Ma éjjel derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Az élénk északnyugati szelet többfelé kísérhetik erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű. A szélvédett délnyugati területeken és az Északi-középhegység völgyeiben talajmenti fagyra is számítani kell.

Napos idő várható a legtöbb helyen kevés felhővel, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél napközben még gyakran erős lesz, a Dunántúlon viharos közeli széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű. A szélvédett délnyugati területeken és az Északi-középhegység völgyeiben talajmenti fagyra is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.

időjárás

Csapadék nem valósíznű a következő napokban – fotó: István Erik

A folytatásban őszies idő várható, olyannyira, hogy keddtől péntekig a szélvédett, fagyzugos helyeken már talajmenti fagyok is előfordulhatnak. 2 m-es magasságban csak nagyon kevés helyen alakulhat ki gyenge fagy, a talaj még meleg (15-20 Celsius fokos), onnan kap hőt a légkör. A leginkább fagyzugos területek az országban az Északi-középhegység északi oldalán lévő völgyek (Nógrád megyében, és a Heves-Borsodi dombságon), a Nyírség egyes területei (pl. Nyírlugos környéke), és a Dunántúli-dombság szélcsendes völgyei.

A nappali felmelegedés erősödik: a keddi 12-17 fokról pénteken már 20-24 fokig. A hét végéig alapvetően száraz idő várható, de a szélcsendes éjszakákon erős harmat, helyenként dér is várható. A szél kedden mérséklődik, szerdától péntekig csak napközben élénkül meg kissé. Szombatra várható újabb hidegfront, lehűléssel, szélerősödéssel, de csak 5 mm alatti csapadékmennyiséggel.

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két-három héttel előrébb járnak a fenológiai fázisok és az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó döntő részénél már befejeződött az aratás, a kukorica is beérett, ennek jelentős részét már betakarították. A péntekig tartó száraz idő hatására a kukorica szemeknek ideális volt a nedvességtartalma, sokfelé szárításra sem volt szükség, és a gombás fertőzések is visszaszorultak. Szombat óta a csapadék miatt átmenetileg változott a helyzet.

A kikelt, 2-4 leveles állapotban lévő repce számára a legtöbb helyen elegendő nedvesség áll a rendelkezésére a talajban, így jól fejlődhet. A szombati és a hétfői csapadék kimondottan jól jött a repcének, de ahol péntek óta 5 mm körüli, vagy az alatti mennyiség hullott, ott továbbra is szomjaznak a földek és vontatott a növényfejlődés. Az őszi búza vetése is helyenként már megkezdődött.