Az éjszaka általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de az északkeleti megyékben maradhatnak felhősebb részek. Hajnalra néhol párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet. Csapadék nem valószínű. A szél gyenge vagy mérséklet marad.

A minimum-hőmérséklet többnyire 6 és 13 fok között alakul.

Az elmúlt héten többfelé alakultak ki záporok, majd a csütörtökön érkező hidegfronttal érkező csapadékzónából először pénteken, majd szombaton és vasárnap is egy-egy területen jelentős mennyiségű eső hullott.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Az elmúlt öt nap alatt az ország jelentős részén 10 mm-t meghaladó csapadék hullott, sőt északkeleten és délkeleten nagy területen 40-50 mm-t meghaladó mennyiség esett. Ugyanakkor ismét nagy területek maradtak csapadék nélkül.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália (30 nap) – Fotó: OMSZ

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege már nagy területen meghaladja a sokéves átlagot, viszont  a 90 napos csapadékösszeg-anomália jóval kedvezőtlenebb képet mutat, a nyári csapadékmentes időszak még érezteti hatását.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália (90 nap) – Fotó: OMSZ

Az aszály mértéke és területi kiterjedése tovább csökkent, A Dunántúl déllkeleti és az Alföld középső részén jellemző már csak az aszály.

Növények állapota

  • A napraforgót a legtöbb helyen már betakarították, de az lemúlt hét esős napjai nem kedveztek ezeknek a munkálatoknak.
  • Ahol nem silózták le, ott a kukorica a viaszérés – teljes érés – fenológiai fázisában jár., ahol a nyáron nem silózták le.
  • A frissen elvetett repce kelését segítette a csapadékos időjárás.
  • A csapadék a cukorrépának és az őszi érésű gyümölcsöknek sokat számított.
  • A kiégett legelők újra kizöldültek.

Időjárás-előrejelzés

A hét közepéig melegszik az idő, akár 30 fokos nappali maximumok is lehetnek, majd erős lehűlés jön.

A hét végén, jövő hét elején az éjszakai minimum hőmérsékletek néhol már 0 fok körül alakulhatnak.

Csütörtöktől a hét legvégéig már országszerte várható több hullámban eső, zápor, helyenként zivatar is. Nagy területen várható újabb 10 mm-t meghaladó csapadékösszeg. A talaj nedvességtartalma kezdetben kissé csökken, a hét második felében viszont újra növekszik.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Bereczki Szabolcs