Ma éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég, északkeleten maradhat szakadozottabb a felhőzet. A Dunántúlon többfelé várható eső, zápor, míg kelet felé haladva csökken a csapadék esélye. Az északnyugati szél a Dunántúlon nagy területen lesz erős, gyakran viharos, a Nyírségben viszont az északkeleti szél fog megerősödni. A késő esti 8, 16 fokról hajnalra 5 és 13 fok közé hűl le a levegő, a hidegebb a nyugati vidékeken lesz.

Hétfőn a Dunántúlon túlnyomóan borult lesz az ég, keletebbre haladva vékonyodó, szakadozottabb felhőzetre számíthatunk, északkeleten több órára is kisüthet a nap. Az ország nyugati és középső részén sokfelé, keleten elszórtan várható eső, zápor. A Dunántúlon viharos lesz az északi szél, másutt általában erős – északkeleten helyenként viharos – lökések kísérik az északkeleti szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 24 fok között várható, keletről nyugat felé haladva lesz egyre hidegebb.

Kedden a Dunántúlon túlnyomóan borult lesz az ég, keletebbre hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Sokfelé várható eső, zápor, keleten helyenként zivatar is lehet. Az északkeleti, északi szelet erős vagy viharos lökések kísérik, legerősebb szélre a Dunántúl nyugati részén kell számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 20 fok között várható, keletről nyugat felé haladva lesz egyre hidegebb.

Szerdán többnyire erősen felhős lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. A Dunántúlon erős északi, másutt élénk északkeleti, keleti szél valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 21 fok között várható, keletről nyugat felé haladva lesz egyre hidegebb.

viharfelhők

Viharfelhőkre, esőre, zivatarokra számítsunk a jövő hét során – fotó: MTI/Sóki Tamás

Csütörtökön többnyire erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, elszórtan zivatar. A Dunántúlon az északias, másutt a keleties szelet kísérik élénk vagy erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 20 fok között várható, keletről nyugat felé haladva lesz egyre hidegebb.

Pénteken többnyire erősen vagy közepesen felhős időre számíthatunk, és több helyen valószínű eső, zápor. Helyenként megélénkül a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között valószínű.

Szombaton változóan felhős időre számíthatunk, elszórtan valószínű eső, zápor. A délnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között várható.

Aszályindex-információ:

A mögöttünk álló hét csapadékösszege jellemzően 10 és 40 mm között alakult az országban, és ennek döntő része a hét második felében esett. Hétfőn is folytatódott a csapadékos idő, a középső és a keleti országrészben további 10-25 (néhol 40) mm, míg nyugaton jellemzően 2-5 mm hullott. Ez már számottevő mennyiség a talajok átnedvesítése szempontjából is.

A felszíni talajréteg országszerte nedves, sáros, a felső 20 cm is telített, vagy közel telített nedvességgel. Jelentősen javult a középső rétegek nedvességtartalma is, már mindenütt 50% fölött alakul ez az érték a felső 50 cm-en, de a csapadék alsóbb rétegekbe szivárgása még nem történt meg. A telítettséghez képesti vízhiány is sokat csökkent a csapadék hatására, a felső egy méteres talajrétegből jellemzően már csak 30-70 mm közötti nedvesség hiányzik.

Az aszály jellemzően megszűnt az országban, kisebb foltokban vannak szárazabb területek.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.