A fukszia, vagy ahogyan sokan ismerik, Krisztus vércseppje, virágos dísznövény. A nevét egy német orvos-botanikusról, Leonard Fuchs-ról kapta. A növényt nemrég óta, mindössze 200 éve ismerik Európában. A fukszia Közép- és Dél-Amerikában, Új-Zélandon és Tahiti szigetén őshonos.

Olyannyira népszerű, hogy számos országban társaságok alakultak a fuksziák gyűjtésére, melyek közül az Egyesült Államokban működő fukszia-társaság által kiadott listában 2000 hibrid szerepel. Azonban sárga színű fuksziát ne keressünk, az nem létezik.

Manapság sajnos már kevés fuksziával találkozhatunk a kertekben, azonban régebben minden falusi ház udvarán ott pompáztak ezek a csodás virágok, melyek télen a két ablak között várták, hogy újra eljöjjön a tavasz, és ők hónapokon át ragyogják be a napjainkat, gyönyörű és különleges virágaikkal. Kevés törődést igényelnek, ellenben ellenállhatatlan a látványuk, így érdemes belőlük párat ültetni a kertbe.

virágzik a fukszia

A fukszia egész nyáron át hozza virágait. Fotó: Shutterstock

Ismerd meg a fuksziát

A fukszia április végén kezd el virágozni, és egészen október elejéig gyönyörködhetünk csodálatos virágaiban. A virágok formája igazán egyedi, hiszen négy csészelevél öleli körbe a virágkoronát, amelynek eltérő színe van. Ebből emelkednek ki a porzószálak, és egy hosszú bibeszál.

A fukszia kedveli az enyhe árnyékot, tehát így kell számára kiválasztani a tökéletes helyet a kertben. Mivel a fukszia víz- és tápanyagigényes növény, fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk az öntözéséről. Kedveli a magas páratartalmat. Nyáron szüksége van a rendszeres öntözésre, télen azonban szinte alig igényel vizet. A legtöbb tápanyagra májustól augusztusig van szüksége, melyet legegyszerűbben a fuksziák számára megfelelő táprudakkal tudunk biztosítani számára.

Érdemes még kora tavasszal visszavágni kissé a növényt, még az első hajtások megjelenése előtt. Ha ezt megtesszük, a fukszia jóval több új hajtást fog hozni, sőt, akár kisebb fácskává is alakíthatjuk, vagy akár sövényt is nevelhetünk belőle, amely elképesztő látványt nyújt a virágzáskor.

A fuksziák elnyílott virágai terméssé fejlődnek, amelyekben mag terem. Ha ezeket leszedjük, akkor újabb virágokat fognak hozni. Lehetőleg évente át kell ültetni friss, tápdús virágföldbe. A legjobban a közömbös, vagy kissé savanyú talajban érzi jól magát. Ha megadjuk neki mindazt, amire szüksége van, akár egy-másfél méter magas, törzses fácskává is meg tud nőni. Ekkor pedig igazi csodában lehet részünk, hiszen akár 100 virág is nyílhat rajta egyszerre. A fuksziának általában fehér-piros, piros-fehér,  lila, rózsaszín és fehér virágai vannak.

A fukszia ellenségei a zöld levéltetvek és a liszteskék, amelyek ellen permetezéssel lehet védekezni. Télen biztonságos helyen kell átteleltetni a fuksziát. Legjobban 12-14 fokos hőmérsékleten lehet átteleltetni. Tavasszal a vesszőket vissza kell metszeni, és meg kell tisztítani.

Így szaporítható a fukszia

Szaporíthatjuk magról, de az új növény általában nem olyan lesz, mint az, amelyikről a magok származnak. A legegyszerűbben dugványokkal szaporítható. A fuksziát áprilistól júniusig lehet dugványozni, így most még éppen időben vagyunk hozzá.

Ehhez nincs is más dolgunk, mint hogy lecsípünk egy 10-15 cm-es hajtást, éles késsel, a harmadik levélpár után, pontosan a levélbog alatt, és egy fapálcika segítségével beleszúrjuk egy föld és homok keverékével megtöltött cserépbe. A fukszia négy-hat hét alatt gyökeresedik meg, és a nyár elején már hozza is csodás virágait.

Ha nem úgy virágzik, mint régen

Ha a fukszia nem hoz már olyan sok virágot, mint régen, akkor valószínűleg nem jók a tartási körülményei.

fukszia virága

Ha nem hoz annyi virágot, mint régen, a tartási körülményei nem jók. De könnyen változtathatunk rajta. Fotó: Shutterstock

1. Fontos, hogy bár folyamatosan szüksége van öntözésre, nem szereti a pangó vizet. Így, ha úgy próbáljuk meg megoldani, hogy ne száradjon ki, hogy folyamatosan fuldoklik a pangó vízben, nem fog virágot hozni. Sőt, idővel sajnos nem éli túl a túlöntözést. A megoldás, hogy rendszeresen, kisebb mennyiségű vízzel öntözzük, vagy egyszerre annyi vizet adunk neki, hogy teljesen át tudjon nedvesedni a földlabda, azonban nem áll pangó vízben.

2. Ha az előző pontot nem tartottuk be, és nem öntöztük rendszeresen, akkor a fukszia valószínűleg kiszáradt. Ekkor sem fog virágot hozni.


3. Mivel a fukszia folyamatosan virágzik a nyár folyamán, ráadásul nem is kevés virágot hoz, folyamatosan szüksége van tápanyagra. Így ha nem gondoskodunk számára táprúdról, vagy tápoldatról, szintén szüneteltetni fogja a virágzást. Azonban kerüljük a túladagolást, és csakis annyit adjunk neki, amennyi a táprúd vagy tápoldat csomagolásán szerepel.

4. Folyamatosan távolítsuk el a fuksziáról az elnyílt virágokat, és a terméskezdeményeket, ezzel ugyanis új virágok hozatalára ösztönözzük a növényt.

5. Ne feledkezzünk meg kora tavasszal a fukszia metszéséről. Ekkor távolítsunk el minden beteg és sérült ágat, és alakítsunk ki levegős ágszerkezetet. Kurtítsuk vissza az összes ágat legalább harmadával. Ha visszacsípjük a hajtásokat, azzal elősegítjük a fukszia bokrosodását.

Így teleltesd, ha túl nagy a fukszia

Ha jól érzi magát a kertünkben, akár két méter magasságúra is meg tud nőni a fukszia. Sőt, akár sövényt is tudunk nevelni belőle. Ekkor pedig nehéz lenne becipelni a házba, hogy átvészelje a telet. A jó hír, hogy egy ekkora növény már jóval ellenállóbb a téli fagyokkal szemben, mint kisebb társai, de a télre így is fel kell készíteni.

Hogy egészen biztosan átvészelje a telet, gondoskodni kell a téli takarásáról. Ehhez a feléig vissza kell vágni a fuksziát, és a talaj közelében szalmával kell betakarni, hogy az megvédje az erős fagyoktól.

Fuksziában gazdag nyarat kívánunk!