Hétfő délelőtt: Marad a felhős és borult égbolt

Hétfő reggel erősen felhős és borult lesz az ég, a délnyugati és a déli megyékben elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, miközben a rétegfelhőzet ismét terjedni kezd. A Dráva környékén és Baranya megyében emiatt gyorsan köd képződhet. Ezzel a jelenséggel az északkeleti szélcsendes tájakon is találkozhatunk. A keleti és az északkeleti megyékben előfordulhat eső és záporeső, az északkeleti határon ez azonban akár ónos esővé alakulhat. Nyugat felől délelőtt csökken a csapadék esélye.

A délkeleti szelet az Észak-Dunántúlon és a középső megyékben élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai és hajnali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

Hétfő délután és este: Javulnak a látási viszonyok

Délutánra fokozatosan javulnak a látási viszonyok, de még így is többnyire felhős és borult lesz az égbolt. A Dunántúl déli és keleti területein, illetve az Alföld déli és nyugati részén a nap akár több órára is kisüthet. A ködös tájakon szitálásra kell számítani, kora estétől pedig az északnyugati országrészen egyre több helyen fordulhat elő eső és zápor.

A legmagasabb nappali hőmérséklet +4 és +8 fok között alakul, a tartósan napos tájakon azonban akár +12 fok is lehet.

Kedd: Kelet felé vonulnak a felhők

A hidegfront vastag és összefüggő felhőzete lassan kelet felé vonul. Emögött napközben gyengén és erősen felhős területek és időszakok lehetnek. A keddi nap első felében többfelé számolni kell esővel és záporral, délutánra azonban a csapadékrendszer kelet felé haladva elhagyja a hazánkat. Néhol még így is elfordulhat kisebb csapadék, az északnyugati és az északi megyékben vegyes halmazállapotban. A déli és a nyugati szél sokfelé megélénkülhet.

Hajnalban a hőmérséklet 0 és +6 fok között várható, ami délutánra +4 és +9 fok közé emelkedhet.

Szerda: Köd és gyenge eső

Szerda hajnalra többfelé képződhet köd, valamint rétegfelhővel is számolnunk kell. Napközben szerencsére javulnak a látási viszonyok, viszont marad a felhős és párás idő. Néhol kisüthet a nap, az ország többi részén azonban gyengén felhős marad az égbolt. Helyenként kisebb szitálással és gyenge esővel kell számolni, főként az északnyugati és az északi megyékben, ahol akár havas eső is eshet. A légmozgás többnyire mérséklet lesz.

A hőmérséklet hajnalra -4 és +4 fok közé esik, délutánra pedig +3 és +8 fok közé melegedhet a levegő.

Csütörtök: Csak kevés helyen süthet ki a nap

A nap nagy részében marad a felhős és borult, valamint párás idő, csak az ország kisebb részén várhatóak napos időszakok. Éjszaka és reggel nagy lesz a köd, eközben több helyen előfordulhat szitálás és eső. Északon és északnyugaton a csapadék halmazállapotot válthat. A keleti, idővel pedig a déli és a délkeleti szelet élénk lökések kísérhetik.

Csütörtökön a hőmérséklet hajnalban -6 és +4 fok között alakulhat, kora délutánra +2 és +8 fokra kell számítani.

Péntek: Többfelé számíthatunk esőre

Az utolsó munkanapon nagyrészt erősen felhős és borús idő várható. Többfelé kell számolni esővel és záporral. A déli, majd az északnyugati szél megerősödik.

A hajnali órákra 0 és +7 fokig csökken a hőmérséklet, délután +6 és +14 fok között valószínű. Északkeleten lehet valamennyivel hidegebb.

Marad a borús és felhős idő - fotó: pexels.com

Szombaton: Megerősödhet a szél

A hétvége első napján is marad a borult és felhős idő. Több helyen érdemes számolni esővel és záporral. Nyugaton és északon délutánra akár havas eső is kialakulhat. Az északi és az északnyugati szél sok helyen megerősödhet.

A mininum-hőmérséklet hajnalban 0 és +9 fok között alakul, délutánra +3 és +12 fok közé melegedhet a levegő.

Agrometeorológia

Bár a naptár szerint már megkezdődött a tél, az időjárás továbbra is őszies maradt. Komolyabb lehűlés a következő hét napban sem érkezik. A héten többfelé kell számolni a déli, délnyugati áramlással, ami az eddigieknél nedvesebb légtömegeket hoz hazánk fölé. Éppen ezért nagyobb fagyok még nem jönnek. A csapadék több hullámban érkezik, a Bakonyban és az Alpokalján havazhat is.

Ezen a héten nagyobb mennyiségű csapadék nem várható, inkább többször előforduló kisebb esők lesznek a jellemzők. A kinti munkák tervezéséhez tehát figyelembe kell venni, hogy bármikor jöhet egy kisebb vagy nagyobb zápor.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.