A 2020-ban bemutatott, akkumulátorral működő Exos új megközelítést alkalmaz a zéró legeltetésű állattartásban, mert teljesen autonóm módon kaszálja, szállítja és osztja ki a friss füvet a teheneknek. Naponta akár 12 fordulót is képes teljesíteni.

Lely

Az Exos teljesen autonóm módon kaszálja, szállítja és osztja ki a friss füvet a teheneknek – fotó: www.lely.com/press

Egészséges és költséghatékony

A friss fű takarmányértéke 10-20%-kal magasabb, mint a szilázsfűé, mivel a betakarítás, a tartósítás és a takarmányozás során a tápanyagveszteség nem következik be. A durva takarmány tápértéke jobban hasznosul, és a gazdálkodó több tejet termelhet az adott legelőterület mellett. Ez a megoldás teljes mértékben összhangban van a tejtermelő gazdaságok körforgásos szemléletével, továbbá így munkaerővel járó és takarmányozási költségek is megtakaríthatók.

Eredményes tesztek és finomítások

A projekt már 2020-ban elkezdődött, amikor a Lely bevezette az Exost mint a friss fűvel történő takarmányozás új módját. Ez az autonóm rendszer egy könnyű gépezet, amely lekaszálja a füvet, és a mezőről az istállóba viszi a tehenek számára. Most, három évvel később a rendszert 13 holland gazdaságban, különböző körülmények között széleskörűen tesztelték.

Nemcsak a tesztben részt vevő gazdák nagyon elégedettek a lehetőségekkel, de a tehenek is lelkesen reagálnak a friss fűre, amelyet a Lely Exos közvetlenül a mezőről szállít. Még ebben az évben további 7 egységgel bővül a gyakorlati program Hollandiában. Az elért eredmények, a bizonyított kapacitás és a széles körű alkalmazhatóság alapján ez a rendszer 2024 közepére készen áll a piaci értékesítésre. A Lely Exos elsőként Hollandiában, majd a következő években fokozatosan más országokban is elérhető lesz.


Széles körű alkalmazási lehetőségek

A friss fű etetése vagy a "nyári istállós etetés" eddig úgy szerepelt a köztudatban, mint ami nagyon munkaigényes. Ennek teljes automatizálásával azonban a Lely a friss fűvel történő takarmányozást a tejtermelők nagyobb csoportja számára teszi elérhetővé, sőt a Lely Exos rendszer jól kombinálható a legeltetéssel. Így a gazdálkodó nemcsak a vegetációs időszakot tudja jobban kihasználni, hanem azt is, hogy a tehenek több friss füvet fogyasszanak, mert az már az istállókban is rendelkezésre fog állni. A speciálisan kialakított áthajtó kapukkal az Exos a tehénforgalmat is keresztezheti.

A Lely Exos olyan tejtermelő gazdaságok számára alkalmas, amelyek 250.000 kilogramm szárazanyagból származó friss füvet etetnek, és ahol a betakarítás a gazdaság körüli területeken közvetlenül megközelíthető legelőn elvégezhető. A módszer bevezetése, egyénre szabott alkalmazása függ a jószágok számától, a legelőterület/kaszáló nagyságától, elhelyezkedésétől, a fű növekedésétől, a kaszálási napok számától és többek között a vállalatirányítási rendszertől.

A vegetációs időszak maximalizálása

Az autonóm friss füves takarmányozás azt jelenti, hogy az állattartó munkakötelezettség nélkül, napi többször, 24/7 rendben friss füvet etethet. Az alacsony, 3400 kg-os tömegnek és az alacsony nyomású gumiabroncsoknak köszönhetően a gép kora tavasztól késő őszig képes kaszálni. Az egyedi kerékmeghajtás és összkerékkormányzási rendszer megakadályozza a csúszást és a súrlódást menet közben vagy kanyarodáskor.

A Lely Exos különösen mozgékony, és nagyon kíméli a gyepet. Ezért különösen alkalmas érzékeny talajokon, így a lehető legjobban ki tudja használni a fű hosszú növekedési időszakát.

Közvetlenül a kaszálás után trágyázzunk

Annak érdekében, hogy minden egyes szántóföldet szükség szerint és időben trágyázni is tudjunk, a Lely Exos folyékony műtrágyát is képes ugyanabban a munkafolyamatban kijuttatni. A kijuttatórendszer közvetlenül a kaszálóegység mögött helyezkedik el, összesen 10 csövön keresztül, szabályozottan adagolja a műtrágyát a fűre. Természetesen a szokásos folyékony műtrágyák mellett a Lely Sphere-rendszer N-tartályából granulátumos műtrágya, tápanyag kijuttatása is lehetséges. Az, hogy a Lely Sphere-rendszerből származó öblítővizet pontosan adagolni lehet, jó példa az új technikákra, amelyek segítenek a tejtermelést körforgásossá tenni.

Lely

A Lely Exos nemcsak kaszál, de egyből tápanyagot pótol, majd megeteti a jószágokat – fotó: www.lely.com/press

Tervezzünk frissfű-fejadagokat és készítsünk kaszálási tervet

A gazdálkodó a gazdálkodási programban megadhatja a kívánt fűmennyiséget takarmánykerítésenként, tehenenként, és kiválaszthatja a kaszálandó mezőket. Egy-egy mező megtervezésekor a gazda kiválasztja a kívánt kaszálási mintát (útvonalat), és ha kell, a műtrágya-kijuttatást is. A rendszer ezután megjeleníti az ütemtervet a menetszámmal és a mennyiségekkel. Szüneteket lehet beállítani, hogy például az ütemtervet a legeltetési, takarmányozási és fejési időkhöz igazítsa.

A bejárások időpontjai alapján mezőnként egy történeti áttekintés készül a hozamokról és a műtrágya-kijuttatásról, és minden egyes kaszálás megtalálható egy vegetációs naptárban, amely áttekintést ad a gazdálkodóknak az összes területről és a növekedési folyamatokról. Ezenkívül ezek az adatok a jövőben felhasználhatók lesznek a rendszer további vállalatspecifikus optimalizálására is.

A jövő gazdasága – 2035

A Lely Exos nagyon jól illeszkedik abba a vízióba, amelyet a Lely bemutatott a jövő farmjáról. A friss fű etetése az egyik olyan megoldás, amely hozzájárul a körkörös tejgazdasághoz. Megelőzhető a tápanyagveszteség, és sokkal kevesebb műveletre van szükség, ami kevesebb energiafelhasználást és CO2-kibocsátást eredményez. A saját területünkről, országunkból származó fehérje nagyobb mértékű felhasználása korlátozza a koncentrált takarmányok, például a szója alkalmazását is.

A Wageningeni Egyetem legújabb tanulmányai azt mutatják, hogy a viszonylag fiatal fű etetése pozitív hatással van a bélrendszeri metán csökkentésére. Az alacsony kaszálási sebesség és a réti madárfészkek megjelölésének lehetősége miatt az Exos jól kombinálható az aktív réti madárgazdálkodással is.

Forrás: www.lely.com/press