Időjárási helyzet Európában

Az Atlanti-óceán felől érkező légköri frontok a Brit-szigetek északi részét érintve a Skandináv-félsziget felé tartanak. Ezeken a vidékeken gyakran beborul az ég és több helyről jelentenek csapadékot. A szárazföld nyugati területei fölé anticiklon nyúlik be és a Kelet-európai-síkság döntő részének időjárását is magasnyomású légköri képződmény határozza meg, így általában a napsütésé a főszerep. Az Észak-Finnország felett örvénylő ciklon hidegfrontja a Kárpát-medencén át az Alpokig húzódik. Hazánk fölé még a következő 24-36 óra során is váltakozó nedvességtartalmú levegő áramlik.

A fátyol- és gomolyfelhők mellett az ország nagy részén hétfőn is több órára kisüt a nap, de erősebben felhős területek, illetve időszakok is várhatók. Fotó: Unspalsh

A fátyol- és gomolyfelhők mellett az ország nagy részén hétfőn is több órára kisüt a nap, de erősebben felhős területek, illetve időszakok is várhatók. Fotó: Unspalsh

Várható időjárás az ország területén augusztus 8. hétfő éjfélig

A fátyol- és gomolyfelhők mellett az ország nagy részén hétfőn is több órára kisüt a nap, de erősebben felhős területek, illetve időszakok is várhatók. Késő estig csak elvétve lehet csapadék, hétfőn szórványosan valószínű záporeső, zivatar, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és a keleti megyékben. A Nyugat-Dunántúlon az északnyugati, északi, másutt az északkeleti szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között valószínű, de az északi völgyekben és a homokhátságokon alacsonyabb értékeket is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 25 és 33 fok között alakul, de nyugaton hűvösebb is lehet.

Maximumhőmérséklet  [°C]. augusztus 08. hétfő délelőtt – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. augusztus 08. hétfő délelőtt – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. augusztus 08. hétfő délután – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. augusztus 08. hétfő délután – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. augusztus 08. hétfő este – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. augusztus 08. hétfő este – forrás: OMSZ

Kedd (augusztus 9.)

Kedden gomolyfelhő-képződés várható és mellette sok napsütés lesz. A Dél-Dunántúlon és a Tiszántúlon elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Több helyen megélénkül majd az északi, északkeleti szél, és helyenként erős széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között várható, a kevésbé felhős, szélvédett tájakon ennél még hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. augusztus 09. kedd – forrás: OMSZ

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. augusztus 09. kedd – forrás: OMSZ

Szerda (augusztus 10.)

Szerdán hideg légörvény érkezhet Magyarország fölé, ez erőteljes gomolyfelhő-képződést okozhat, míg mellette  a nap is kisüt majd itt-ott. Záporok és zivatarok csak elszórtan alakulhatnak ki., az északi, északkeleti szelet élénk, időközönkénti erős lökések kísérhetik. A hajnali órákban 13 és 20 fok között várható a hőmérséklet, a kevésbé felhős, szélvédett helyeken 13 fok alá is bekukkanthat a hőmérő higanyszála. Délután 25, 30 fok lesz a legvalószínűbb hőmérséklet.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. augusztus 10. szerda – forrás: OMSZ

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. augusztus 10. szerda – forrás: OMSZ

Csütörtök (augusztus 12.)

Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan valószínű záporos jellegű csapadék. Időnként megélénkül, északkeleten néhol megerősödik a szél. A hőmérséklet hajnalban általában 12 és 18, délután 25 és 30 fok között alakul.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. augusztus 11. csütörtök – forrás: OMSZ

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. augusztus 11. csütörtök – forrás: OMSZ

Péntek (augusztus 13.)

Pénteken többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Helyi záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Többfelé megélénkülhet az északkeleti, keleti szél. Pénteken a hajnali 12-18 fokról délután 26-31 fokig melegszik a levegő.

Szombat (augusztus 14.)

Általában többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Helyi záporok, zivatarok kialakulhatnak, míg a keleti szél mérsékelt maradhat. Szombaton a minimumhőmérséklet 13 és 19, a maximumhőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

A héten az eddigiekhez képest - ha nem is sokkal - de remélhetőleg több csapadékot kapunk. Kép: Unspalsh

A héten az eddigiekhez képest - ha nem is sokkal - de remélhetőleg több csapadékot kapunk. Kép: Unspalsh

Vasárnap (augusztus 15.)

Vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 13 és 19 fok között várható. A csúcsértékek 27 és 33 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

OMSZ Agrármeteorológia

Száraz, és meleg időjárás jellemzi a napokat, hazánk területének bő kétharmad részén most is súlyos vagy nagyfokú aszály tapasztalható. Zajlik a napraforgó és a kukorica szemfejlődése, júliusban legalább 100 milliméteres összcsapadék kellett volna a növényeknek. A legcsapadékosabb, nyugati részeken sem érkezett azonban több, mint ennek nagyjából a fele, az összes többi területre csak 5-20 milliméter esett összesen. Nyugaton és délnyugaton maradt még valamennyi nedvesség a talajban, itt fejlett, egészséges táblákat találhatunk, keleten viszont öntözés híján a növények megálltak a fejlődésben. Arrafelé alig találni zöld kukoricaállományt, a termény alulról elszáradt, felsült, cső nélküli táblákkal, itt már menthetetlen a helyzet. Az Alföldön sokfelé silózzák ezeket a másra már nem alkalmas táblákat. A napraforgó kevéssel jobb állapotban van, kisebb fejeket azért mindenütt látni. A keleti országrészben a kaszálók, legelők, mind teljesen kiszáradtak, szalmasárgára égtek, csak úgy, mint a városok közterületei, parkjainak, zöldfelületeinek túlnyomó többsége.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

(Forrás: MTI Képek: MET)