Derült, száraz idő várható, mindössze az északnyugati, északi határ közelében lehet időszakosan több felhő és ott van minimális esély zápor, zivatar kialakulására.

Hőmérséklet hajnalban: 15 és 21 fok között várható.

Agrometeorológiai helyzetelemzés

A hét elején kezdődött hőség sajnos tovább fokozza a csapadékhiány amúgy is egyre súlyosabb hatásait, a növények már csaknem országszerte szenvednek a hosszan elhúzódó, nagyfokú aszálytól, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében. A folytatásban egyelőre tovább fokozódik a forróság továbbra is nagyon magas UV sugárzással, majd szombaton érkezik egy hidegfront, melynek hatására vasárnap pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, és a nap első felében záporok, zivatarok is előfordulhatnak, de a szárazság egyelőre nem enyhül.

Az őszi vetésű növények betakarítása már alapvetően véget ért, az őszi búza aratása már a Dunántúlon is a vége felé közelít. A virágzás és a szemfejlődés időszakában a keleti országrészben katasztrofális körülményeket idézett elő az aszály, ami megmutatkozik a termés minőségében és mennyiségében. A Dunántúlon ebben a két kritikus fenológiai fázisban kaptak esőt az állományok, arrafelé kedvezőbb a kép.

A keleti országrészben már elvirágzott a napraforgó, és a kukorica virágzása is felgyorsult. Nagyon vegyes képet láthatunk: nyugaton, délnyugaton, ahol a talajban még van nedvesség, szépen fejlett táblákat látni. Keleten azonban az öntözés nélkül termesztett növények szinte megálltak a fejlődésben, az állományok siralmas képet mutatnak az aszály miatt. Jellemzőek a fejlődésben elmaradt, alacsony, alulról elszáradt, felsült táblák furulyázó levelekkel, és a már visszafordíthatatlanul károsodott állományok.

A kaszálók, legelők hozama is jelentősen csökkent a szárazság következtében.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Indexkép: Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt