A szüret, a betakarítás idején válik igazán kézzel foghatóvá az a rengeteg idő, munka és energia, amit a kiskertjeinkben töltöttünk a tavasz és a nyár folyamán. Ha szerencsések vagyunk, ilyenkor már a kamra nagy része tele van csodás finomságokat rejtő üvegekkel, ám a szüret és a betakarítás nem ér véget nyáron.

Ilyenkor, ősszel is folytatódik, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan szüreteljük, takarítjuk be a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy nehogy kárba vesszen a sok munkánk, és finomságok nélkül maradjon a család. Ezekre a nagyon is fontos apróságokra érdemes odafigyelni, hogy tökéletesen elégedettek lehessünk az eredménnyel.

sok burgonya

Nem mindegy, mikor szedjük fel a burgonyát, hogy télálló legyen. Fotó: Pixabay

Erre kell figyelni, hogy sikeres legyen a betakarítás

1. Nagyon fontos, hogy szinte együtt éljünk a kertünkkel, és így a tökéletes érettségi fokában szedjük le a gyümölcsöket, és kellő időben takarítsuk be a zöldségeket. Ehhez persze nap mint nap ki kell sétálnunk és meg kell néznünk, melyik fa, melyik növény hogy van, hogy áll a termés rajta. De azt hiszem, ez édes teher a kertész számára, hiszen a legjobban amúgy is a növényeink között érezzük magunkat.

Ha túl későn szüretelünk, akkor nem lesz olyan jó a gyümölcsök íze és állaga, és még az eltarthatóságuk is nagyon kétségessé válik. Ellenben, ha túl korán szüretelünk, az éretlenség miatt nem lesz tökéletes az íz, és hamarabb meg is fog romlani a leszedett gyümölcs. Természetesen vannak olyan gyümölcsök, amelyek utóérők, így ezeket nem szabad a teljes érettségükig a fán hagyni.

A szőlő esetében nagyon ügyelni kell rá, hogy ne egyszerre szüreteljük le, hanem fürtönként, hiszen a szőlőnek nincs utóérése, így ha nem jó időpontban szüreteljük, a tárolás során sem lesznek édesebbek a fürtök. Azonban az őszibarack esetében nem szabad megvárni, amíg teljesen beérik, hiszen akkor gyorsan megpuhul, és így nem fogjuk tudni tárolni. A legjobb, ha az őszibarackot félérett állapotában szedjük le és úgy tesszük be a kamrába, hiszen így kellően édes és puha lesz a tárolás során.

A téli almát és a téli körtét sem a teljes érettségi fokában szedjük le, hiszen akkor szintén nem lesznek sokáig eltarthatók. Ne ijedjünk meg a színüktől, hiszen az változni fog a tárolás ideje alatt.

2. A túlérett, hibás, rohadt zöldség vagy gyümölcs ne kerüljön be a kamrába és ne is főzzük be, hiszen csak elrontja a többit.

3. Szüretelés közben is óvjuk a fákat, növényeket. Úgy szedjük le a gyümölcsöket, hogy a fa ne sérüljön, ha pedig mégis megtörtént a baj, kezeljük le a keletkezett sebeket.

4. A leszedett gyümölcsöket és zöldségeket válogassuk át és tegyük hűvös, jól szellőző helyre. Soha ne egymásra halmozva tároljuk, hiszen úgy jóval könnyebben romlanak meg. Minél frissebb állapotukban kerüljenek elfogyasztásra, tárolásra vagy feldolgozásra, hiszen ekkor marad meg bennük a legtöbb tápanyag, vitamin és íz.

5. Tároláskor ne csak a zöldség és a gyümölcs legyen tiszta, hanem a kiválasztott szoba, pince, garázs is.

6. Hetente nézzük át a tárolt terményeket és a hibásakat távolítsuk el. Arra is ügyeljünk, hogy ne érjenek egymáshoz a tárolásra szánt zöldségek, gyümölcsök, hiszen akkor sokkal könnyebben romlanak meg.

szőlő napfényben

A szőlőt sem mindegy, mikor szüreteljük. Fotó: Pixabay

7. Fontos, hogy jól szellőző helyiségben tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, ahol nem fagynak meg.

8.  A burgonya felszedésének időpontja nagyon fontos, hiszen ha nem jó időben szedjük fel, a krumpli egészen biztosan nem lesz télálló. Ahhoz, hogy a tökéletes felszedési pillanatot ki tudjuk választani, meg kell vizsgálni, hogy a burgonya szára könnyen kihúzható legyen a földből, és a gumók könnyen le tudjanak válni róla. A gumók héja ilyenkor már dörzsölésre sem válik el annak húsától. Nagyon óvatosan szedjük fel a burgonyát, mert ha megsértjük a felszedés során az ásóval, vagy a kapával, akkor nem lesz eltartható. A sérült terményeket minél hamarabb el kell fogyasztani.

9. Ha tehetjük, száraz, napsütéses időben szüreteljünk, mert akkor a betakarított termés nem lesz nedves, így kevésbé fog megromlani.

+1 A jó társaságban még a munka is könnyebben megy. Vonjuk be a betakarításba és a szüretbe az egész családot, beleértve a gyerekeket is, így jókedvűen, sok emléket szerezve tudjuk begyűjteni és feldolgozni a finomságokat.

Mindenkinek bőséges és vidám szüretet kívánunk!