Az éjszaka egy hidegfront szakadozott felhőzete éri el hazánkat. Egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor, zivatar alakulhat ki. A szél több helyen megélénkülhet.

A minimum-hőmérséklet általában 15 és 20 fok között várható, de néhol ennél hűvösebb is lehet.

Agrometeorológia

A múlt hét közepe óta az északnyugati országrészben valamint az északi, északkeleti harmadán többfelé, az Alföld más részein foltokban hullott 5-15 mm csapadék, de néhol egy-egy kiadósabb felhőszakadás is előfordult – írja elemzésében az OMSZ.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Hozzáteszik, hogy a hétvégén az ország keleti felén elszórtan voltak záporok, egy-egy zivatar is kialakult, de a legtöbb helyen száraz, nagyrészt napos idő volt a jellemző.

A Dunántúl jelentős részén és az Alföld déli és középső tájain szeptemberben még egyáltalán nem volt csapadék, és a 30 napos csapadékösszeg is sokfelé mutat jelentős, 20-70 mm hiányt a sokéves átlaghoz képest – emelik ki. Így az Alföldön és a Dunántúlon az aszály által érintett terület nagysága valamint az aszály mértéke egyaránt növekedett az elmúlt egy hétben. A középső és mélyebb rétegek az őszi, téli feltöltődés előtti időszakban országszerte csak kevés nedvességet tartalmaznak.

Talajnedvesség 0-100

Talajnedvesség – Fotó: OMSZ

A napi középhőmérséklet a múlt hét első felére jellemző 21-24 fokos értékekről a hét második felében 19-20 fokra esett vissza, de még ez is több fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál – hangsúlyozzák.


Növények állapota

A kukorica és napraforgó érésének igen jót tett a szeptember első felét jellemző napos, száraz, meleg idő, csapadékra ezeknek a növényeknek ilyenkor már nincs szükségük. A kukorica egyre többfelé a teljes érés fázisában jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat. A napraforgó is a növényszáradás fázisában van, mindkét növényre jellemzőek a jól fejlett állományok – összegzi az OMSZ.

Hozzáteszik az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban a Dunántúl nagy részén és sokfelé az Alföldön is egyre jobban kiszáradt a talaj, ezeken a területeken kiadós csapadékra lenne szükség a növény optimális korai fejlődéséhez.

Időjárás-előrejelzés

Folytatódik az évszakhoz képest meleg, késő nyári idő. Az éjszaka és kedd délelőtt többfelé várható zápor, zivatar, de ezúttal is lesznek nagyobb területek, melyeket elkerül a csapadék. Szerdán, csütörtökön és pénteken száraz időre van kilátás, a hét közepén hajnalonként párásságra, foltokban ködre lehet számítani. A hétvégéig a legtöbb helyen a talajok további nedvességvesztése lesz a jellemző – írja az OMSZ.

Kiemelik, hogy újabb hidegfront a hétvégén érkezik, szombaton többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Ezek a frontok azonban nem hűtik le jelentősen a levegőt, a felhősebb, csapadékosabb tájakon kedden és szombaton átmenetileg 25 fok alá esik vissza a hőmérséklet, de a hét közepén 25-30 fok közötti értékeket mérhetünk. Éjszakánként sem hűl le jelentősen a levegő, maradnak a 15 fok körüli minimumok.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Veress Csaba