A kertész élete sem mindig játék és mese, sőt! Folyamatosan dolgozunk a kertünkben, amikor pedig éppen nem ott vagyunk, akkor böngésszük a netet, vagy a szakkönyveket, hogy milyen módon lehetne még szebb, még jobb élete a növényeinknek, és persze minél bőségesebb és finomabb termés nekünk. Nem sajnáljuk az időt és az energiát rá, hogy naphosszat a kertben dolgozzunk, legyen akár kánikula, vagy szakadó eső. Sok esetben megéri, hiszen zöldségeink és gyümölcseink szépen fejlődnek, azonban sajnos azzal is szembesülnünk kell gyakran, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, mint ahogyan azt szeretnénk.

Na és akkor ott vannak a gyomok, amelyek jólétére egy csepp energiát sem fordítunk, mégis, csodálatosan érzik magukat nálunk. Ilyen például a tarack is, amely ellen a világon mindent elkövetünk, mégis, a legtöbb esetben nagyon jól érzi magát a kertünkben, és jobban fejlődik, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, amelyekért pedig mindent elkövetünk.

tarack tarackbúza

A tarackot nagyon nehéz, de nem lehetetlen kiirtani a kertből. Fotó: Shutterstock

Ráadásul, ha ásóval és kapával támadunk rá, azt a tarack még bíztatásnak is veszi, és mivel felbőszítettük, még jobban elszaporodik a kertünkben. De mint ahogy mindennek, a taracknak is megvan az ellenszere, amellyel, bár nem könnyen, de ki tudjuk szorítani a kertünkből. De készüljünk fel, hogy a küzdelem hosszú és állandó lesz.

Ha viszont úgy érezzük, sehogyan sem tudunk megszabadulni tőle, fontos, hogy lássuk, amikor a tarack felüti a fejét a kertben, az mindig azt jelzi, hogy valami nincs rendben. Az ok lehet vízhiány, tápanyaghiány, rossz minőségű talaj, de akár túlöntözés is. Így hát fontos lépés a harcban, hogy megállapítsuk, vajon mit jelez a jelenléte.

Mi is az a tarack, vagy tarackbúza

Az első lépés a komoly csaták során, hogy megismerjük az ellenséget. Jelen esetben a mi ellenségünk a tarack, teljes nevén a tarackbúza, vagyis az Elymus repens, amely egy igazán ellenálló és nagyon is erőszakos gyomnövény. Sajnos ahol egyszer már megjelent, ott igazán nagy erőfeszítések árán lehet csak megszabadulni tőle. Habár a mérsékelten meleg éghajlatot kedveli, sajnos bárhol képes jól érezni magát és szaporodni. A talajban vékony tarackokat fejleszt, amelyeknek minden rügyéből új hajtás nőhet ki.

A talajon sarjcsomókat képez, elfekszik, így elvéve a fényt az alatta élőktől. Egy anyanövény több ezer klónt is létrehozhat, és akár több tízméteres szár- és gyökérrendszert képes növeszteni, behálózva így az egész talajt. Sajnos az egyszikű gyomirtók nem válnak be ellene, és ha erős vegyszert használunk, akkor vele együtt minden mást is kipusztítunk. Jó megoldás, ha felássuk a kertet, azonban ezt nagyon alaposan kell elvégeznünk, mivel ha nem szedjük ki az összes gyökerét, akkor az eldarabolt gyökerekből még több tarack fog nőni.

Nem elég azonban, hogy ellepi az egész kertünket, elnyomva így a növényeinket, ezen kívül olyan toxikus anyagokat termel, amelyek gátolják a növények fejlődését, mert nem képesek nitrogén felvételére a tarack miatt. Ezt a jelenséget allelopátiának nevezik.

Azért, hogy említsünk vele kapcsolatban valamilyen pozitívumot is, régebben vizelethajtóként alkalmazták, de hasznos lehet hólyaghurut és vesekő esetén is. A népi gyógyászatban sikerrel alkalmazták köhögés és légcsőhurut ellen. Külsőleg is hatásos, hiszen hámosító és jó eredményeket lehet vele elérni a pattanásos bőr kezelésében.

Ezek az igazán jó módszerek a tarack ellen

A tarack elleni harc, ahogy már azt említettük, nem könnyű és nagyon kitartónak és alaposnak kell lenni, de végül el tudjuk érni, hogy megszabaduljunk tőle.

1. Mivel ősszel amúgy is sort kell kerítenünk a kert alapos felásására, kössük össze a kellemest a hasznossal, jelen esetben a nagyon nagy és fárasztó munkát a tarackirtással. Szedjük ki a tarackbúzát ásóval vagy csákánnyal a földből, azonban a teljes gyökérzetével együtt kell eltávolítani, mert ha csak elvágjuk, azt is remekül túléli. Sőt, még a komposztban is képes új életre kelni, úgyhogy a fel nem használható zöldhulladékkal együtt tegyük zsákba, és úgy szabaduljunk meg tőle.

2. A tarack a füvünket is képes tönkretenni. De mivel éppen úgy egyszikű növény, mint a gyepet alkotó pázsitfüvek, ezért gyomirtóval nem tudjuk kiirtani a pázsitból. A legjobb megoldás ellene, ha gyomirtó ásóval kiemelünk egy taracktövet és megpróbálunk minél több sarjat kitépni a földből. A hosszútávú megoldás azonban az, ha a gyep azon területeit, ahol a tarack található, teljesen felássuk, és minden egyes tarackot eltávolítunk belőle. Ezután pedig fűmaggal vetjük be az üressé vált területet.

3. Ilyenkor ősszel jóval több a csapadék, így kiváló megoldás, ha pár esős nap után, amikor alaposan fel van ázva a talaj, megpróbáljuk a hosszú és elágazó gyökércsomókat egyben kivenni a földből.

tarack tarackbúza fűben

A tarack sajnos a füvet sem kíméli. Fotó: Shutterstock

4. Ha nagyon nagy mértékben elszaporodott a tarack a kertben, akkor nem elég simán felásni a kertünket. Sajnos ekkor szükség van a teljes terület felszántására. Itt is nagyon fontos, hogy legyünk alaposak, hiszen akár egy bent hagyott tarack is el tudja lepni az egész kertünket.

A fertőzött talaj teljes felső rétegét el kell távolítani, és ezután fel kell ásni jó alaposan a teljes területet. Majd füvesítés előtt használatos gyomirtóval kell kezelni a területet, és ezután el kell végezni egy alapos talajfertőtlenítést. A gyep, vagy a növények újratelepítésével várjunk legalább két hetet a gyomirtó miatt.

5. Az is megoldás lehet, ha el akarjuk kerülni az ásást, hogy a tarackkal fertőzött területet lefedjük fekete fóliával. Így azonban nem csak a tarack, hanem minden ki fog pusztulni, ami a fólia alatt volt.

6. A magaságyás kiváló megoldást nyújthat a tarack ellen, azonban ez nem segít abban, hogy a füvünk ne legyen tele tarackkal.

7. Habár ez a kiskertekben szintén nem megoldás, de jó tudni, hogy ha nagyobb területen gazdálkodunk, akkor azokon a részeken, amelyeken legeltetünk, a tarack kevésbé képes megmaradni.

Tarakbúzától mentes kertet kívánunk mindenkinek!