Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Szórványosan, a legkisebb eséllyel a Dunántúl nyugati részein várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Az éjszaka első felében az északkeleti, keleti megyékben lehetnek még felhősebb körzetek, ott egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat, másutt derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Vasárnap alapvetően napos idő lesz, de a kora délutáni óráktól ismét erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés.

Elsősorban a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés történhet.

  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között várható, de a tartósan derült területeken lehet ennél pár fokkal hűvösebb.
  • A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 25 és 30 fok között valószínű.

A heti vihartok kártétele hibridbúzában – fotó: Slezák János, Nagybaracska

Időjárási helyzet Európában:

Európa északi vidékeinek időjárását még mindig egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja. Felhőoszlató hatása miatt kevés a felhő, és napsütéses idő a jellemző. Ennek következtében a szokásosnál jóval melegebb értékeket mérnek ezeken a területeken. A kora délutáni órákban 20, 25 fok között alakul a hőmérséklet. A legmelegebb a Kaszpi-tenger nyugati partjainál van. Ott a csúcshőmérséklet 35, 37 fok között alakul.

Az Ibériai-félsziget felett egy leépülő fázisában lévő ciklon örvénylik, melynek hatására kissé több a felhő, és a Vizcayai-öböl mentén több helyütt záporok, zivatarok alakulnak ki. Ugyanakkor kontinensünk nagy részén nem található markáns ciklon, illetve hozzá kapcsolódó frontrendszer. Inkább csak lokálisan, a labilis légtömegek hatására az erőteljes gomolyfelhő-képződésből alakulnak ki záporok, zivatarok, amelyeket több esetben kísér felhőszakadás és jégeső is.

A Kárpát-medence két anticiklon között helyezkedik el, a tőlünk nyugatra lévő képződmény mentén melegebb és szárazabb légtömegek áramlanak be elsősorban a Dunántúl fölé, így ott már stabilizálódik a légkör vasárnap estig.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.