Az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat is.  A met.hu 2022. március 22-én közzétett nemzetközi agrometeorológiai elemzésében összefoglalja  a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását.

traktor aszály

A csapadékhiány idehaza hatalmas probléma — fotó: pixabay.com

Egyre nagyobb méreteket ölt a hazánkra is jellemző csapadékhiány

Nincs jó állapotban a természetes és a kultúrnövényzet a műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján  (ezek a vörös területek) Afrika északnyugati partvidékén, Kelet-Afrikában, Dél-Amerika középső részén és nagy területen Észak-Amerikában. Jelentősebb aszállyal sújtott területek Marokkó, Mozambik és Paraguay térségében fordulnak elő (2. ábra).

1. ábra VHI Index 2022. március első dekádjában (forrás: www.fao.org)

1. ábra VHI Index 2022. március első dekádjában — forrás: www.fao.org/met.hu

2. ábra ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2022. március első dekádjában (forrás: www.fao.org)

2. ábra ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2022. március első dekádjában — forrás: www.fao.org/met.hu

A februári csapadékösszeg anomália globális térképén a sokéves átlaghoz képest jelentős csapadékhiányt láthatunk nagy területeken: Afrika középső sávja ebben a hónapban is kevesebb esőt kapott, de jelentős a hiány Ázsia és Európa délnyugati részén is (3. ábra).

Az északi féltekén sajátos mintázat látható, mert februárban a mérsékelt övi ciklonok ugyanazon a nyomvonalon haladtak hosszú időn keresztül, egyes sávokat jól megöntözve, míg más területeket, így például hazánkat is szárazon hagyva.

. ábra 2022. február csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)

3. ábra 2022. február csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)

Európa

Az őszi vetések kedvező állapotban kezdték a tavaszt az alapvetően enyhe tél után Európa nagyobb részén (4. ábra). Az időjárási és talajnedvesség-viszonyok kedvező körülményeket teremtettek a tavaszi munkálatokhoz.

Viszont ezzel együtt folytatódott az aszály Délnyugat-Európában, a Pireneusi-félsziget déli, délnyugati részén, ahol az őszi vetések jócskán le vannak maradva a fejlődésben. Bár az elmúlt napok esőzései sokat javítottak a helyzeten, további csapadékra lenne szükség.

Szélsőséges időjárású területek Európában 2022. február 1. és március 18. között

4. ábra Szélsőséges időjárású területek Európában 2022. február 1. és március 18. között — forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars - A piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös pontozott terület: aszály, világoskék csíkozás: hideghullám

Franciaország déli részén és Olaszország északnyugati részén az aszálynak még nincs visszafordíthatatlan hatása, mivel a növények fejlődése még nagyon korai stádiumban jár. Azonban számottevő csapadékra lenne szükség a következő hetekben ahhoz, hogy a termésben ne keletkezzenek károk. A nyári növények vetéséhez a száraz körülmények kedvezőtlen helyzetet teremtenek, ráadásul nagy veszélyt jelent a késő tavaszi és nyári öntözés vízellátásához a víztározók alacsony szintje.

Száraz volt a február és a március hazánkban,  Szlovéniában, Romániában, Horvátországban és Ukrajna délnyugati részén. A szárazság jócskán csökkentheti a terméshozamokat annak ellenére is, hogy ezekben a régiókban még csak most indul az őszi vetések tavaszi fejlődése.

Ezzel szemben a Balkán-félsziget déli részét, Olaszország délkeleti részét és Törökországot hideg és nedves viszonyok jellemezték, ami késleltette a növények fejlődését, viszont a talajnedvesség jelentősen nőtt.

A 2022. február 1. és március 10. közötti időszakban az átlagosnál 2-4 Celsius fokkal enyhébb időjárás jellemezte Közép- és Kelet-Európa időjárását (5. ábra).

5. ábra A 2022. február 1. és március 10. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)

Az egész kontinensen az átlagosnál enyhébb idő volt a jellemző, sokkal alacsonyabb volt a szokásosnál a hideg hullámok száma  (6. ábra). A Balkán-félsziget déli és Olaszország délkeleti részén, illetve Törökországban az átlagosnál valamivel hűvösebb időjárás volt,  ezeken a területeken 0,5-2 Celsius fokkal volt hűvösebb a szokásosnál ebben az időszakban.

6. ábra A 2021. december 1. és 2022. február 28. közötti időszakban előfordult hideghullámok számának eltérése a sokéves átlagtól (%)

6. ábra A 2021. december 1. és 2022. február 28. közötti időszakban előfordult hideghullámok számának eltérése a sokéves átlagtól (%) — forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars

Írországtól a Balti-tenger térségéig az átlagosnál csapadékosabb időjárás jellemezte a vizsgált időszakot (7. ábra). Erre a vidékre - főleg február első három hetében - az egymást követő Atlanti-viharok szállították a csapadékot, amelyek többször heves szélviharokkal is jártak.  A csapadék a szokásos mennyiséget helyenként 80%-kal haladta meg.

