A JCB új teleszkópos rakodókat kínál, a korábbiaknál nagyobb emelőkapacitással és új generációs Command Plus vezetőfülkével. Az új, csendesebb vezetőfülke kifejlesztése érdekében részletes ergonómiai tanulmányokat végeztek a márka tervezői. Az új generációs JCB teleszkópos rakodószéria négy modellje a korábbiakhoz viszonyítva akár 200 kg-mal is nagyobb teherbírású.

Az új  generációs JCB teleszkópos rakodószéria négy modellje a korábbiakhoz viszonyítva akár 200 kg-mal is nagyobb teherbírású - fotó: JCB

Megindultak a tavaszi munkák, hamarosan elkezdődnek a vetések és munkába állnak a permetezőgépek is. A szezon kezdetén, a tél elmúltával fontos feladat a permetezőgépünk körültekintő felkészítése, melyhez cikkünkben típustól független, általánosságban érvényes felkészítési momentumra hívjuk fel a figyelmet.

A leghatásosabb tisztítást akkor érhetjük el, ha az összes fúvókát és szűrőt leszerelve speciális tisztító-, illetve oldószerben áztatva tisztítjuk meg - fotó: Agroinform.hu

Krieser János, a Biritói Pusztabir Kft. ügyvezetője gazdaságában 2012 óta használja az AGRIFAC CONDOR önjáró permetezőt, az országban ők vásároltak elsőként. A szakaszolásnak köszönhetően pénzt, az egy gombnyomásra állítható hasmagasságnak köszönhetően pedig rengeteg időt spórol meg vele.

A CONDOR esetében a szériafelszereltség része a négykerék-kormányzás – fotó: Agroinform.hu

A SULKY POLYVRAC XT 100 vontatott műtrágyaszórók megfelelnek a 21. századi agrárgazdálkodás követelményeinek. Nem csak a környezetet kímélik, de a gazdák időt és jelentős mennyiségű pénzt is spórolnak azzal, hogy ezek az eszközök képesek az inputanyag minimalizálására azáltal, hogy a kijuttatott dózist differenciálják, és pontosan oda szórják, ahol erre szükség van. A SULKY POLYVRAC-ok mindennapi használatáról Szűcs Andrást, a Belvárdgyulai Zrt. főagronómusát kérdeztük.

A belvárdgyulai gazdaságban 4800 hektáron használják a SULKY POLYVRAC XT 100 vontatott műtrágyaszórót – fotó: Agroinform.hu

Az új Technológiai Szolgáltatást azért hozta létre a KITE, hogy a termelőknek megmutassák, mit javíthatnak saját gazdaságukban, és mit érhetnek el precíziós technológiák bevezetésével. Ennek részleteit is elmondta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, akit a PREGA Konferencia és Kiállításon kérdeztünk. Köszöntő beszédének hangsúlyos eleme volt a Debreceni Egyetemmel való együttműködésükről szóló hír is.

Szabó Levente: "Az Innovációs Központ célja az oktatás, a képzés, valamint a gyakorlati tapasztalatok bemutatása és átadása." – fotó: Agroinform.hu

Eger első osztályú dűlőin teszteltük a KITE Zrt. akkumulátoros növényápoló szerszámait. Érdemes megragadni őket, a munka csak úgy hasít velük!

A Pellenc elektromos metszőollócsalád legnagyobb képviselője a Prunion – fotó: kite.hu

A Kärcher magas nyomású meleg vizes mosói a forró víznek köszönhetően jóval hatékonyabbak, mint azok, amelyek nem használnak meleg vizet. Kevesebb tisztítószerre van szükség, sőt akár el is hagyható ezek használata.

Tiszta megoldások a nagyobb sikerért

A Kubota Corporation a napokban jelentette be, hogy a Buhler Industries Inc. gyártási és termelési tapasztalatait használja fel új mezőgazdasági traktorszériájának gyártásához. Ennek értelmében a Kubota a jelenleg rendelkezésre álló, M7 széria 170 lóerős erőgépeinél is nagyobb teljesítményű, új traktorokat gyárt majd.

