Az éjszaka általában felhős lesz az ég, azonban a nyugati, és északkeleti tájakon csökkenhet a felhőzet és zúzmarás köd képződhet. Csökken a csapadékhajlam, de hószállingózás, szitálás helyenként még hajnalban is előfordulhat. A szél mérséklődik.

A minimum-hőmérséklet általában -6 és 0 fok között alakul, de a nyugati és az északkeleti tartósabban derült, havas részeken több fokkal hidegebb is lehet.

Agrometeorológia

A elmúlt egy hétben folytatódott a hetek óta tartó csapadékos időjárás, de az átlagosnál már egy-két Celsius fokkal hűvösebb volt, így az időjárás téliesre is fordult – írja agrometeorológiai jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Hozzáteszik, hogy csütörtökön, pénteken és szombaton igen nagy mennyiségű csapadék érkezett hazánkba, kezdetben északkeleten hóval, majd országszerte esővel. A Zemplénben helyenként 20 cm-t meghaladó hóréteg is kialakult. A három nap alatt az ország északi négyötödén 30-60 mm esett, mely egy havi mennyiségnek felel meg. A nagy csapadék hatására elsősorban a Tiszán és mellékfolyóin indultak el jelentős árhullámok. Nagyjából két napos szünet után kedden újabb csapadékhullám érkezett délnyugat felől hóval, esővel. A havazás egyre nagyobb területre terjedt ki, nagy területen gyűlt össze 5-10, többfelé 20 cm körüli vizes, tapadó hóréteg, és 10-40 mm újabb csapadékösszeg.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Az elmúlt tíz nap során így az ország középső részén annak mennyisége a 80 mm-t is meghaladja, sőt .az elmúlt 30 nap csapadékösszege nagyjából a Kaposvár - Nyíregyháza vonal széles sávjában 100, helyenként 150 mm-nél is több, ami több mint duplája a havi átlagnak – emelik ki.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

A 90 napos csapadékösszeg is nagy területen mutat jelentős többletet hazánkban. A talaj felső 50 cm-es rétege csaknem országszerte telítetté vált, de az egy méteres rétegben is már csak az Alföldön van nedvességhiány. Ez utóbbi területeken a mélyebb rétegek még szárazak, viszont a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék ennél nagyobb ütemben érkezett, így elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése – írja az OMSZ.

Növények állapota

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön sokfelé már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg +4, +5 Celsius fok fölötti hőmérsékletnél – áll a jelentésben.


Időjárás-előrejelzés

Vasárnap és a jövő hét első felében is érkeznek időjárási frontok az óceán felől hazánk térségébe, vegyes halmazállapotú csapadékot hozva – hívja fel a figyelmet az OMSZ.

Péntektől keddig összességében 5 mm alatti mennyiség valószínű, majd szerdán érkezhet több eső, de ennek még nagy a bizonytalansága. Jellemző lesz a borongós, párás, ködös idő. A hőmérséklet éjszakánként többnyire fagypont alatt, napközben 0 fok körül, kissé a fölött várható. A jövő héten enyhül az idő, főleg délnyugaton, arrafelé már 10 fokos csúcsértékek is lehetnek. A jelenlegi hóréteg lassan kopni fog, nyugaton el is olvad a jövő hét elején, csak északon, északkeleten maradhat belőle, ahol vasárnap kap egy kis utánpótlást – írják.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Fekete Roland