Nézzük először, milyen szokott lenni a február, legalábbis a klímaátlagok szerint!

Nem ez az év leghidegebb hónapja, de még elég hideg ahhoz, hogy az éves minimum-hőmérsékleti abszolút rekord ehhez a hónapunkhoz tartozzon, ugyanis a hazánkban mért legalacsonyabb minimum-hőmérsékletet, -35.0 °C-ot 1940. február 16-án mérték Miskolcon, Görömbölytapolcán (ami a mai Miskolctapolca 1950 előtti neve volt).

Február tart egy másik hőmérsékleti rekordot is, 1929. február 15-én, Debrecenben olyan hideg volt, hogy közel 1 méteres mélységig fagyott át a talaj. Ezt megelőzően és azóta sem fagyott át a talaj ilyen mélyen sehol az országban.

A múlt évben ugyan megdőlt egy napi maximum-hőmérsékleti rekord (február 17-én 21.5 °C-ot mértek Fertőrákoson), ám ez nem veszélyeztette a havi abszolút rekordot, azt továbbra is Sárvár tartja, ott 2019. február 28-án 23.5 °C-ot mutatott a hőmérő.

A havi átlaghőmérséklet már magasabb, mint a januári, ez is mutatja, hogy az évnek ebben a szakaszában már kifelé tartunk a télből.

időjárás-grafikon

Hőmérsékleti klimatikus adatok – forrás: MeteoPlaza

Csapadékosságát tekintve igazi száraz téli hónap február, hazánkban ez a második legszárazabb hónap, a havi csapadékösszeg országos átlaga mindössze 31,5 mm.

A csapadék hónapon belüli eloszlása egyenletes, nincs kitüntetetten csapadékos vagy száraz időszak a hónap folyamán.

A területi eloszlás viszont már közel sem ilyen egyenletes, az Alpokalja és az Alföld délkeleti, keleti része a legszárazabb, a Dunántúl déli része a legcsapadékosabb.

időjárás-grafikon

Csapadék klimatikus adatok – forrás: MeteoPlaza

Ezek után nézzük, milyen idő várható 2023 februárjában! Mennyire tér majd el az átlagostól a hónap időjárása?

A várható időjárással kapcsolatos legizgalmasabb kérdések a következők:

• A január végén tapasztalható téli idő kitart még februárban is, vagy visszatér az enyheség?

• Az idei január nemcsak extrém meleg, hanem rendkívül csapadékos is volt. Februárban vajon kiegyenlíti a mérleget az időjárás, és alig lesz csapadék?

Lássuk, mit mutatnak az előrejelzések!

Február 1-5.:

Január utolsó napjaiban egy gyors mozgású hidegfront hozott változást időjárásunkban. A frontok sorozatában ez volt az első, de nem az utolsó, ami ezen a héten eléri az országot. Nyomában máris érkezik egy újabb ciklon, ami több hullámban szállít majd nedves és hideg levegőt hazánk térségébe.

időjárás

Változékony időt okoznak a sorozatban érkező ciklonok Közép-Európa térségében – forrás: MeteoPlaza

A front átvonulása után azt hihetnénk, hogy egy kicsit nyugodtabbra fordul az idő, hisz Nyugat-Európa felett egy anticiklon kezd terjeszkedni, és ennek keleti peremén már csak egy szétesőben lévő hullámzó front éri el az országot. Ám szó sincs erről, hisz a hét utolsó napjára is jut még egy front, ami átrobog felettünk.

időjárás

Nyugat-Európa felett erősödik az anticiklon, hozzánk viszont igen hideg levegőt szállít az „utolsó" ciklon – forrás: MeteoPlaza

Február első hete nem lesz ugyan hosszú, hisz csak egy tört hétről van szó, de időjárási eseményekben bővelkedik majd. Több alkalommal számíthatunk csapadékra, ami eső, havas eső, hó formájában hullik. Az északnyugat felől érkező frontok többnyire "szárazak", vagyis nem okoznak igazán kiemelkedő csapadékot, és így lesz ez ezen a héten is, hisz annak ellenére, hogy sok front vonul át felettünk, a lehulló csapadék heti összesített mennyisége országos átlagban 5-15 mm közöttinek ígérkezik.

A hőmérséklet is igen változatosan alakul majd, hisz a hét közepén, a hónap első napjaiban még enyhe, a hét végén viszont átmenetileg hidegebb, majd ismét enyhe nappalokra számíthatunk. Az éjszakai hőmérséklet, a szinte állandóan mozgó levegő miatt, nem süllyed jelentősen fagypont alá, sőt az ország jelentős részén fagymentesek lesznek az éjszakák.

Február 6-12.:

A vasárnap átvonuló hidegfront nyomában az Azori-szigetek térsége felől egy magasnyomású képződmény terjeszkedik kontinensünk déli és középső vidékei fölé. Ez az ún. "azori-orr" határozza meg ezen a héten időjárásunkat. Kezdetben igen hideg levegő érkezik fölénk, ennek hatása meg is látszik majd a hét első felének hőmérsékleti értékeiben.

