Általában kiderül az ég, de főként a keleti megyékben maradhatnak felhősebb körzetek. A záporok, zivatarok az éjféli órákra lecsengenek. A szél gyenge vagy mérsékelt marad, Sopron térségében az éjszaka második felében megélénkül az északnyugati szél.

A minimum-hőmérséklet többnyire 14 és 20 fok között alakul.

Az elmúlt héten elszórtan voltak záporok, zivatarok, de csak nagyon kis területen hullott 5 mm-t elérő vagy meghaladó csapadék.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Az első hat hónapját tekintve ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban. Az elmúlt 90 nap csapadékösszege rendkívül nagy hiányt mutat.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékössze-anomália – Fotó: OMSZ

A legtöbb helyen a nedvesség hamar elillant a talajokból. Az országnak csak kis területén van nedvesség a talaj felső rétegében, a mélyebb rétegek pedig a legtöbb helyen kritikusan szárazak.

Talajnedvesség 0-100

Talajnedvesség – Fotó: OMSZ

Napról napra nő a szárazság területi kiterjedése és mértéke, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú az aszály.

Növények állapota

  • A napraforgó és a kukorica is a szemfejlődés időszakában jár. A táblák állapota vegyes képet mutat. Az Alföldön többfelé a menthetetlen táblákat már lesilózták.
  • Keleten a kaszálók, legelők is teljesen kiszáradtak, kiégtek.

Milyen idő várható?

Újabb hőhullám érkezik és a hőmérséklet 38 fokig is emelkedhet. Pénteken érkezik egy hidegfront, de csak szórványos csapadékot hoz. A hőmérséklet visszaesik, azonban tovább fokozódik az aszály, a repce vetéséhez a magágy előkészítésre sem érkezik meg az eső.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Bagosi Sándor