A megfelelő szárítási és tárolási módszerrel pedig azt is biztosítani tudjátok, hogy a gyógynövényeitek aromája és íze hosszú ideig megmaradjon.

Az ételek ízesítése céljára szánt gyógynövények felhasználása már régóta népszerű a világon, hiszen azok levelei és magjai adnak ízt az ételeknek, míg a növények sejtjeiben található olajok megadják az aromát. Az íz kiszabadulása érdekében a sejtfalakat fel kell törni, ami aprítással vagy őrléssel érhető el. Természetjárás közben ti is találkozhattok akár szedhető növényekkel, de sokan termesztitek is őket otthonotokban, kertetekben.

Nincs mindig lehetőség a friss felhasználásra, és nem is terem az év minden napján. Gondolván a hidegebb, sötétebb időszakokra is, az egyik legjobb megoldás, ha ti magatok tartósítjátok ezeket az értékeket. Ügyelni kell a megfelelő szárítási és tárolási módszerre, mert ezzel tudjátok biztosítani, hogy a gyógy- és fűszernövények aromája és íze egyaránt hosszú ideig megmaradjon.

A következőkben hoztam néhány trükköt és tippet a szakszerű betakarításhoz, hogy a legkevesebb veszteséggel és legbiztonságosabban tudjatok szüretelni és tartósítani. A hatékony módszer elsajátítása után akár egy évig is élvezhetitek a növények zamatát és azok jótékony hatását. Mindenekelőtt fontos megjegyezni az egyik legfontosabb szempontot a tartósításhoz: a gyógynövények túl magas hőmérsékleten történő szárítása ízveszteséget okozhat.


A gyógynövények szüretelése

A gyógynövényeket közvetlenül a virágok első kinyílása előtt kell szüretelni a bimbófakadás stádiumában, reggelente, amikor a harmat már elpárolgott. Ez az időpont a legmegfelelőbb, ugyanis így a lehető legkisebbre csökkenthető a fonnyadás mértéke. Válogassátok át, a szennyezett részeket távolítsátok el.

Öblítsétek le a gyógynövényeket hideg vízzel, majd óvatosan rázzátok le, ezzel eltávolítjátok róla a a felesleges nedvességet. Címkézzétek fel a szárítandó fűszernövényeket, mert szárítás után sok egyformán néz ki.

rozmaring

Ügyelni kell a megfelelő szárítási és tárolási módszerre – fotó: Pixabay

A gyógynövények szárítása

A gyógynövények szárítása kulcsfontosságú a tartósságuk és ízük megőrzése szempontjából.

A szárítás során fontos, hogy a hőmérséklet ne haladja meg a 37 °C-ot, mivel az ízvesztést okozhat. A gyógynövényeket szárítógépben, mikrohullámú sütőben vagy levegőn is száríthatjuk.

A szárító segítségével a gyógynövények gyorsan száradnak és magas minőségűek lesznek. Gondosan helyezzétek a tálcákra a növényeket, majd melegítsétek fel a gépet 32-37 °C-ra. A szárítási időtartam 1-3 óra, vagy amíg a fűszernövények megszáradnak és könnyen morzsolódnak.

A mikrohullámú sütő használata csak kis mennyiségekhez ajánlott, a javasolt szárítási időt viszont az adott eszköz útmutatójában ellenőrizni kell. Rétegezzétek 2 papírtörlő közé a növényeket, ügyelve arra, hogy ne újrahasznosított legyen a papír, mert egyes írások szerint ez tartalmazhat fémdarabkákat, mely melegítés hatására gyulladást okozhat. Kapacitásától függően 2 és 6 perc közötti szárítás szükséges, és a megfelelő eredmény eléréséhez az első perc után 30 másodpercenként meg kell keverni a fűszernövényeket, amíg azok majdnem megszáradnak. Végül hagyni kell szobahőmérsékleten, amíg azok teljesen el nem érik a kívánt állapotot.

A levegőn történő szárítás a legrégibb módszer, mely történhet szabad levegőn és beltérben, utóbbi talán a szín- és ízmegőrzés szempontjából célszerűbb. A tartósabb növények, mint a zsálya, kakukkfű, rozmaring és petrezselyem, alkalmasak arra, hogy egyszerűen kötegelve száradjanak. A zsenge levelű növényeket, mint a bazsalikomot, a tárkonyt és a citromfüvet, kisebb csomókba kötve papírzacskókba kell húzni, hogy a lehulló szemek, levélkék a kis zsákok alján gyűljenek, végét lezárni, szellőzővel ellátni az oldalán és tetején. A levegőn történő szárításnál fontos, hogy meleg, jól szellőző helyre tegyétek őket.

bazsalikom

A levegőn történő szárítás a legrégibb módszer – fotó: Shutterstock

Az elkészült szárított gyógynövényeket légmentesen zárható edényben kell tárolni, hűvös, sötét helyen, és a legjobb íz és szín eléréséhez 6-12 hónapon belül fel kell használni.

Miközben egyesek szívesen használnak különféle fűszereket az ételeik ízének fokozására, mások a gyógynövények által nyújtott gyógyhatások miatt fogyasztják őket. A gyógynövények és fűszerek régóta használatosak az alternatív gyógyászatban, és bizonyított hatékonyságuk miatt egyre több orvos javasolja a használatukat különféle betegségek kezelésére.

Mivel a gyógynövények és fűszerek egészségügyi hatásai nagyon különbözőek lehetnek, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, melyik növényt mikor és milyen mennyiségben szabad fogyasztani.

Például a kakukkfű és az oregánó természetes antibiotikumként működnek, de ha túl sokat fogyasztunk belőlük, irritálhatják a gyomrunkat. Az édeskömény és a borsmenta segít enyhíteni a puffadást, de ha szoptatós anyukák túlzott mértékben fogyasztják, csökkentheti a tejtermelést. A gyógynövények használata előtt érdemes orvossal konzultálni, különösen, ha valamely krónikus betegségben szenvedtek vagy gyógyszereket szedtek.

kakukkfű

A kakukkfű természetes antibiotikumként működik, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, irritálhatja a gyomrunkat – fotó: Shutterstock

Végül, de nem utolsósorban, a gyógynövények és fűszerek előállítása és fogyasztása lehetőséget ad arra is, hogy ti is a természetes életmód részévé váljatok, és csökkentsétek a környezeti hatásokat. A saját kertetekben termelt gyógynövények és fűszerek nemcsak egészségesebbek és ízletesebbek, de csökkenthetik a szállításból és csomagolásból adódó szén-dioxid-kibocsátást is. Az is fontos, hogy támogassátok a helyi gazdákat, akik helyben termelik meg ezeket a növényeket, és így hozzájárulhattok a helyi gazdaság erősödéséhez is.

Összefoglalva, a gyógy- és fűszernövények szárítása és tárolása egyszerű folyamat, amely otthoni körülmények között is könnyen elvégezhető. Kiváló módját jelenti az ételek egészségesebbé és ízesebbé varázsolásának. Azonban fontos, hogy megfelelően tároljuk és használjuk ezeket a növényeket, hogy az íz és az egészségügyi előnyök valóban érvényesüljenek.