A világ másik felén

Nemescsón gyűrűzött gólyát észleltek Dél-Afrikában - írta meg a sokszínűvidék a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Facebook-bejegyzése kapcsán. A képen látható fehér gólyákat két napja fényképezték le a Dél-afrikai Köztársaság egyik nemzeti parkjában, az Addo Elephant National Parkban, egy elefántok által használt ivóhely közelében.

A jobb oldali madárról kiderült - a fióka korában a lábára helyezett jelölőgyűrűnek köszönhetően -, hogy egy nemescsói fészekben látta meg a napvilágot idén nyáron.

A fiatal gólya légvonalban 9037 km-t tett meg a vasi falutól Afrika déli csücskéig, ezzel új rekordot állított fel: a Magyarországon 1908 óta megjelölt több mint 6,6 millió madár közül a legtávolabb került meg.

Miért gyűrűzik a madarakat?

A madárgyűrűzés egy olyan kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról - tudhatjuk meg a Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján.


A madárgyűrűzés segítségével – sok más igen hasznos eredmény mellett – megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, telelőterületeit, végső soron a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózatát. A standardizált módszereken alapuló mintavételezés során megfogott, megjelölt és visszafogott madarak adatainak felhasználásával nyert eredmények a költőállományok jellemzőire engednek következtetni. A vizsgázott madárgyűrűzők legtöbbször önkéntes madarászok, természetvédelmi szakemberek vagy kutatók.

A képen látható fehér gólyákat két napja fényképezték le a Dél-afrikai Köztársaság egyik nemzeti parkjában, az Addo Elephant National Parkban, egy elefántok által használt ivóhely közelében. Kép: Facebook

A képen látható fehér gólyákat két napja fényképezték le a Dél-afrikai Köztársaság egyik nemzeti parkjában, az Addo Elephant National Parkban, egy elefántok által használt ivóhely közelében. Kép: Facebook

A hazai Madárgyűrűzési Központ jelenleg 429 madárgyűrűzőt regisztrál, akik évente hozzávetőlegesen 230 ezer madarat gyűrűznek.

Ennek jelentős részét a hazai madárgyűrűző állomásokon és tudományos vagy természetvédelmi projektek keretén belül jelölik. A gyűrűzés során az egyes madárfajok csüdméreteinek megfelelő, "BUDAPEST" feliratú, sorszámozott fémgyűrűket használnak, amelyeket a Madárgyűrűzési Központ ad ki. Magyarországon a madárjelölési tevékenységet és a Madárgyűrűzési Központot a Földművelésügyi Minisztérium támogatja anyagilag.

Nemzetközi összefogás

A vonuló madarak szabadon keresztezik az országhatárokat, így a madárgyűrűzés alkalmazása is csak nemzetközi összefogás segítségével lehetséges. Európában ezt az együttműködést az 1963-ban, Párizsban, az európai madárgyűrűzési központok által alapított EURING (European Union for Bird Ringing) biztosítja.

Amennyiben gyűrűs madarat, madártetemet, jelölőgyűrűt találunk, fém- vagy színes gyűrűs madarat észlelünk, értesítsük a Madárgyűrűzési Központot! Az általunk rögzített megkerülési adat így beépülhet a hazai madárgyűrűzési adatbankba, és a Központ munkatársai a feldolgozás után elküldik nekünk a gyűrűzési és megkerülési adatokat egy válaszlevélben. Ebben egy megadott link segítségével megtekinthető az adott madár térképes riportja.

Az észlelt madarak atadait IDE kattintva lehet online rögzíteni.honlapon.

A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlet egyedek esetében különösen nehéz. Ezért a gémeket, gólyákat, kócsagokat, sasokat túlnyomórészt fiókakorban, még a fészekben gyűrűzzük meg. Az április végén, május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat.

Minden év júniusának közepén, az MME munkatársai felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak. Néhány évvel ezelőtt a tápió-vidéki madarászoknak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy a gólyagyűrűzésekre hívjuk meg az érdeklődőket, akik így testközelből találkozhatnak egy gólyafiókával.

A Madárgyűrűzési Központ címe

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (Központi Titkárság)
Budapest 1121 Költő u. 21. (Jókai-kert)
Telefon: +36-1-275-6247
Fax: +36-1-275-6267
E-mail: ringers@mme.hu

(Forrás: MME, Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont)