Az első heteket összességében még az átlagosnál melegebb, időnként kifejezetten nyárias időjárás jellemezte, a hónap közepén azonban egy erős hidegfront durva, nagy területen 10 fokot meghaladó, tartós lehűlést hozott, így a havi középhőmérséklet az ország túlnyomó részén a sokévi átlagnál alacsonyabb lett. Az eltérés legtöbb helyen ugyan 1 °C alatt vagy akörül alakult, de az északkeleti megyékben néhol a 2 °C-ot is elérte, ahogy az alábbi térképen látható.

időjárás

A szeptemberi középhőmérséklet eltérése a sokévi átlagtól 2022-ben – forrás: OMSZ

Augusztus utolsó hetének viszonylag hűvös időjárása szeptember első napjaiban még folytatódott, utána azonban fokozatosan melegedés zajlott, a nyáriasan meleg idő kedvezett az érésében levő gyümölcsöknek, köztük a szőlőnek. A második héten mérséklődött ugyan a meleg, de nagy területen, tartósan nem csökkent átlag alá a hőmérséklet.

15-e után azonban erős lehűlés zajlott, egy sokfelé kiadós csapadékkal kísért, erős hidegfront után, tartós északi áramlással igen hideg, sarkvidéki levegő áramlott térségünkbe, több, mint negyed év után először jelentős mértékben és tartósan a sokévi átlag alá csökkent a hőmérséklet, amit a mellékelt grafikon is mutat.

időjárás-grafikon

A szeptemberi napi minimum- és maximum-hőmérsékletek változása 2022-ben, valamint a hőmérsékleti minimumok, maximumok és napi középértékek sokévi átlagainak (országos területi átlagok) alakulása °C-ban megadva – forrás: MeteoPlaza

Szeptember 8-án mérték a legmagasabb hőmérsékletet a hónap folyamán: Baján a Csillagvizsgálónál 32,6 °C-ot regisztráltak kora délután, ami 3,0 °C-kal alacsonyabb az eddig ezen a napon mért legmagasabb értéknél, az 1946. szeptember 8-án, Szegeden rögzített 35,6 °C-nál. Elsősorban az Alföldön volt kánikula ezen a napon, az ország más részein jellemzően 30 °C alatt maradt a hőmérséklet, ahogy a mellékelt térképen is láthatjuk.

időjárás

A hőmérséklet legmagasabb értékei 2022. szeptember 8-án, °C-ban megadva – forrás: MeteoPlaza

A hónap utolsó hetében volt a legerősebb lehűlés. Az átmenetileg kevésbé felhős időszakban, a nyugalomba jutott hideg levegőben a hajnali órákra a tartósan derült, szélcsendes, mélyebben fekvő, fagyzugos helyeken fagypont közelébe, néhol az alá csökkent a hőmérséklet, megjelentek az első őszi fagyok.


A havi minimumot a 24-én hajnalban, a Fülöpházához tartozó Hattyús-széken regisztrált -1,1 °C jelenti, ami 2,9 °C-kal magasabb az azon a napon addig mért legalacsonyabb értéknél, az 1948. szeptember 24-én, Putnokon megfigyelt -3,0 °C-nál. Ebben az időszakban a Duna–Tisza közén volt legnagyobb területen erős lehűlés, de jellemzően ott is fagypont felett maradt a hőmérséklet a 2 m-es magasságban, amit a 4. ábrán is láthatunk. Talaj mentén ugyan hidegebb volt, de ott is csak rövid ideig lehettek gyenge fagyok, ezért nagy területen, jelentős fagykárok valószínűleg nem keletkeztek.

időjárás

A hőmérséklet legalacsonyabb értékei 2022. szeptember 24-én, °C-ban megadva – forrás: MeteoPlaza

A hideg időben a talaj felső rétegei is igen lehűltek, de korántsem olyan mértékben, ami gondot okozott volna az őszi vetések szempontjából. Az 5. ábrán látható térkép tanúsága szerint a leghidegebb időszakban is 13, 14 °C feletti értékeket mértek 10 cm-es mélységben.

időjárás

A 10 cm-es mélységben mért talajhőmérséklet értékei 2022. szeptember 24-én, °C-ban megadva – forrás: MeteoPlaza

A nyarat sokfelé jellemző pusztító aszályt augusztus utolsó harmadában mérsékelő csapadék után szeptemberben mindenütt megszűnt a szárazság. Átlagosnál szárazabb területek csak a Kisalföldön és az Alpokalján voltak, az ország közel felén 100, a délnyugati határszélen és a Tiszántúlon néhol 150 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék esett, ahogy a mellékelt térképen is látható.

időjárás

A szeptemberben leesett csapadékmennyiség mm-ben – forrás: MeteoPlaza

Az aktuális őszi munkáknak a hónap első hetében kedvezett legtöbb helyen tartósan az időjárás, később minden dekádban hosszabb-rövidebb csapadékos időszakok hátráltatták a szántóföldi teendőket és a betakarítást, rövidebb ideig volt száraz idő, ahogy az alábbi grafikon is mutatja.

A csapadék nagy része eső formájában esett, de előfordultak jégesővel, felhőszakadással járó, heves zivatarok is. A hónap végén, 29-én az Alföld déli részén, a határ közelében egy nyugatról kelet felé haladó, több helyen dió nagyságú jéggel, viharos széllel kísért szupercella okozott sokfelé, többek között Szeged környékén tetemes károkat.

időjárás

A szeptemberi napi csapadékmennyiség területi átlagai és ezek, valamint a sokévi értékek összegződése a hónap folyamán 2022-ben – forrás: MeteoPlaza

A kiadós esők hatására országszerte jelentősen növekedett a talaj nedvességtartalma. A felső fél méteres réteg az ország jelentős részén telítetté vált a hó végére, nagyobb területen csak az Alföld középső részein és a Kisalföld egyes területein maradt 70% alatt a növények számára hasznosítható víztartalom aránya ebben a mélységben.

időjárás

A talajnedvesség értékei a felső 50 cm-es rétegben (%) szeptember végén – forrás: OMSZ

Országszerte jelentősen csökkent a felső 1 m-es talajréteg becsült vízhiánya. Az ország több mint felén már kevesebb 100 mm-nél, és a legszárazabb területeken sem haladja meg a 140 mm-t, ahogy az alábbi térképen is látható. Ez a mennyiség bőven leeshet a tavasz kezdetéig átlagos viszonyok mellett.

időjárás

A felső 1 m-es talajréteg vízhiánya szeptember végén mm-ben – forrás: OMSZ

Az őszikáposztarepce-vetéseknek nagyon jól jött a csapadék, de az őszi kalászosok vetéséhez is kedvezőbbé váltak a feltételek. Az érésben lévő gyümölcsöknek és a betakarításnak főleg a hónap első hetében kedvezett az időjárás, később a földek járhatósága jelentősen romlott. Bár nem telt el a hónap károkat okozó időjárási jelenségek nélkül, a korán jött fagyok és a heves zivatarokat kísérő jégesők, szélviharok csak kisebb körzetekben okoztak károkat.