Az éjszaka második felére a keleti tájakon is megszűnik a csapadék és kiderül az ég, majd nyugat felől fátyolfelhők sodródnak fölénk. Hajnalban helyenként pára- illetve ködfoltok is kialakulhatnak. A légmozgás mindenütt mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. A felhősebb keleti tájakon lesz enyhébb a hajnal.

Kedden a reggeli pára-, ködfoltok gyorsan feloszlanak, ezt követően túlnyomóan napos idő várható kevés fátyolfelhővel. Csapadékra nem kell készülnünk. A keleti, délkeleti szél jobbára mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 26 fok között alakul.

Az előttünk álló napokban szárazabbra fordul időjárásunk. Hétfőn este elhagyja térségünket a csapadékos időt okozó frontrendszer, és mögötte hűvösebb, de szárazabb léghullámok érkeznek. A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés, és jelentősebb szél sem zavarja a mezőgazdasági munkákat. A jelenlegi számítások szerint keddtől a hét végéig nem várható számottevő csapadék, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor. A legmelegebb órákban 50% alá esik a levegő páratartalma, ugyanakkor a rohamosan hosszabbodó éjszakákon többfelé párássá, a hét első felében ködössé válik a levegő, így a talajok száradása is lassabbá válik, mint nyáron.

Hajnalonként jellemzően 8 és 13 fok közé csökken a levegő hőmérséklete, napközben pedig 25 fok körül alakulnak a maximumok, továbbra is keleten lehet ennél melegebb. Nagy napi hőingás, és erős hajnali harmat-képződés várható. Az előttünk álló hét időjárása is kedvezni fog a kórokozók, különböző növényi károsítók elszaporodásának.

A napraforgó és a kukorica az érés fenológiai fázisában járnak, az Alföldön már megkezdődött a betakarításuk. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. Sokfelé jó termés ígérkezik, a meleg száraz nyárutó is kedvezett az érésnek. Ugyanakkor a nyár nagy részében rendkívül száraz Kisalföldön, főként Győr térségében szinte kisült táblák is megfigyelhetők. A csapadékos időjárás kedvező feltételeket teremtett a repce vetéséhez, a talaj-előkészítéséhez és a keléshez, ugyanakkor a kórokozók fejlődéséhez szükséges magas páratartalom is rendelkezésre áll.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.