Időjárási helyzet Európában

Az azori anticiklon benyúlik a szárazföld közepe fölé, területén derült, napos és borult, ködös tájak egyaránt előfordulnak. Eközben a kontinens északi, északkeleti részeit egymás után érik a nyugatról kelet felé haladó frontok, amelyek több helyen okoznak havazást és felhős időt. Ugyancsak több a felhő a magasnyomás déli peremén, a Földközi- és a Fekete-tenger környékén viszont inkább az eső a jellemző. Az azori anticiklon peremén előbb egy okklúziós front, hétfőn pedig egy hidegfront érkezik a Kárpát-medence fölé.

A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Fotó: Unspalsh

A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Fotó: Unspalsh

Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig

Az éjszaka első feléig nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a legtöbb helyen határozottan csökken a felhőzet. Hétfőn néhány órára kisüt a nap, azonban délelőtt északnyugat felől növekszik a fátyolfelhőzet, később meg is vastagszik a felhőtakaró, amely este, késő este újra csökkenésnek indul. Hétfő délutánig számottevő csapadék nem valószínű, majd a nap második felében elszórtan fordulhat elő gyenge vegyes csapadék, nyugaton és délen az esőnek, míg északkelet felé haladva a havas esőnek, hónak van nagyobb esélye. Estétől mérséklődik a légmozgás, majd hétfőn délutántól a délnyugati szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -2 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +7 fok között valószínű.

Magyarország időjárása a jövő héten

A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Egész héten erős, élénk lesz a szél, néhol viharossá fokozódik. Több alkalommal vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, amely a hét végéhez közeledve egyre inkább hó lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Szombaton felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Elszórtan kialakulhat zápor, hózápor. Kép: Unsplash

Szombaton felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Elszórtan kialakulhat zápor, hózápor. Kép: Unsplash

Várható időjárás az ország területén január 30. hétfő éjfélig

Hétfőn a legtöbb helyen néhány órára kisüt a nap, azonban délelőtt északnyugat felől növekszik a fátyolfelhőzet, később meg is vastagszik a felhőtakaró, amely este, késő este újra csökkenni kezd. Hétfőn a nap második felében elszórtan fordulhat elő gyenge vegyes csapadék, nyugaton és délen az esőnek, míg északkelet felé haladva a havas esőnek, hónak van nagyobb esélye. A délnyugati szél délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű.

Maximumhőmérséklet  [°C]. január 30. hétfő délelőtt – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. január 30. hétfő délután – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. január 30. hétfő este – forrás: OMSZ

Kedd (január 31.)

Kedden felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel, elszórtan előfordulhat zápor, hózápor. Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik, főként az északnyugati szélcsatornában viharossá fokozódik. Hajnalban általában mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, de a szeles tájakon pár fokkal enyhébb lesz a hajnal. Kora délután 3-9 fokot mérhetnek.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. január 31. kedd – forrás: OMSZ

Szerda (február 1.)

Szerdán általában közepesen felhős időre lehet számítani, szórványosan előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, zömében záporok, de északkeleten hózáporok is kialakulhatnak. Az északnyugati, nyugati szél főként az északkeleti részeken erős lesz, egy-egy viharos lökés sem kizárt. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 4 fok között várható, a szeles helyek lesznek fagymentesek. A maximum 5 és 10 fok között alakul.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. február 2. szerda – forrás: OMSZ

Csütörtök (február 2.)

Csütörtökön közepesen vagy erősen felhős idő várható. Szórványosan előfordulhat vegyes csapadék, főleg északkeleten havas eső, hózápor, másutt eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul, a szeles helyek lesznek fagymentesek. A csúcsérték 3 és 9 fok között valószínű.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. augusztus 4. csütörtök – forrás: OMSZ

Péntek (február 3.)

Pénteken felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Elszórtan kialakulhat hózápor. Helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati, északi szelet. Hajnalban általában mínusz 6 és plusz 1, kora délután 0 és plusz 6 fok közötti hőmérsékletet mérhetnek.

Szombat (február 4.)

Szombaton felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Elszórtan kialakulhat zápor, hózápor. Az élénk északnyugati, északi szelet helyenként erős lökések kísérhetik. Hajnalban mínusz 5 és plusz 1, kora délután 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

A folytatásban változás áll be időjárásunkban: az átlagos közelébe hűl az idő, jelentősebb csapadék viszont nem várható. Kép: Unspalsh

A folytatásban változás áll be időjárásunkban: az átlagos közelébe hűl az idő, jelentősebb csapadék viszont nem várható. Kép: Unspalsh

Vasárnap (február 5.)

Vasárnap a gyakran változó felhőzetből helyenként fordulhat csak elő hózápor. Az északi, északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hőmérséklet hajnalban mínusz 7 és plusz 1, kora délután mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul.

OMSZ Agrármeteorológia

Az enyhe idő már tavaly Karácsony körül beköszöntött és több mint egy hónapig jelentett tavaszt a tél közepén. A hét elejéig tartott ez a csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak, melynek során az országban sok helyütt két- háromszor több csapadék is lehullott az ilyenkor szokásosnál, jellemzően eső formájában. A talajok felső egy méteres rétege alaposan telítetté vált, és az Alföldön nagy területeken áll a víz a földeken, miközben lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is. A folytatásban változás áll be időjárásunkban: az átlagos közelébe hűl az idő, jelentősebb csapadék viszont nem várható.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

(Forrás: MTI Képek: MET)