Az Alföld talajai szomjaznak

Az előző héten csütörtökön egy légörvény helyeződött térségünk fölé, melyből országszerte hullott eső, de sokfelé záporok, zivatarok is kialakultak. A csapadék mennyisége azonban elmaradt a várttól és a szükségestől, főleg az Alföldön. Hevesebb zivatarok erősen viharos széllel ezúttal is az Alföld délkeleti részén alakultak ki. Pénteken, szombaton és vasárnap nagyrészt száraz idő volt, majd a hét utolsó napjának éjjelén hidegfront érkezett, nagy területen zivatarokkal. Ez a csapadékhullám inkább csak a keleti országrész északi felét öntözte számottevő esővel, végre jelentős csapadékot kapott az igen száraz Jászság is, viszont a viharsarok ezúttal is kimaradt.

Ezen a héten csak néhol alakult ki az országban zápor, zivatar, számottevő csapadék már nem hullott. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege így nagy területen 10 és 25 mm között alakul, de a délkeleti országrész ezúttal is kimaradt a komolyabb esőből. A csapadékösszegben hatalmas különbségek alakultak ki az országban, északnyugaton például 50 mm-t meghaladó többlet, míg délkeleten ezt meghaladó hiány mutatkozik (1. ábra).

csapadékösszeg

1. ábra: A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. augusztus 11-én (mm) – forrás: OMSz

A 90 napos anomáliában is megjelenik az északnyugat-délkelet közötti nagy különbség, de az ország döntő része csapadékhiányban szenved (2. ábra).

90 napos csapadék anomália

2. ábra: A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. augusztus 11-én (mm) – forrás: OMSz

A talaj felszín közeli rétege sokat szikkadt az elmúlt napokban, de még így is az Alföld középső és déli részének kivételével kellően nedves. A középső talajrétegek az Alföldön nagy területen kritikusan szárazak, a legrosszabb a helyzet a Viharsarokban, ahol május 20. óta alig esett eső.

Hatalmas különbségek a kukoricaállományok között

A napraforgó és a kukorica számára rendkívül jól jött a csapadék, ahol esett legalább 5-10 mm, bár az Alföldön többfelé jég és erősen viharos szél okozott jelentős károkat. Főleg északnyugaton a több csapadékos nap hatására a kórokozók is megjelentek. A csapadék eloszlásának és az öntözésbeli különbségek hatására nagy különbségek alakultak ki az országrészek, de akár közeli táblák között is a növények állapotában. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kukoricát is látni, ezzel szemben vannak szépen fejlett állományok is.

A kukorica számára júliusban és augusztusban is 100-100 mm csapadék lenne az optimális, egy átlagosan csapadékos június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. A napraforgó és a kukorica a magképződés / szemképződés, az Alföldön az érés szakaszában jár. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem tudták bepótolni, mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel, főleg a békés megyei területeken nagy a probléma.

Hatalmas idén a csapadékhiány a földeken

Nehezen indult a vegetációs időszak a kukorica számára. Országszerte kevesebb eső hullott áprilisban és május elején, mint ami a növény számára optimális lett volna, majd a május közepén érkezett jelentős csapadék sokat segített. Május második felétől alig esett, a talaj folyamatosan veszített a nedvességtartalmából, június első felében már sokfelé a kritikus, 40%-os szint alá csökkent. Az alacsony hőmérséklet is problémát okozott, mert a hűvös időben a talaj hőmérséklete csak nagyon lassan, a szokásosnál jóval később érte el a 10 fokos küszöbértéket, ezért jelentős késést szenvedett a kukorica vetése. A napi középhőmérséklet májusban is csak kevésszer érte el a kukorica számára optimális értéket, a görgetett hőösszeg is jóval az ideális alatt alakul. A növény csirázása, kelése és korai fejlődése ezért lassan, vontatottan haladt.

Június elején érkezett meg a meleg, mely a mélyebb talajrétegek többnyire kedvező talajnedvességi viszonyaival együtt közel ideális körülményeket teremtett a növény felgyorsuló fejlődéséhez. Az elmaradt júniusi csapadék miatt azonban a talaj a hónap közepére, második felére egyre jobban kiszáradt, a nehéz szezonkezdetet nehéz június követte.

talajnedvesség

3. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékábana talaj felső 20 cm-es rétegében 2021. augusztus 10-én (%) – forrás: OMSz

Július is szárazsággal indult, majd 10.-e után egyre többfelé alakultak ki nagy csapadékot adó zivatarrendszerek, és bár ezek területi eloszlása nem volt egyenletes, de a hónap közepén az ország jelentős részén csökkent a szárazság, és a vegetációs időszak kezdete óta felhalmozódott csapadékhiány. Ez az eső azonban már nem tudta pótolni az előző fenológiai fázisokban elszenvedett hiányt, az alacsony, korán öregedésnek indult állományok már nem tudták utolérni magukat. Az ország északnyugati, északi részén a folytatásban is előfordultak nagyobb esőt adó csapadékrendszerek, míg az Alföld, főleg a Viharsarok és térsége alig kapott esőt.

A vegetációs időszak kezdete óta lehullott csapadék mennyisége az ország nagyobb részén 220-240 mm között jár, mely mintegy 100 mm-es hiány az ideálishoz képest. De a Viharsarokban például csak 110 mm esett, ami harmada az optimális értéknek!

talajnedvesség térkép

4. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékábana talaj felső 50 cm-es rétegében 2021. augusztus 10-én (%) – forrás: OMSz

A következő napok időjárása

Hétvégén a meleg fokozódik, markáns front és lehűlés majd csak kedden-szerdán érkezhet. Hétfőig csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. Kedden és szerdán nő meg majd a záporok esélye. A levegő páratartalma napközben 50, sokfelé 40% alá csökken, levélnedvesség csak harmatból várható. Keddtől érkezhet majd nedvesebb levegő térségünkbe. A talaj országszerte száradni fog a következő napokban, ez az északi, északnyugati részeken nem okoz gondot, de az Alföldön, főleg annak középső és déli részén súlyosbodik az aszály.

Fokozódik a meleg, főleg a déli országrészben, a csúcshőmérsékletek arrafelé vasárnap és hétfőn a 36-37 fokot is elérhetik. Keddtől kezd majd hűvösebb levegő érkezni fölénk, csütörtökre 23-28 fokra esnek vissza a maximumok. Kezdetben nem lesz szeles az idő, napközben várhatók időnként élénk széllökések, erős szelet majd a keddi hidegfront hoz.