A Kubota Észak-Amerikában terjeszkedik – fotó: ketkata.hu

Manapság sok gazdálkodó egy darab sokoldalú és nagyteljesítményű 350 LE feletti erőgépben gondolkozik, ha vezérgépet keres 250-500 hektár területű gazdaságába. Sipos István azonban erre az összteljesítményre három Massey Ferguson 6712 S típusú, nagy hengerűrtartalmú motorral szerelt erőgépet vásárolt.

Sipos István – öt évtizedes gazdálkodói történelem Szabadszállásról, mai modern szellemben

Az Agricon vállalat bemutatta az új Yara ALS 2 N-szenzorait. A szenzor a növényállomány nitrogénigényét, illetve biomasszanagyságát hivatott meghatározni. Azért, hogy a nappali fénytől függetlenül működjön, maga a szenzor világítja meg a növényt. A korábbi N-szenzor ALS modell xenonfényt használt erre a célra. Az új ALS 2 szenzor modell LED-es. Mivel a harmat a xenonlámpák fényét tükörként verte vissza, a szenzorok harmatos körülmények között nem voltak alkalmazhatók.

Az új LED-es technológia más hullámhosszú fényt használ, vagyis a harmat által kiváltott hatást ellensúlyozza – fotó: Yara

A Vredestein vállalat hét új modellel egészíti ki a Taxion Optimall VF abroncsszériát. A gumiabroncsokat nagy teljesítményű traktorokra tervezték, amelyeknek a talaj legcsekélyebb mértékű terhelése mellett kell nagy teljesítményt nyújtaniuk. A vállalat tájékoztatása szerint független tanulmányok eredménye arra mutatott, hogy csekélyebb belső nyomás esetén az abroncsok termelékenysége több mint 7%-kal nagyobb. A gumiabroncsok abroncsnyomás-szabályozó rendszerrel együtt kaphatók.

A gumiabroncsokat nagy teljesítményű traktorokra tervezték – fotó: Vredestein

Március 21-én és 22-én indul az árverés Németországban, még nem késő regisztrálni! Traktor-, nehézgép- és munkagép-árverést hirdet a Ritchie Bros aukciós vállalat Németországban. Az esemény két napos lesz, 2019. március 21-én és március 22-én. A szervezők az 1. napon élő árverést tartanak, a  2. napon pedig időzített aukciót.

A Massey Ferguson 7700-as széria az egyik legsikeresebb MF traktorcsalád a hazai piacon. Most – az importőr Austro Diesel GmbH. támogatásával – rendkívül magas felszereltségű traktorok érhetők el akciós áron az MF 7714 S Dyna-4 típusból. A modell felszereltségénél az importőr kifejezetten a magyar gazdálkodói igényeket vette figyelembe!

Az erőgép nagy erőssége a 140 LE-s nagy hengerűrtartalmú, 6.6 l-es hathengeres AGCO POWER motor

25 éve a Penda Kft. kínálatában már megjelentek az akkor még csak függesztett 2, 3, 4, 5, 6, 8 és 10 csillagkerekes RP rendsodrók. Ezek a gépek főként a kisebb és közepes területeken gazdálkodók igényeinek felelnek meg. Alkalmasak a rendsodrásra és terítésre is. A csillagkerekek talajkövetését a rugózott függesztés biztosítja.

RTR 13-4R csillagkerekes rendsodró

Mint hírül adtuk, 2019-ben is folytatódik a stratégiai együttműködés az MKB Pénzügyi Csoport, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) között. A megállapodás sajtótájékoztatóval egybekötött aláírása után kérdeztük a MEGFOSZ elnökét, Harsányi Zsoltot.

Harsányi Zsolt: Ráébresztjük a fiatalokat arra, hogy a mezőgazdaságban van a csúcstechnika, nem a Forma–1-en – fotó: Agroinform.hu

A gazdaságos mechanikai gyomirtás előtérbe kerül a szőlő- és gyümölcsültetvényekben. Gyakorlati gépbemutatón nézheti meg többek között a csúcsminőséget megfizethető áron képviselő soraljművelőket. A 2019. április 4.-ei gépbemutató regisztrációs lapját a www.mezodepo.hu oldalon érhetik el.

A cég kertészeti gépeket megfizethető áron kínál