Rekordokat döntöget a havazás Japánban. A hétvégén 24 óra leforgása alatt több japán városban is rekordmennyiségű hó hullott. - írja az idokep.hu.

Heroikus küzdelmet folytatnak a rekordmennyiségű hóval — forrás: Youtube/Wild WeatherUS

Több hegyvidéki településen az 5 métert is meghaladja a hó vastagsága

A Maibarában - ami Siga prefektúrában található - 62 cm friss hó hullott, de Saporróban - Hokkaidó szigetén  is 60 cm-nyi a frissen lehullott hó mennyisége. A korábbról megmaradt hóval együtt Saporró térségében a hóréteg vastagsága vasárnap reggelre elérte a 130 cm-t.

havas

A hatalmas hómennyiség miatt akadozik a közlekedés — fotó: pixabay.com

Vannak olyan részei Japánnak, ahol ennek az egyébként is hatalmas mennyiségnek a háromszorosa, négyszerese borítja a tájat. A Niigata prefektúrában található Tsunan városát 3 és fél méternyi hó lepte be, de több hegyvidéki településen az 5 métert is meghaladja a hóvastagság.

Mi okozta a rendkívül nagy havazást?

Japánban nem szokatlanok a nagy havazások, de a mostani rendkívülinek számít ott is. A felkelő nap országába a Japán tenger felől hideg légtömeg érkezett, ami a tenger felett elhelyezkedő enyhébb és nedvesebb légtömeggel találkozva eredményezte a rekordokat döntögető havazást. Az utak a hótakaró miatt járhatatlanok - sokfelé akadozik a közlekedés, helyenként a vonatok sem járnak és problémák adódhatnak az áramszolgáltatásban is.