Amikor leáll a szél (kedden-szerdán), erős lesz az éjszakai lehűlés, országszerte fagyra, néhol -10 fokot elérő értékre számíthatunk, és napközben is éppen csak fagypont feletti értéket mutatnak majd a hőmérők. Ez a hideg téli idő sem tart azonban sokáig, mert a hét második felében, ahogy az anticiklon kelet felé helyeződik, a magasban nyugat felől már enyhébb levegő érkezik fölénk, ennek hatására a hét végén szinte kitavaszodik az országban, a délutáni hőmérséklet akár a +10 fokot is elérheti.

időjárás

Az „azori-orr" magasnyomású öve hosszan elnyúlva terpeszkedik el kontinensünk déli és középső része felett, stabilizálva az időjárást – forrás: MeteoPlaza

Ezen a héten alapvetően száraz időre számíthatunk. A hét elején az előző hét vasárnap átvonult hidegfront nyomában érkező záporos csapadékból még elszórtan számíthatunk hózáporokra, de országos csapadék ezen a héten nem valószínű.

Február 13-19.:

A hét elején fokozatosan délre helyeződik és közben szétesik az a magasnyomású öv, ami az előző hét száraz időjárását eredményezte, az Atlanti-óceán felől érkező ciklonok pályája is valamelyest délebbre helyeződik. Így ezen a héten időnként már csapadékra is számíthatunk, ami nem lesz túl sok, ugyanis mire elérnek bennünket a frontok, addigra szétesik, és eközben jelentősen gyengül csapadékrendszerük.

A Brit-szigetek felett örvénylő több középpontú ciklon szárazföldünk nyugati és északi részén csapadékos időt okoz, frontjai a hét második felében, igaz, jelentősen legyengülve, de már bennünket is elérnek. Csapadékosabbra fordul tehát a hét végén időjárásunk, és ezzel együtt tovább enyhül az idő, hisz délnyugat felől egyre melegebb levegő érkezik fölénk. A hétvégén a csúcshőmérséklet már megközelítheti a 20 fokot, ez bizony már egyáltalán nem téli érték.

időjárás

Véget ér a rövid életű anticiklonális hatás, ciklonok hoznak változékony, egyelőre még enyhe időt – forrás: MeteoPlaza

Február 20-28.:

Az Európa nyugati része felett örvénylő ciklon a hét első napjaiban megindul kontinensünk középső területei, így hazánk felé. Kezdetben még enyhe, majd a hét közepétől már hideg, sarkvidéki eredetű levegőt szállít majd fölénk, és ezzel együtt több hullámban érkezik nedves levegő is Közép-Európa térségébe.

Változékonyabbra, csapadékosabbra és egyre hidegebbre fordul időjárásunk, több alkalommal várható országos csapadék, ez eleinte még eső formájában esik, majd a hét közepétől már inkább a havazás lesz a jellemző. Az ilyen szeszélyes időjárás eddig az áprilist jellemezte, most, úgy látszik, helyet cseréltek a hónapok, a "bolondos" jelző ezután már nem az áprilist, hanem a februárt illeti meg.

időjárás

Hazánktól keletre helyezkedik el az a ciklonrendszer, melynek hullámzó frontrendszere kiadós csapadékot, lehűlést, téli időt hoz a hónap utolsó napjaira. A ciklonrendszer hátoldalán messze délre hatol az észak felől érkező hideg, sarkvidéki levegő – forrás: MeteoPlaza

Összefoglalás

Igen szeszélyes idő vár ránk februárban, hisz a hónap elején és végén számíthatunk változékony, csapadékos időre. A hónap közepe (különösen a hónap második hete) lesz a legszárazabb, ekkor sehol vagy csak az ország kis részén eshet, és ott sem lesz nagy mennyiségű a csapadék. A hónap végén számíthatunk kiadósabb, országos csapadékra.

A hőmérséklet alakulása legalább annyira szélsőséges lesz, mint januárban volt, de talán nem lesz annyira kirívóan meleg, mint az év első hónapja. Viszonylag enyhe idővel indul a hónap, amit egyből egy hidegebb, fagyos időszak követ. Nem tart azonban sokáig a hideg tél, mert a hónap közepén szinte a tavaszt idézi majd az időjárás, márciusban, áprilisban megszokott az a csúcshőmérséklet, ami akkor vár majd ránk. Nagyjából egy hétig tart az extrém meleg idő, utána a hónap utolsó hetében szép fokozatosan visszatér minden a normális kerékvágásba. A hónap végén jön a hideg és a havazás.

Valószínűleg hasonlóan hideg, télies idővel indul majd a március...

(Megjegyzés:

• A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli.

• A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült.

• Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előrejelezhetik.)

Indexkép: Shutterstock