Ma éjjel többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az éjszaka második felében szakadozik a felhőzet. Elsősorban a nyugati és déli országrészben valószínű többfelé eső, zápor, eleinte néhol zivatar is lehet. Az északi szél mérsékelt marad. Az Északi-középhegység völgyeiben párássá válik a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 8 és 15 fok között alakul, a kevésbé felhős északi völgyekben azonban több fokkal hidegebb is lehet.

Kedden szakadozott felhőzet lesz felettünk, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csak délkeleten marad egész nap sok felhő. Napközben elsősorban délen és nyugaton néhol, estétől keleten elszórtan valószínű eső, záporeső. Az északi, északkeleti szél megélénkül, az Alpokalján néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között valószínű, de északkeleten a völgyekben több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.

Az előttünk álló héten változékony időre van kilátás. A hétfőn még többfelé előforduló esők, záporok után kedden a déli országrészben valószínű csapadék, majd szerda hajnaltól főként a Tiszántúlon. Szerdán estétől csütörtök estig nyugatról kelet felé vonul át hazánk fölött egy csapadékzóna, esővel, záporokkal, zivatarokkal, majd pénteken átmeneti szárazabb léghullámok után a hétvégén ismét többfelé valószínű kisebb eső, zápor.

A jelenlegi számítások szerint a hét végéig összességében 5 és 15 mm közötti csapadékra lehet számítani az ország nagy részén, a legnagyobb mennyiség csütörtökre ígérkezik. Ennél több, akár 20 mm-t meghaladó csapadék a mostanában igen száraz észak-tiszántúli régióban valószínű, ahol nagy szükség van a talajok átnedvesítésére. A nedvesebb levegő a héten kedvez majd a növényi kórokozók elszaporodásának.

A szél többnyire mérsékelt marad, a csütörtöki frontátvonulással lehetnek élénkebb lökések.Emelkedik a napi átlaghőmérséklet. Elsősorban az éjszakák lesznek enyhébbek, megszűnnek a talajmenti fagyok, hajnalonként jellemzően 8, 13 fokig hűl le a levegő, és nappal is a legtöbb helyen 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Csütörtökön lesz átmenetileg kissé hűvösebb.

A napraforgó és a kukorica betakarítása egyaránt folyamatban van. A száraz időjárás hozzájárult a még le nem aratott állományok további nedvességvesztéséhez, de a hideg hajnalok és hűvös nappalok nem segítették az érést, a továbbiakban főként a Dunántúlon a száraz idő mellett melegre is szükség lenne a kukorica teljes éréséhez. A legtöbb helyen még kellően nedves felső talajréteg kedvező feltételeket nyújt az őszi káposztarepce keléséhez, fejlődéséhez, valamint az őszi kalászosok vetése előtt a talaj előkészítéséhez is, ugyanakkor a gyomosodás is megindult.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers