Dél-Kína fontosabb mezőgazdasági területeit erőteljesen sújtja az aszály

Az ország 1961 óta a legsúlyosabb vízhiányával néz szembe, amely mind a mezőgazdaság, mind az energiaellátás szempontjából kritikus helyzetet teremt, írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Külgazdasági És Külügyminisztérium Magyarországi Nagykövetsége (Peking) közleménye alapján.

A kínai agrártárca elismerte, hogy az őszre várt termés veszélyben van. A hiányzó vizet minden eszközzel próblják pótolni, de ahol ez nem lehetséges, ott a termés már menthetetlen. Ezeken a helyeken mielőbbi őszi másodvetést illetve rizspalántaültetést javasolnak a hatóságok.

Az aszálykárok csökkentése érdekében miniszteri szinten kiemelten támogatják a mesterséges esőfelhőképző technikák használatát, valamint a talajvédő, vízmegtartó kondicionáló szereket.

Néhány adat, hogy egyáltalán el tudjuk képzelni, mekkora károk keletkeztek:

  • Hupejben a tartomány 92%-a aszálysújtotta terület, kb. 460.000 ha szenvedett súlyos károkat.
  • Kína legnagyobb tava, a Pojang-tó vízfelülete 3500 km2-ről 737 km2-re csökkent, beljebb került a partvonal, így az öntözőcsatornákat is több 100 méterrel meg kellett hosszabbítani.
  • Szecsuán tartományban mintegy 47.000 ha területen az idei termés már egyáltalán nem megmenthető, további 433.000 ha területen változó méretű terméskieséssel szükséges számolni.

Rizspalánta ültetése Kínában – Fotó: Shutterstock

Kínában az öntözött felület a szántóföldi művelés mintegy 50%-át adja, de a jelenlegi aszályhelyzetben a kiépített mezőgazdasági vízfelhasználási infrastruktúra mellett is csak óriási erőfeszítésekkel lehetséges a károk mérséklése.

A Jangcéból is lassan teljesen eltűnik a víz

Elképesztő videó:

A Jangce 6300 kilométer hosszú, a világ egyik legnagyobb folyója, több mint 400 millió ember számára biztosítja az ivóvizet. A folyónak a nemzetközi kereskedelemben is óriási a szerepe.

Amellett, hogy mostmár hatalmas méreteket ölt a vízhiány, ami veszélyezteti az ivóvízellátást, szinte lehetetlenné teszi a mezőgazdasági termelést, az ipar számára is hatalmas csapás a folyó kiszáradása, Szecsuan tartományban például az elhasznált energia több mint 80 százalékát vízerőművek biztosítják. Ezek az erőművek jelen pillanatban nem működnek. Több helyi gyár is kevesebb áramot kap annál, mint ami ideális lenne a működéshez, sőt, a lakossági felhasználásban is korlátozásokat vezettek be, gyakoriak az áramkimaradások.

Szecsuánban tartósan 40 fok felett alakul a hőmérséklet napközben. Kínában egyébként nem ritkák az ilyen nyári hőhullámok, főleg a szárazabb nyugati és déli országrészekben, de a szakemberek szerint ami idén tapasztalható, az már egyértelműen a klímaváltozás számlájára írható.

A szélsőséges időjárásnak köszönhetően az elmúlt öt év átlagának mindössze 51 százaléka a Jangce vízhozama jelenleg.

Így kényszerítenék a felhőket arra, hogy végre essen belőlük eső

A kínai kormány attól sem riad vissza, hogy megpróbálja mesterségesen irányítani a csapadékképződést. A Jangce több régiójában indítottak már időjárás-módosító programokat, melyek lényege, hogy ezüst-jodid rudakat lőnek a meglévő felhőkbe, ezzel segítve a jégkristályok kialakulását. A kristályoknak köszönhetően elvileg több nedvesség képződik a felhőben, és nagyobb valószínűséggel kezd el esni.

A kínai aszályhelyzet az egész világ élelmiszerellátására hatással lesz

Az északi féltekén szinte mindenhol hatalmas a szárazság,

a kínai aszály pedig növeli a globális élelmezésbiztonsági és élelmiszerár-inflációs kockázatokat.

Akut élelmezésbiztonsági válság nem várható Kínában, mert több mint egy évre elegendő gabonatartalékot halmoztak fel. Az viszont jelenleg okoz hatalmas problémát, hogy totálisan bizonytalan a lakosság energiaellátása. A közlemény zárszava szerint a jelenlegi aszályhelyzet várhatóan élénkíteni fogja a mezőgazdaság klímaváltozáshoz való alkalmazkodásával kapcsolatos szakmai vitákat.

Európa

A helyzet Európában is kataszrofális, a legfrissebb EU-s jelentés szerint az idei lehet a kontinens legsúlyosabb aszályos időszaka az elmúlt 500 évben.

Magyarországon a keleti országrészben szinte megsemmisült a kukorica és a napraforgó, de a kalászosok terméshozama is jelentősen elmaradt az átlagostól. A hazai aszályhelyzettel kapcsolatos információkat ebben a cikkben gyűjtjük: Aszálytérkép és friss hírek az aszályról: légy képben, hol, mekkora a baj!

Indexkép: Shutterstock