Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentésében.


Most is nyugaton fog esni az eső

A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra.

talajnedvesség térkép

Talajnedvesség a hasznosítható víztartalom arányában 0-50 cm-es rétegben (százalék) – Forrás: OMSZ

A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan most is szárazon maradnak. Szombattól a jövő hét közepéig várhatóan országszerte száraz marad az idő, mely a kukorica betakarításához kedvező.

Vasárnaptól visszatérnek az éjszakai fagyok, helyenként -5 fok is előfordulhat majd.

Összefoglaló az elmúlt hét időjárási eseményeiről

A mögöttünk álló napokban szárazra fordult az időjárás. Csapadék utoljára a múlt hét közepén, illetve második felében fordult elő a keleti országrészben, a hét első felében pedig a déli, délnyugati területeken. Ezen a héten végig száraz idő volt a jellemző.

Nagyok a különbségek az országon belül a csapadék mennyiségében

Az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország déli, délkeleti szélén és az Ózd-Karcag vonal széles sávjában meghaladta a 10 mm-t, a Bükk térségében pedig a 20 mm-t is elérte, viszont az ország nagyobb részén 2 mm alatt maradt.

Az elmúlt 30 nap során az ország délnyugati és középső területein lehullott eső mennyisége helyenként a 100 mm-t is meghaladta, míg a Felső-Tisza térségében a 10 mm-t sem érte el.

De a 90 napos csapadékösszeg szinte az egész országban jelentős hiányt mutat!

hőmérsékleti térkép

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. október 20-ig (mm) – Forrás: OMSZ

A talaj felső rétege az elmúlt napokban sokat száradt, de többnyire még megfelelő a nedvességtartalma. Kivételt képez a Jászság, és valamennyire az Alföld északi és középső területe, ahol ez a réteg továbbra is száraz. A mélyebb talajrétegek szinte országszerte nagyon szárazak.

Hőmérséklet

A hőmérséklet a múlt hét közepe óta kissé emelkedett: amíg a hét közepén még 10 fok körüli maximumok is előfordultak, a hét végén 15, tegnap pedig már 20 fok körül alakult a legmelegebb napszak hőmérséklete. A leghidegebb reggel múlt pénteken alakult ki, akkor nagy területen fagyott 2 m magasságban is, helyenként -3, -4 fok is előfordult. Elsősorban a fagyzugokban azóta is előfordult reggelente gyenge fagy. Összességében az időszak hőmérséklete 1-3 fokkal az átlag alatt alakult.

csapadékösszegek

Minimum hőmérsékletek 2021. október 15-én (Celsius fok) – Fotó: OMSZ

Szántóföldi kultúrák

A kukorica betakarítása jól halad, bár itt még sok az aratásra váró tábla, az elmúlt napokat jellemző száraz idő ehhez kedvező.

A repce fejlődéséhez, a szeptemberi szárazságban vetett állományok egységesedéséhez igen jól jött az elmúlt hetek csapadékosabb időjárása, így a legtöbb helyen jól fejlett, 4-6 leveles táblák a jellemzőek, fejletlenebb állományok a szárazabb északkeleti országrészben találhatók.

Az őszi árpa már szépen zöldell, az őszi búza vetése is folyamatban van. A kalászosok kezdeti fejlődéséhez az ország nagy részén kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban, ugyanakkor az Alföld középső és északi területein igen nagy szükség lenne a csapadékra.

bálázó gép

"Egy kis bálázás" – Fotó: Csiffáry Tibor/Agroinform Menőgazdászok Facebook csoport

Időjárás előrejelzés a következő napokra

A folytatásban lehűlés várható a ma érkező hidegfront hatására. Csapadék holnap reggelre és holnap napközben várható, főleg nyugaton, délnyugaton. Arrafelé a 10 mm-t is meghaladhatja a lehulló mennyiség, míg az ország északkeleti harmada nagy valószínűséggel szárazon marad.

Szombattól ismét száraz idő várható, számottevő csapadék a jövő hét közepéig már nem valószínű. A talaj nedvességtartalma így nyugaton, délnyugaton növekedni fog, míg északkeleten tovább csökken.

A hőmérséklet csúcsértéke a mai 20 fok körüli értékről vasárnapra 10-15 fokig mérséklődik, ekkor lesz fölöttünk a leghidegebb levegő.

Sokfelé visszatérnek az éjszakai fagyok, vasárnap, hétfőn és kedden a fagyzugos területeken akár -5 fokos hideg is előfordulhat 2 m-es magasságban.

A hét közepétől lassan enyhül az idő, a magasban enyhébb levegő érkezik fölénk, ezzel együtt növekszik majd a ködhajlam.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!