Väderstad rövidtárcsa

A gyakorlati bemutatón felvonultatott gépek sorát a Väderstad rövidtárcsák nyitották meg. A Carrier rövidtárcsa-szériáról minden elfogultság nélkül elmondható, hogy ezeknek köszönhető az európai kompakt rövidtárcsák hazai alkalmazásának ilyen nagyarányú népszerűsége, hiszen a piacon elsőként ezek a termékek robbantak be az ezredforduló környékén ezzel a kompakt elrendezéssel.
VäderstadA nagy munkasebességű Carrier rövidtárcsák a 2013-óta X-tárcsa elrendezéssel készülnek, melynek köszönhetően az oldalirányú erőhatások minimális szintre csökkennek, így a munkagép traktor utáni egyenes futása stabil. A tárcsa hordozókerete 250×150×10 mm keresztmetszetű, svéd acélból készült zártszelvény. A tárcsák felfüggesztése a hagyományos gumibakos, a lezáróegység pedig a népszerű gondozásmentes acélgyűrűs hengersor.

VäderstadA bemutatkozásban a Carrier XL követte a sorban a már megszokott alaptípust. A bemutatón az XL 625-öst a CrossCutter Knife száraprító hengerrel láthattuk munka közben. A művelőeszköz kúpos-csipkés tárcsái a 61 cm-es tárcsalevél-átmérőnek köszönhetően, 15-20 cm-es mélységben dolgozzák meg a talajt. A TrueCut vágóéllel rendelkező tárcsalapok a nagy mennyiségű szármaradvánnyal is biztonságosan megbirkóznak. Az idei évtől a Carrier L és XL változatok új hengertípussal is rendelhetők. A már ismert SteelRunner acélhenger mellett, ún. Double SoilRunner hengertípus is rendelhető, amely U-profilú gyűrűtagokból áll és jó mélységtartás jellemzi.  Az egyes gyűrűtagok nyomában visszamaradt, tömörített, keskeny sávok között a talaj lazán marad.

VäderstadÚjdonságként mutatkozott be a Swift 640-es sekélyművelő szántóföldi kultivátor, mely az idei évtől érhető el és a 6, illetve a 12 méteres művelési rendszerekhez igazodik. A Swift 640 – hasonlóan a család többi típusához – 19,3 cm osztásban lévő, vibráló mozgású kapákkal készül, melyek akár 20 cm mélységű talajmunkára is képesek. A széles támkerekek hidraulikus kormányzásúak, lehetővé téve a mind jobb talajkövetést az egyes szekciók számára. A középső vázelem szállítókerekei a stabil és biztonságos közlekedést szolgálják.
VäderstadA bemutatón felsorakozott Cultus és TopDown szántóföldi kultivátorok egyaránt a műveletszámú talajművelési technológia alapgépei. Ezúttal a Cultus családból függesztett 3 méter munkaszélességű változat mutatkozott be. A három sorban elrendezett, 30 cm-es osztású kapái dupla spirálrugós túlterhelés elleni védelemmel rendelkeznek, egyengető, rögrendező tárcsái gumibakos felfüggesztésűek, a megmunkált talaj optimális tömörítéséhez pedig háromféle henger közül választhatjuk ki a legmegfelelőbbet.
VäderstadA soron következő gép, a rövidtárcsával kombinált intenzív művelést végző nehézkultivátor, a Top-Down volt. A cég egyik legsikeresebb nehézkultivátor családjának tagjai sekély és mélyművelő kultivátorként egyaránt alkalmazható, illetve a két műveletet kombinálva is dolgozhatunk vele. A tömörítéshez és lezáráshoz rendelkezésre álló népszerű acélhengersor hatékony tömörítő, rögtörő, lezáró munkát végez.
VäderstadIdei újdonság TopDown nehézkultivátoroknál az ún. SoilRunner, ami egy új, U profilú gyűrűkből álló dupla hengersor, mely nagyobb érintkezési felülete révén csökkenti a vonóerőigényt.

A Tempo szemenkénti vetőgépek az elmúlt két évben hazai szinten is komoly piaci részesedést értek el.  A háromféle változatban készülő Tempo vetőgépcsaládból a bemutatón a már ismert „F” vontatott változat mellett kiállításra került a függesztett merev teleszkópvázas „T”- kivitelt is. A Tempo egy igazi sikertörténetet könyvelhet el, hiszen bevezetése óta az elmúlt két évben már több mint ezer darab hagyta el a gyártósorokat. A jubileumi ezredik példány átadásáról ITT olvashat.
VäderstadAz elmúlt év óta a Tempo-T vetőgépek műtrágya kijuttatására alkalmas kivitelben is kérhetők, mégpedig kétféle változatban. Egyik megoldásként a vetőgépet két közepes méretű, egyenként 300 liter űrtartalmú műtrágyatartállyal szerelik fel. A másik változat egy 1200 literes központi műtrágyatartályból és tárcsás csoroszlyákból áll. A műtrágyát légáram szállítja a keskeny késes csoroszlyákhoz, amelyek a vetősorokhoz képest 5 cm-rel eltolva dolgoznak. VäderstadÁllóbemutató formájában tanulmányozhatták a vendégek az új Rapid 300C vetőgépet, melyen számtalan továbbfejlesztést hajtottak végre a gyár mérnökei. Az új generáció újratervezett, modern magtartálya még jobb magáramlást biztosít a csoroszlyák irányába. A vetőcsoroszlyákhoz és a magadagoló rendszerhez való hozzáférés is könnyebb az újfajta tartálykialakításnak köszönhetően. A vetőgép tárcsái új, gondozásmentes, hosszú élettartamú csapágyazást kaptak, a vetőágy visszatömörítésről is új tömörítőkerekek gondoskodnak.
VäderstadA vetőgép elektronikai rendszere a portól védett, könnyen elérhető, műanyag burkolattal védett helyre került. A Rapid S/C vetőgépek új hidraulikus magadagoló rendszerrel dolgoznak, amely tovább növeli a magadagolás precizitását és tovább egyszerűsíti a kezelhetőséget. Egységes változás a Väderstad gépeknél, hogy a tavalyi évtől már Scharmüller vonószemekkel szerelik a munkagépeket, illetve a korábbi elektro-Zn bevonatú csavarok és anyák helyett Zn+Ni bevonatúakkal szerelik a gépeket, amelyek korrózióállósága ötszöröse a korábban alkalmazottakénak.
VäderstadA korábbi évek hagyományaihoz híven, az idei szakmai rendezvény alkalmával is Dr. Birkás Márta egyetemi tanár, a Szent István Egyetem tanszékvezetője a helyes talajművelési gyakorlat mozzanataira mutatott rá és a tavalyi év talajművelési tanulságairól is beszélt.

A rendezvényen készült további képeinket IDE kattintva tekintheti meg.