7. ábra A 2022. február 1. és március 10. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)

7. ábra A 2022. február 1. és március 10. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%) —forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars

Szintén az átlagot meghaladó volt a csapadékösszeg  a Balkán-félsziget déli részén, Törökországban és Oroszország európai területének jelentős részén is.

Ezzel szemben a szokásosnál szárazabb időjárás jellemezte ezt az időszakot Délnyugat-Európában, különösen a Pireneusi-félszigeten, de Franciaországban, Olaszországban, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Moldovában, Ukrajna középső és nyugati részén.

Franciaország: fagykár nem fordult elő a télen

A tél enyhébb és szárazabb volt a szokásosnál, főleg a nyugati és déli területeken (8. ábra). Egy rendkívül enyhe 10 napos időszak alakult ki az új év kezdetén, február pedig két fokkal volt enyhébb a szokásosnál. Fagykár nem fordult elő a télen. A száraz időszak eddig nem okozott károkat az őszi vetésekben, melyek többnyire jó állapotban vannak A tavaszi kalászosok vetésével jól, az előző éveknek megfelelően haladnak.

8. ábra A 2021. december 1. és 2022. február 28. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)

8. ábra A 2021. december 1. és 2022. február 28. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%) — forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars

Németország: A kártevők még okozhatnak problémákat

szokásosnál jóval enyhébb volt a tél, az őszi vetések jó állapotban vannak, a tavaszi vetés most indul. Itt sem volt fagykár. Viszont amennyiben folytatódik az enyhe idő, akkor a kártevők áttelelése is jó lesz, ami a vegetációs időszakban komoly problémát jelenthet.

Lengyelország: a talaj kellően nedves a tavaszi szezon kezdetén

Az átlagosnál hidegebb időjárást hozott a december, -15 fokos hidegek is előfordultak. A február viszont enyhébb volt a szokásosnál. A gyakori eső miatt ez átlagos vagy a fölötti csapadékmennyiséget jelentett, így a talaj kellően nedves a tavaszi szezon kezdetén. A talaj felső része néhol akadályozza  a talajmunkákat. Az őszi vetések erre is jó állapotban vannak, fagykár nem volt,

Spanyolország és Portugália: a víztározók nagyon alacsony szinten kezdték az évet

A december óta összegzett csapadék nem érte el a szokásos mennyiség felét sem, miközben az átlag fölött van a hőmérséklet és napfénytartam összeg. Nagyon alacsony szinten kezdték az évet a Pireneusi-félsziget déli részén lévő víztározók: 20-40%-os telítettséggel, de az elmúlt napok esőzései már javítanak a helyzeten.

Főleg a déli részeken az őszi vetések le vannak maradva a fejlődésben. Spanyolország északi részén még mindig lehetségesek a magas terméshozamok, azt a térséget kevésbé sújtja az aszály. A déli területeken a vízhiány miatt lehetséges, hogy kukorica és rizs helyett napraforgót fognak vetni.

Olaszország: jelentősen csökkenhetnek a terméshozamok

Olaszország északnyugati részét 80%-kal kevesebb esett az átlagnál, a kialakult aszály miatt sürgősen csapadékra lenne szükség. Víz nélkül a terméshozamok jelentősen csökkenhetnek és nem lehet elvégezni a műtrágyázást. A szárazság negatívan hat a kukorica vetésre is. A folyók, tavak szintje is alacsony, mivel az Alpokban kevés hó halmozódott föl. A Pó folyó vízállása az elmúlt 30 évet tekintve most a legalacsonyabb. Az ország déli, délkeleti részére február 20. után érkező jelentős lehűlés hátráltatta a kalászosok növekedését, ezért a terméshozamokat a következő hetek időjárási körülményei fogják meghatározni.

Ukrajna: száraz ősz után jelentős csapadék érkezett

Az átlagosnál enyhébb időjárás jellemezte a telet, elmaradtak a nagy téli fagyok, így az őszi kalászosok nem szenvedtek fagykárt. A száraz őszt jelentős csapadék követte decemberben gyakorlatilag az egész országban.

gabona

Spanyolország északi részén még mindig lehetségesek a magas terméshozamok, azt a térséget kevésbé sújtja az aszály — fotó: pixabay.com

Oroszország: csapadékos volt a tél

Az átlagosnál enyhébb időjárás volt novembertől egészen februáriga hőmérséklet a szokásos értéket átlagosan 2-4 Celsius fokkal haladta meg. A február különösen enyhe időjárást hozott, az átlagos fölött alakultak a hőmérsékletek 4-6 fokkal. A tél csapadékos volt, az őszi vetések jó állapotban vannak.

Mivel még nagyon a szezon elején járunk, így a terméshozam-előrejelzések, néhány kivételtől eltekintve, a történelmi trendeken alapulnak. Nagy kihívást jelentenek a gazdák számára a magas üzemanyag- és műtrágya-árak és az aktuális világpolitikai helyzet is.

Amerikai Egyesült Államok: gondokat okozott a márciusi hideg

Március második hetében szokatlanul hideg levegő árasztotta el az államok nagy részét, a fagyos idő egy rekord meleg időszakot követett a déli területeken, így számos növényt, köztük a kalászosodó őszi búzát, a virágzó gyümölcsfákat és a frissen kelt nyári növényeket veszélyeztetett a kemény hideg.

A hidegbetörést többfelé csapadék kísérte, ami kimondottan jól jött az aszályos délkeleti területeken. Az őszi búza vetésterületének 73%-án van aszály (12. ábra).

12. ábra Az aszállyal sújtott vidékek és az őszi búza termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban 2022. március 15-én (forrás: usda.gov)

12. ábra Az aszállyal sújtott vidékek és az őszi búza termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban 2022. március 15-én  — forrás: usda.gov

Kelet-Ázsia: késett az őszi búza vetése

Tavaly ősszel a heves esőzések miatt Kína jelentős területein késett az őszi búza vetése, ezért az idei terméskilátások kimondottan rosszul alakulhatnak. Viszont március első felében 8 fokkal melegebb időjárás uralkodott a térségben az ilyenkor szokásosnál, ami segítette az őszi búza és a repce, délen a korai rizs gyors fejlődését.

India: nőtt a repce vetésterülete

Indiában a repce vetésterülete az idén 27%-kal nőtt ( itt a vetési idő november elejétől egészen januárig tart), a március végétől induló aratással 10,8 millió tonna össztermést takaríthatnak be 1,27 t/ha körüli termésátlaggal.

Dél-Afrika: a gazdák korábban el tudták vetni a kukoricát

Az előrejelzések szerint az ország kukorica termése elérheti a 16,3 millió tonnát, ami a tavalyi terméstől kissé elmarad. A hozamot hektáronként 5,43 tonnára becsülik, ez megegyezik a tavalyi értékkel.

Tavaly novembertől az idén januárig a La Nina okozta esőzések lehetővé tették, hogy kissé korábban vessenek a gazdák a szokásosnál, ennek hatására az állományok állapota  jellemzően jó vagy kiváló lesz. Ha kedvezőek maradnak a csapadékviszonyok márciusban is, akkor rekord hozamokra van kilátás az övezet nyugati részén.

traktor sár

A talaj nedvességtartalma döntő fontosságú — fotó: pixabay.com

Ausztrália: rekord termést várnak búzából

Az ország keleti részén február utolsó hetétől  kiterjedt esők, záporok  jelentősen lassítják a korai nyári növények érését és betakarítását. A három héten át tartó esőzés során volt, ahol 100 mm-t meghaladó összegeket mértek, ami jelentős áradásokat is okozott. alakultak ki.

Ausztrália idei búza termését rekord értékűnek vélik: 36,3 millió tonnára becsülik, 2,79 tonnás hektáronkénti termésátlaggal.

Argentína: kevesebb lesz a napraforgó és a kukorica mennyisége

A fő mezőgazdasági termőterületeken a kései gabona- és gyapotföldeket közepes vagy heves esők áztatták. A csapadékos idő Uruguay és Paraguay irányába is kiterjedt. A helyi statisztikák szerint március 10-ig betakarítottak a napraforgó termés 26%-át de a mennyiség elmarad a tavalyi értéktől.

A kukoricával vetett területek nagysága a vetés elhúzódásával 8%-kal bővült, a termést 53 millió tonnára becsülik hektáronként 7,57 tonnás hozammal, ami kissé elmarad a tavalyi hozamtól.

kukorica

Brazília idei kukorica termését 114 millió tonnára becsülik, ami jelentősen, 31%-kal több a tavalyi termésnél — fotó: pixabay.com

Brazília: jelentősen magasabb kukoricatermést várnak

Az ország déli részén csapadékos volt az idő március első felében, de az ilyenkor szokásosnál magasabb hőmérsékletek miatt a növények párolgási vesztesége is magasabban alakult.

Brazília idei kukorica termését 114 millió tonnára becsülik, ami jelentősen, 31%-kal több a tavalyi termésnél. A termőterület rekord kiterjedésű, a hektáronkénti hozamot pedig 5,48 tonnára várják, ami 25%-kal magasabb az előző évi rendkívül rossz hozamnál, de magasabb az előző 5 év átlaghozamánál is.

Az időjárás döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést

Az időjárási szélsőségek hatással vannak a világpiacra, például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy a termés várható mennyiségére és minőségére jelentős mértékben hat.