorica, napraforgószár, szőlővenyige, gyümölcsfa nyesedék, vagy akár zöldtrágya céljára vetett növényzet zúzására, és a zúzott anyag szétterítésére, bokros cserjés területek letakarítására, gyomos parlagterület karbantartására. Elérhető optimális munkaszélességű változatokban, függesztett és vontatott kivitelben, kevésszámú robosztus álló-, és mozgókéses változatokban. Főbb jellemzőik közé tartoznak a nagyteljesítményű, nyomatékhatérolt hajtóművek, a nagyszilárdságú vázszerkezet, és a szennyeződésektől védett csapágyazás – mondta Deák Levente, az Agro-Contakt 2000 Kft. cégvezetője.

A vízszintes tengelyű szárzúzóink (VZ/AC), rendelhetők kertészeti, szántóföldi és kommunális célokra egyaránt. A berendezések többféle munkaszélességben, Y vagy kalapácskésekkel, mélységállító kerékkel vagy hengerrel, kétoldali lehajtással, hidraulikus oldaleltolással, és koptatótalpakkal is elérhetőek – tette hozzá.

Ha a jövőben szárzúzót vásárolna, tekintse meg az Agroinform.hu oldalán található Apróhirdetéseket, illetve szemezgessen nemzetközi Géppiac-ajánlataink között.