A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye minden évben az AGROmashEXPO, AgrárgépShow, mely az ágazat pihenőidejében mutatja be az újdonságokat, a legújabb trendeket a gazdálkodóknak.

2018-ban több mint 300 kiállító várja a szakembereket 40.000 négyzetméteren a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

traktor

Az Év traktora és az Év design traktora címet elnyert Valtra T254 Versu Smart Touch Hannover után először itt mutatkozik be a régióban – fotó: agromashexpo.hu

Több mint húsz éve ápol kiváló partneri kapcsolatot a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. az Axiál Kft.-vel, gépeiket náluk vásárolták, és a szervizt is ők végzik. Hogy milyen gépekre van szükség egy ekkora gazdaságban, mekkora jelentősége van egy Topcon robotkormánynak vagy egy 360 lóerős 936-os Fendt Vario traktornak, arról Nagy Miklóst, a cég növénytermesztési-üzemeltetési igazgatóját kérdeztük.

gép

Több mint 5500 ha művelt terület és 2000 állat ellátására megbízható és professzionális géppark szükséges – fotó: Agroinform.hu

Az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztés pályázatának gépesítés kategóriájában a szakmai zsűri különdíjjal ismerte el a Valtra T254 Versu traktort Smart Touch intelligens kartámaszvezérléssel.

kép

A SmartTouch a legújabb precíziós gazdálkodási eszközökkel is fel van szerelve, ezek a gép kezelőfelületébe vannak integrálva – fotó: AGCO-Valtra

Ficsor Árpád, a dunaharaszti sajtkészítő mester 220 hektáron termeli meg állatai számára a takarmányt. Az ehhez szükséges, AXIÁL Kft. által forgalmazott gépek kiválasztásakor a biztonság és a praktikum volt a legfőbb szempont.

traktor

A Manitou MLT 735 120 LSU PS emelési magassága hét méter, teherbírása pedig eléri a 3200 kilogrammot – fotó: Agroinform.hu

Hónapról hónapra több használt traktort adnak el külföldre a brit gazdák a tavaly júniusi Brexit-népszavazás óta. Korábban valósággal vadászni kellett a vásárlókat, azóta viszont gyökeresen megváltozott a helyzet: a folyamatosan gyengülő angol font és a jó minőségű gépek nagyon vonzóvá tették a Cheffins aukciós ház havonta tartott árverését.

kép

Egyre több használt traktort adnak el külföldre a britek – fotó: blog.syngenta.hu

A gyakori és felesleges talajműveléssel káros hatásokat, például szerkezetromlást okozhatunk. Fontos a káros tömörödöttség megszüntetése, elkerülve a nem tömörödött rétegek felesleges bolygatását. A változó mélységű művelés alkalmazásával, talajszkenner segítségével megállapítható a tömörödött rétegek felszíntől mért távolsága.

traktor

Változó mélységű művelés valós időben, talajszkennerrel – fotó: Agrofil SZMI Kft.

A hannoveri Agritechnica szakkiállítás talán egyik szenzációja volt a Strautmann gyár vezető nélkül üzemelő önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsija. Az innováció valóságos áttörést jelent kategóriájában – a gép nem prototípus, hanem egy máris működő, kipróbált technológia!

gép