Várható időjárás péntek estig

Alapvetően erősen felhős égkép lesz a jellemző, de csütörtök délután és pénteken a délelőtti órákban rövidebb-hosszabb időre felszakadozhat a felhőzet és kisüthet a nap. Csütörtökön több helyen, pénteken már sokfelé valószínű zápor, zivatar, pénteken tartósabb eső is lehet. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti.

Az északi, északnyugati szelet élénk, a Nyugat-Dunántúlon és a Zempléni-hegység tágabb környezetében pénteken már erős széllökések is kísérik.

  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.
  • A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23 és 29 fok között valószínű.

 

Borsó aratás a jó időben – fotó: Klézli Gábor

Időjárási helyzet Európában

A Balkán-félsziget fölött sekély ciklonális mező helyezkedik el. Áramlási rendszerében egészen Csehországig és Ukrajnáig labilis a levegő, amelynek köszönhetően Európa délkeleti felén nagy számban alakulnak ki záporok, zivatarok, illetve tartós eső is. 15-20 mm-t meghaladó 24 órás csapadékösszeget több helyről is jelentettek.

A sok felhő és a csapadékos időjárás hatására a Csehország-Ukrajna-Görögország háromszögben 18 és 25 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Ezzel szemben a kontinens északi, északnyugati részei fölött markáns anticiklon található, így a nagyjából Skócia-Murmanszk és Bordeaux-Varsó vonalak által határolt területen derült, napos, csapadékmentes az idő. A délies áramlás hatására egészen északon is 30 fok köré emelkedik délutánra a hőmérséklet, így többek között Stockholm környékén, Írországban és a Skót-felföldön is.

Péntek estig a Kárpát-medence fölé az említett ciklon áramlási rendszerében kissé melegebb, de továbbra is labilis levegő áramlik.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.