A hosszú, rideg és szürke téli napok után nincs jobb érzés, mint az első tavaszi melegben előbújó virágokban gyönyörködni. Míg tavasszal már csak gyönyörködhetünk bennük, ősszel még tehetünk a minél változatosabban virágzó kertért.

A hagymás tavaszi virágok ültetésének időszaka szeptembertől novemberig tart, amíg be nem köszöntenek az első őszi fagyok. Az ültetésük egyáltalán nem bonyolult feladat, így kezdő kertészek is könnyedén szerezhetnek vele sikerélményt. Összefoglaltuk, mi mindent érdemes tudnunk a hagymás növényekről és ültetésükről, mielőtt belefognánk a virágoskertünk megvalósításába.

Milyen hagymás tavaszi virágokat ültethetünk ősszel?

A legnépszerűbb tavaszi hagymás virágok közé tartozik a tulipán, melynek igen sokféle változatával találkozhatunk. A tulipán virága többféle mintájú és színű lehet, a majdnem fekete színűtől a zöld színű virágokig, a kék kivételével. Lehet cirmos árnyalatú, sőt a cakkos szirmú válfajai is népszerűek. Virágzása a fajtától függően akár májusig is eltarthat.

tulipán

A klasszikus piros és sárga tulipánokkal találkozhatunk a legtöbb virágoskertben – fotó: Lepres Luca

A nárciszok virágszíne általában fehér, sárga vagy sárga-fehér. De léteznek más színű fajták is, amelyekben inkább a rózsaszín, a narancs vagy a piros szín dominál. Virágzása fajtától függően márciustól májusig tart.

A fürtös gyöngyike vékony száron hoz rövid fürtös virágzatot. A gyöngyike a természetben ritkán előforduló, igazi kék színű virágok egyike, sőt még az illata is finom. A tulipánokkal egyszerre nyílik.

tulipán és gyöngyike

A tulipánok szép kompozíciót alkotnak a fürtös gyöngyikékkel, így érdemes őket egymás mellé ültetni – fotó: Lepres Luca

A jácint a legillatosabb mind közül, főleg kék, rózsaszín és fehér fajtákkal találkozhatunk, de akadnak sárga és bordó színű változatok is. A jácint fajtától függően márciustól májusig nyílik.

A krókusz változatos színű virágai igen korán nyílnak, februártól áprilisig. A fehér, kék, lila, bíborvörös, sárga különböző árnyalataiban találkozhatunk velük. Levelei legtöbbször csak elvirágzás után jelennek meg vagy a virágokkal egyszerre.

A díszhagyma nagy lila gömb alakú virágai májusban virágoznak.

tulipánKülönleges rózsaszín tulipánokat is választhatunk, hogy még díszesebbé tegyük a kertet – fotó: Lepres Luca

Minél változatosabb a kert, annál jobb! A jól bevált növények mellett ültethetünk kevésbé ismert tavaszi, hagymás virágokat is, mint pl. a tavaszi nőszirom, a boglárka, a ritkaságnak számító olasz kontyvirág vagy a szellőrózsa.

Mit kell tudnunk a hagymás virágok ültetéséről?

Először is a vásárlás során egészséges, nem puha, sérülésmentes és penészmentes virághagymákat tartalmazó csomagokat válasszunk. A vásárlás után pedig a lehető leghamarabb ültessük el őket, nehogy kiszáradjanak.

Válasszunk nekik egy napos és világos helyet, ahol a talaj nem túl kötött és nedves, máskülönben hagymáink könnyen rothadásnak indulhatnak. Fontos a jó talaj-előkészítés, mely során távolítsuk el a gyomokat a kijelölt területről, ássuk fel, és akár kultivátor segítségével tegyük minél kedvezőbbé a talajállapotot.

kert

Fontos az ültetés előtti jó talaj-előkészítés – fotó: Lepres Luca

A hagymáknak készítsünk mélyedést, és csúcsukkal felfelé helyezzük el azokat, majd takarjuk be földdel. Ügyeljünk rá, hogy a megfelelő mélységre kerüljenek, azaz a kisebb hagymák 5-10 cm mélyre kerüljenek, míg a nagyobbakat 10-15 vagy akár 20 cm mélyre szükséges elhelyeznünk. De az ajánlott ültetési mélység és a hagymák közötti távolság általában fel van tüntetve a vásárolt hagymák csomagolásán.

virághagyma

Fontos a jó ültetési mélység, mely a hagyma méretétől függően változik – fotó: Lepres Luca

Ültethetjük őket sorban vagy kisebb csoportokban is, illetve keverhetjük a virághagymákat a sorokon vagy a csoportokon belül, például tulipán mellé kerülhet gyöngyike vagy nárcisz is. Így tavasszal még káprázatosabb lesz a rusztikus rendben elhelyezett virágok látványa.

virághagyma

Kör alakban elhelyezett nárcisz- és tulipánhagymák – fotó: Lepres Luca

Ha azonban nem áll rendelkezésünkre szabad terület, vagy nem rendelkezünk kerttel, akkor se keseredjünk el, mert ültethetünk télálló balkonládákba is hagymás virágokat. Olyan cserépbe ültessünk, ami alul lyukas, mert a pangó víz nem tesz jót a virághagymáknak. Ugyanakkor itt is ügyelnünk kell az ültetési mélységre, azaz a hagymák méretéhez igazítva válasszuk meg a cserepek vagy ládák méretét is.